HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠαλιές φωτογραφίες της Λευκάδας του Σπύρου Μελετζή

Παλιές φωτογραφίες της Λευκάδας του Σπύρου Μελετζή

Στην μακροχρόνια ενασχόλησή μας με τα ίχνη που άφησε ο χρόνος στο σώμα της μικρής πατρίδας, αισθανόμαστε την ίδια συγκίνηση κάθε φορά που ανακαλύπτουμε και ταυτοποιούμε παλιές φωτογραφίες. Σήμερα ανακαλύψαμε τρεις φωτογραφίες του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου Σπύρου Μελετζή.

Κάνοντας μια σύντομη και βιαστική αναδρομή στις δημοσιεύσεις της σελίδας, , διαπιστώσαμε πως οι μεγαλύτεροι φωτογράφοι της Ελλάδας έχουν αποτυπώσει με την μηχανή τους ανθρώπους και τοπία του νησιού μας και μάλιστα σε εποχές που αυτό το νησί ήταν ξεχασμένο, άσημο και φτωχό.

Μεγάλη τύχη, ευνοϊκές συγκυρίες, η ομορφιά του νησιού, η πλούσια ιστορία του, το καθένα χωριστά και όλα μαζί, συντέλεσαν να έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να μαθαίνουμε, να κρίνουμε και να συγκρίνουμε το χτες και το σήμερα του νησιού, μέσα από τις εικόνες που μας κληροδότησαν μεγάλοι έλληνες και ξένοι φωτογράφοι.

Με τον κίνδυνο να ξεχάσουμε κάποιον, θα αναφέρουμε τα ονόματα των φωτογράφων. Ξεκινάμε από τον μεγάλο γερμανό αρχαιολόγο και φιλέλληνα Wilhelm Dörpfeld. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι ντόπιοι φωτογράφοι: αδελφοί Τσιρίμπαση καθώς και ο Νίκος Κατωπόδης (Πανοθώμος). Βεβαίως έχουμε, -όπως επιβάλλεται- ψηλά στην εκτίμηση μας τον φωτογράφο των αναμνήσεων της Λευκάδας Fritz Berger.

Τη Λευκάδα φωτογράφισε ο μεγάλος Ελβετός φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά. Επίσης οι σπουδαίοι έλληνες φωτογράφοι: Δημήτρης Παπαδήμος, Κώστας Μπαλάφας, Τάκης Τλούπας, Κώστας Μεγαλοκονόμος και όπως τελευταία ανακαλύψαμε και ο Σπύρος Μελετζής.

Οι φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και του Σπύρου Μελετζή που κυκλοφορούν είναι ελάχιστες. Όπως γνωρίζουμε τα αρχεία και των δυο φωτογράφων είναι πλουσιότατα. Πολύ φοβόμαστε πως δεν έχει υπάρξει από τη μεριά του νησιού ενδιαφέρον για αναζήτηση όλων των εικόνων που μας αφορούν.

Ο Σπύρος Μελετζής ήρθε στη Λευκάδα το 1960 ως φωτογράφος των δημοσίων έργων και γοητεύτηκε από τις ομορφιές του νησιού και κυρίως από το παράστημα και την κίνηση των γυναικών που μοχθούσαν στις Αλυκές μεταφέροντας τα καζάνια με το αλάτι στα κεφάλια τους.

Οι επόμενες φωτογραφίες είναι από το Αρχείο του Αντώνη Σολδάτου.

Στην τελευταία εικονίζεται το ξενοδοχείο «Santa Maura», υπάρχει και σήμερα στο ίδιο σημείο

Προηγουμενο αρθρο
Η Λευκάδα χρειάζεται για Δήμαρχο έναν Ιανό!
Επομενο αρθρο
Η «Πηνελόπη» γκρέμισε γέφυρα που ένωνε τη Ναύπακτο με το Αγρίνιο [βίντεο]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.