HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο παλιό πέραμα με την αλυσίδα

Το παλιό πέραμα με την αλυσίδα

Η φωτογραφία από το πέραμα της Λευκάδας που παρουσιάζουμε σήμερα είναι γνωστή στους περισσότερους. Πρόκειται για το ηλεκτροκίνητο πέραμα με την αλυσίδα. Εγκαταστάθηκε στη γνωστή μας θέση στο τέλος της δεκαετίας του ’60, αντικαθιστώντας μια μεταλλική χειροκίνητη «σχεδία» που προϋπήρχε.

Για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό. Δεν χρειαζόταν πια μυϊκή δύναμη για να μετακινηθεί, η κίνηση του ήταν απείρως γρηγορότερη και η χωρητικότητα του μεγαλύτερη.

Η κίνησή του γινόταν με το μηχανικό τράβηγμα της αλυσίδας. Όταν χρειαζόταν να περάσει κάποιο πλεούμενο η αλυσίδα βυθιζόταν στο νερό.

Θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένο για την εποχή του. Γρήγορα όμως ξεπεράστηκε και από την αύξηση των αυτοκινήτων αλλά και από την ανάγκη για συντομότερη είσοδο και έξοδο από και προς το νησί. Παρέμεινε μέχρι το 1987 που το αντικατέστησε η σημερινή πλωτή γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε ειδικά για τη Λευκάδα.

Και μια μικρή σημείωση. Το πέραμα δεν ενώνει την Λευκάδα με την Ακαρνανία αλλά τη Λευκάδα με τη Λευκάδα ή με την απένατι στεριά. Το λάθος γίνεται συχνά και μάλιστα από επίσημους φορείς. Το θέμα δεν είναι τοπικιστικό, είναι απλά θέμα γνώσης της ιστορίας.

Σχετικά θέματα:
Το «πέραμα» της Λευκάδας από το 1930 μέχρι το 1964
Δίαυλος – Διώρυξ Λευκάδας 1688 – 1987
Μια Βέρα σ’ ένα πέραμα, μια εποχή, σ’ έναν τόπο

Προηγουμενο αρθρο
Η Ορεινή Λευκάδα και ο άθλος της!
Επομενο αρθρο
Οι τελευταίες μπέρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.