HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο χωριό Νεοχώρι Λευκάδας

Το χωριό Νεοχώρι Λευκάδας

Το 1987 μπορεί και λίγο αργότερα είχα επισκεφτεί το Νεοχώρι. Τότε ήταν παντελώς έρημο και εγκαταλειμμένο. Μοναδικός κάτοικος ήταν ο Μιχάλης Μαραγκάκης.

Προχθές διασχίζοντας το χωριό σταματήσαμε για μια μικρή βόλτα. Τα πράγματα συγκριτικά με τότε, είναι αισθητά καλύτερα. Κατοικείται από αρκετούς ξένους οι οποίοι με σεβασμό έχουν αναπαλαιώσει τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και ζουν εκεί χειμώνα καλοκαίρι. Διαθέτει ακόμα και παραθεριστικές κατοικίες.Η Παναγία η Ευαγγελίστρια, στην είσοδο του χωριού, είναι η μόνη εκκλησία με τρούλο, σ’ όλο το νησί.

Το χωριό έχει καθαρά παραδοσιακό χρώμα, ακριβώς γιατί εγκαταλείφτηκε και δεν πρόλαβε να καταστραφεί. Δείχνει πανέμορφο, τριγυρισμένο από αγριολούλουδα αλλά και περιποιημένους κήπους. Η θέα από κει είναι ανεπανάληπτη καθώς και πριν ακόμα φτάσεις αλλά και από το ύψωμα του χωριού, ο κόλπος του Βλυχού, το Νυδρί και τα Πριγκιποννήσια γεμίζουν τα μάτια με ομορφιά.

Δεν καταφέραμε προς το παρόν να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την ιστορία του χωριού. Θα επανέλθουμε. Ας αρκεστούμε σε μια περιγραφή του χωριού του Παναγιώτη Θ. Κουνιάκη, του 1928: «Νεοχώριον: Είς απόκεντρον μέρος κείται το χωριουδάκι αυτό, ύπερθεν του ελαιώνος Νυδριού, και μάλλον πετρώδες και άδενδρον. Κάτοικοι 266. Συγκοινωνία για βατής οδού από Νυδρί. Προϊόντα έλαιον και οίνος ελάχιστος. Επίθετα: Γαζής -Σολδάτος.»

Προηγουμενο αρθρο
Τρίτο «όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των 8 Τούρκων
Επομενο αρθρο
Λευκάδα -λιμνοθάλασσα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.