HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο μουσικό σεργιάνι στη Λευκάδα που δεν έγινε ακόμα!

Το μουσικό σεργιάνι στη Λευκάδα που δεν έγινε ακόμα!

Η μηλιά, ο μπάλος, τα καραβάκια και δυο τρία άλλα, είναι τα τραγούδια που βρήκαν και συνεχίζουν να χορεύουν όλα σχεδόν τα χορευτικά σωματεία του νησιού. Πολλές ώρες πρόβας αφιερώνονται, πολύς ιδρώτας χύνεται, για να παρουσιαστούν χοροί και ενότητες από τη Θράκη, τη Μακεδονία και αλλού. Κάποιος που δεν γνωρίζει τη Λευκάδα, σχηματίζει την εντύπωση ότι το νησί μας είναι φτωχό σε μουσικές και τραγούδια.

Τελευταία μετά από μεγάλη προσπάθεια και ψάξιμο ανακαλύψαμε μια εκπληκτική δουλειά και μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά το 2012 και πέρασε απαρατήρητη από τον κόσμο και δυστυχώς και από τα χορευτικά σωματεία του νησιού, τα οποία συνεχίζουν την περιπλάνησή τους ανά την Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρώην δήμαρχο Κώστα Αραβανή που από την προσωπική του συλλογή μας προμήθευσε ένα CD, το οποίο έγινε αφορμή να γράψουμε όλα τα παραπάνω. Πρόκειται για το «Μουσικό Σεργιάνι στη Λευκάδα» και είναι ένας μικρός θησαυρός. Αποτελείται από 19 τραγούδια. Όλα είναι σε ρυθμούς Μπάλου, Συρτού και Σταυρωτού και είναι εύκολο να χορευτούν και να τραγουδηθούν από μικρούς και μεγάλους χορευτές. Εκτός από το πρώτο τραγούδι (Φρυάς) που ακούγεται και χορεύεται από το χορευτικό τμήμα του «Φωτεινού» Σφακιωτών, τα υπόλοιπα είναι παντελώς άγνωστα.

Εκτός από τα σωματεία που πρέπει κατά την ταπεινή μας γνώμη να γνωρίσουν και να σκύψουν με προσοχή πάνω στη συγκεκριμένη δουλειά, το CD θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα δώρα που προσφέρει ο Δήμος στους «υψηλούς» επισκέπτες του νησιού. Είναι ένα δώρο που μπορεί να μας κάνει περήφανους.

«Το «Μουσικό Σεργιάνι στη Λευκάδα» ήταν μια προσπάθεια μακρόχρονη και δύσκολη. Ο Θοδωρής Γεωργάκης βοήθησε και συνέλλεξε από απλούς ανθρώπους μερικά τραγούδια, κάποια άλλα τα τραγούδησαν όπως τα άκουσαν και τα μετέφεραν από τις παλαιότερες γενιές η κα Χρισοβιτσάνου, η κα Κούρτη και ο πατήρ Βασίλης Κακλαμάνης. Μερικά τραγούδια επίσης περιέχονται στο βιβλίο του συμπατριώτη μας λαογράφου, αείμνηστου Πανταζή Κοντομίχη.

Η μουσική επεξεργασία και μελοποίηση έγινε από τον Παναγιώτη Ε. Φίλιππα. Ένα CD με τα δεκαεννιά (19) τραγούδια της Λευκάδας έρχεται να προσθέσει και να εκφράσει αλλά και να διατηρήσει τα τραγούδια αυτά πριν χαθούν με το πέρασμα του χρόνου.»

Λευκάδα, Ιούλιος 2012
Κώστας Αραβανής
Δήμαρχος Λευκάδας

«Η παραγωγή αυτού του CD είναι μία προσπάθεια να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, που κατά τη γνώμη μου θα έχει διαχρονική αξία. Οι υπέροχοι στίχοι που από στόμα σε στόμα έφτασαν σε μας και ακόμη υπάρχουν, είναι όντως μνημείο ποίησης και λόγου.
Η τιμή στο πρόσωπό μου να συνθέσω μουσικά και να επιμεληθώ στίχους σε χορευτικά τραγούδια (μπάλο, συρτό, σταυρωτό) ήταν απόφαση του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Σφακιωτών «Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ» όταν πρόεδρός του και Δήμαρχος Σφακιωτών ήταν ο κος Κούρτης Γεώργιος, ο οποίος με την αγάπη του στην παράδοση, βοήθησε να θεμελιωθεί ένα ηχητικό ντοκουμέντο, για πρώτη φορά με τραγούδια της Λευκάδας. Σήμερα (2012) το CD επανεκδίδεται από το Δήμο Λευκάδας και τον Δήμαρχο Κώστα Α Αραβανή.

