HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤο ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και η παραλία Μύλος

Το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και η παραλία Μύλος

ΤΑΙΠΕΔ είναι τα αρχικά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Συστάθηκε το 2011. Δημιουργήθηκε από τις μνημονικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές και σκοπό είχε την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Κρίνοντας από την τύχη του και με εμπειρία την εμπλοκή του στη Λευκάδα, μάλλον δεν θα υπήρξε αποτελεσματικό απέναντι στους δανειστές. Σε ότι έχει σχέση με την Λευκάδα λειτούργησε σαν «βαθύ» δημόσιο. Έγινε όμως αφορμή να εκφραστούν τα αντιμνημονικά αισθήματα της αριστεράς. Η ύπαρξή του, περισσότερο από την αποτελεσματικότητά του, πούλησαν λαϊκισμό με το τσουβάλι.

Με την έλευση της αντιμνημονιακής αριστεράς στα πράγματα, το ΤΑΙΠΕΔ το 2016, απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ Α.Ε. Ως σκοπός του νέου Ταμείου ορίζεται η διαχείριση και αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για 99 το λιγότερο χρόνια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης εξόφληση του δημόσιου χρέους. Λειτουργεί υπό τον πλήρη έλεγχο του 5μελούς Εποπτικού Συμβουλίου και όχι του υπουργείου Οικονομικών, ή άλλου κυβερνητικού φορέα. Τα τρία μέλη του επιλέγονται από την κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενώ τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM.

Το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργώντας ως βαθύ δημόσιο, όπως προαναφέραμε, αποφάσισε, να εγγράψει στο ενεργητικό του την ακίνητη περιουσία του στη Λευκάδα. Βρήκε λοιπόν χάρτες του… 1950 και τράβηξε γραμμή από τον κόμβο -κοντά στην Αστυνομία- μέχρι τα σκουπίδια στις Αλυκές -όταν στην περιοχή ήταν ακόμα βούρλα και τα τηγάνια των Αλυκών- θωρώντας τα περιουσία του. Κάτι ανάλογο έκανε και στην Βασιλική.

Η κατάσταση έδειχνε τραγελαφική και έξω από κάθε λογική. Θα εκποιούσε δηλαδή το δημόσιο, την Μαρίνα, τα Σχολεία, το Διοικητήριο, την Πυροσβεστική, και τόσα κρατικά ακίνητα;

Όμως η λογική απουσίαζε στις θρυλικές εποχές του αντιμνημονιακού αγώνα και των μεγάλων «τοπικών επαναστάσεων». Αφού έγιναν «αγώνες», αφού εκδόθηκαν πύρινες ανακοινώσεις, τελικά όσοι ήθελαν, αντελήφθησαν το προφανές: Οι χάρτες που χρησιμοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ ήταν «αρχαίοι», οι περιοχές τόσο της Λευκάδας όσο και της Βασιλικής, είχαν εν τω μεταξύ ρυμοτομηθεί. Έτσι στη Λευκάδα η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή είναι μόνο τα δυο οικόπεδα δίπλα από το Διοικητήριο. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και στη Βασιλική.

Όποιος θυμάται πρωτοσέλιδα της εποχής δεν ξεχνά: «Ξεπουλάνε τη Λευκάδα μέσω ΤΑΙΠΕΔ» και ακόμα:

«ΤΑΙΠΕΔ: το εργαλείο της Τρόικα, εκτροφείο διαφθοράς και διαπλοκής, «χτυπά» και πάλι στη Λευκάδα. Τώρα ξεπουλιούνται Κ. Αλυκές και φιλέτα σε Βασιλική, Πόντι!
ΤΑΙΠΕΔ: ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Ευρώπης, ένα εργαλείο της Τρόικα, εκτροφείο σκανδάλων, διαφθοράς και διαπλοκής, με το οποίο οι υποτελείς-μνημονιακές κυβερνήσεις προωθούν το άνευ ορίων ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της χώρας….
Ως ΣΥΡΙΖΑ… προειδοποιούμε ότι όσοι προβούν σε πράξεις που επιβαρύνουν το δημόσιο θα λογοδοτήσουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Η «χωρίς αντάλλαγμα» παράδοση δημόσιων αγαθών στο ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ξεπούλημα στα μεγαλοσυμφέροντα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δανειστές-τοκογλύφοι και να «επιβιώσουν» οι πολιτικοί υπηρέτες τους….»