Ευχαριστώ τον αξιόλογο συλλέκτη των στίχων της Λευκαδίτικης παράδοσης κ. Γεωργάκη Θεόδωρο που μας παραχώρησε τους στίχους ορισμένων τραγουδιών που περιέχονται στο CD. Ευχαριστώ τις Λευκαδίτισσες και τους Λευκαδίτες που μας μετέφεραν τραγούδια που γνώριζαν από γενιά σε γενιά. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στον μεγάλο Λαογράφο της Λευκάδας αείμνηστο Πανταζή Κοντομίχη, απ’ του οποίου το βιβλίο «Δημοτικά τραγούδια της Λευκάδας» δανειστήκαμε τους στίχους μερικών τραγουδιών…

Για τη σωστή εκτέλεση, ερμηνεία και διάδοση του ηχητικού υλικού, αν ανοίξετε το CD σε υπολογιστή θα βρείτε τη μουσική παρτιτούρα όλων των τραγουδιών. Σε όλους τους ακροατές και κυρίως σε όλα τα χορευτικά των σωματείων της Λευκάδας, αφιερώνω τον «Οργανικό Χορό ΜΠΑΛΟ».

Με εκτίμηση, ο βιολιστης
Παναγιώτης Ε. Φίλιππας

«Από τα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου, τη δεκαετία του 1960, εκεί στο Πινακοχώρι του Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας, έβλεπα και άκουγα τα κορίτσια του Σχολείου να τραγουδούν και να χορεύουν μια πλειάδα τραγουδιών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και τραγούδια καθαρά Λευκαδίτικα. Αργότερα, σαν φοιτητής, αλλά και στον καθημερινό επαγγελματικό μου βίο, μπόρεσα να έρθω σε επαφή με απλό ηλικιωμένο κόσμο του νησιού μας και κατέγραψα αυτά τα τραγούδια.

Μερικά από αυτά περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Πατριάρχη της λαογραφίας Πανταζή Κοντομίχη και τραγουδιούνται στα χωριά μας, σε διάφορες παραλλαγές, ενώ κάποια είναι έντεχνα. Αυτά, μαζί με τα τραγούδια που μπόρεσα και συγκέντρωσα, ταπεινά αναφέρω, πως αποτελούν μέρος του υλικού του CD όπου κρατάτε στα χέρια σας.

Αυτό το ΧΡΕΟΣ, προς εκείνο τον κόσμο, που γλέντησε και παντρεύτηκε με αυτά τα τραγούδια, αλλά και σαν παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές, υλοποιούμε σήμερα με την υπέροχη δουλειά του μουσικού Παναγιώτη Φίλιππα, την ερμηνεία από Λευκαδίτες τραγουδιστές και κυρίως την υλική και ηθική στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού «Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ» του Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας.

Με τη στέρεη πεποίθηση πως αυτή η συλλογική μας προσπάθεια θα τύχει ευμενούς αποδοχής, πιστεύουμε πως προσθέτουμε ένα λιθαράκι στο αέναο λευκαδίτικο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Λευκάδα, Ιούνιος 2010
Θοδωρής Σοφοκλή Γεωργάκης Οικονομολόγος – Τραπεζικός
Ερευνητής Ιστορικών και Πολιτιστικών Θεμάτων

Ακούστε παρακάτω το CD όπως έχει μεταφερθεί σε βίντεο από τον Θανάση Κατωπόδη και ελπίζω στη συνέχεια να δικαιολογήσετε την πικρία μου για τους κρυμμένους θησαυρούς που είναι μπροστά στα μάτια μας και δεν τους βλέπουμε.

Προηγουμενο αρθρο
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ροδάκι
Επομενο αρθρο
Ο Ακης, η Βίκυ και ένας κότσος

3 Σχόλια

  1. Δημητρησ καββαδασ
    5 Δεκεμβρίου 2018 at 18:56 — Απάντηση

    Κυριε παναγιωτη φιλιππα καλησπερα σασ θα ηθελα να ρωτησω που μπορω να βρω το cd μουσικο σεργισνι στη λευκαδα γιαρι δεν το βρησκω πουθενα ευχαριστω.

  2. Παναγιωτης Φιλιππας
    16 Μαΐου 2017 at 00:51 — Απάντηση

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΥ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΣΑΝ VIDEO KAI ΣΑΝ CD. ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΩΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΟΥ ”ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ” EINAI ΠΩΣ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΛΑΛΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΕΙΩΝ ΜΑΣ. ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝΕ ΟΙ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΙΣΤΕΣ, ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.

  3. Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
    7 Μαΐου 2017 at 11:35 — Απάντηση

    Δυστυχώς… Κοντεύει να γίνει …εθνικός ύμνος της Λευκάδος το…Τασά μουρή Τασά… και το… ..Λευκαδίτικος χορός (αν είαναι δυνατόν) έγινε ο κοκοτός…!!!. Και γιαυτό υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, διαχρονικά, και σε θεσμούς και σε φορείς κα σε χοροδιδασκάλους… γιατί υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτό το νησί, που πασχίζουν να δκιαιώσουν τον αλήστου μνήμης Ξανθάκη…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.