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 19/12/2013 εδώ

Και ο σημερινός δήμαρχος συμπλήρωνε το 2013 με επαναστατική διάθεση: «Ο τρικομματικός «θίασος» των υπαλλήλων της τρόϊκα που κυβερνά τη χώρα, σύντομα θα καταλάβει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα οι Επτανήσιοι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.»

Η ΕΤΑΔ Α.Ε, ως χειρότερη συνέχεια του ΤΑΙΠΕΔ και με διοίκηση διορισμένη από τους δανειστές τώρα πια, έδωσε το πράσινο φως για την παρέμβαση στην παραλία Μύλος. Η Κτηματική Εταιρεία της Λευκάδας απλώς υλοποίησε τις αποφάσεις, ως όφειλε.

Απλώς σκεφτείτε, τι θα είχε συμβεί, αν αυτό το γεγονός είχε συμβεί σε προ αριστεράς εποχές. Θα είχε καεί η Λευκάδα.

Τόσο στην συγκέντρωση των κατοίκων που έγινε στον Άγιο Νικήτα όσο και στη συνάντηση με την προϊσταμένη της Κτηματικής, οι αιρετοί μας αλλά και πολίτες -επαναστάτες άλλων εποχών, κινήθηκαν σε πνεύμα νομιμότητας και σε χαμηλούς τόνους.

Κανένας, 5 χρόνια μετά τους μεγάλους αντιμνημονιακούς αγώνες, δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα της ΕΤΑΔ Α.Ε να μισθώσει την παραλία Μύλος. Κανένας δεν θυμήθηκε πως η ΕΤΑΔ Α.Ε είναι όργανο της Τρόικας που θέλει να «ξεπουλήσει» τις παραλίες μας!

Όλοι οι «επαναστάτες» του 2013, έχουν στρογγυλοκαθίσει στις καρέκλες της εξουσίας και το απολαμβάνουν. Πηγαίνουν στις εκκλησίες και στα εγκαίνια των επιχειρήσεων του τρισκατάρατου μεγάλου κεφαλαίου.

«Στο προφητικό βιβλίο του «1984» ο Όργουελ είχε γράψει με μεγάλη οξυδέρκεια ότι το μεγάλο όπλο που έχει μια διακυβέρνηση για να επιβληθεί είναι να αλλάξει τις λέξεις. Τις έννοιες των λέξεων. Έτσι στις μέρες μας τα μνημόνια μετατράπηκαν σε προγράμματα. Οι νενέκοι έγιναν ομάδα διαπραγμάτευσης. Το ξεπούλημα. έγινε έντιμος συμβιβασμός. Οι τοκογλύφοι μετονομάστηκαν σε δανειστές. Οι πλειστηριασμοί σπιτιών εξωραΐστηκαν σε αναγκαία σωτηρία των τραπεζών. Από προχτές οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών είναι απλώς αφαίρεση χρημάτων. Το δεν πληρώνω, από πράξη αντίστασης έχει μετατραπεί σε αδίκημα…»*

Και η παραλία Μύλος θυσία στο βωμό της σωτηρίας της χώρας ή μήπως του ΣΥΡΙΖΑ;

* Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

Προηγουμενο αρθρο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση ΔΙΕΚ Λευκάδας για τον χαμό του ιατρού Ευάγγελου Ρουπακά
Επομενο αρθρο
Τη χρηματοδότηση επισκευής του κτιρίου του Κ.Υ Βασιλικής υποσχέθηκε η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στον Θανάση Καββαδά

2 Σχόλια

  1. Χρήστος
    22 Ιουλίου 2018 at 08:27 — Απάντηση

    Ο ποπός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τρελαίνεται για τη καρέκλα της εξουσίας. Δεν τους ξεκολλάς από τη καρέκλα ούτε με ηλεκτρικό πριόνι! Για χάρη αυτού του “ιερού” σκοπού αλλάζουν και την έννοια των λέξεων! Μπροστά τους οι ήρωες του Όργουελ (αυτοί δηλαδή που επιβάλλουν ένα απαίσιο ολοκληρωτικό καθεστώς) μοιάζουν μαθητούδια! Επί πλέον έχουν ανακαλύψει και το σανό Βενεζουέλας!

    • ΜΙΧΑΛΗΣ
      22 Ιουλίου 2018 at 20:57 — Απάντηση

      Ενώ το σιχαμερό σινάφι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν το κράτος ιδιοκτησία τους δεν τρελαίνεται!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.