HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤρεις φωτογραφίες της Λευκάδας του Hubert Pernot

Τρεις φωτογραφίες της Λευκάδας του Hubert Pernot

Ακόμα ένας φωτογράφος αποτύπωσε εικόνες του νησιού μας και μάλιστα στις αρχές του 1900, ο Hubert Pernot.

Ο Hubert Pernot (1870-1946), πρώτος καθηγητής στην έδρα του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη σύσφιγξη των πολιτισμικών σχέσεων Ελλάδος-Γαλλίας, περιηγείται τον τόπο μας τη μεταβατική περίοδο 1898-1913. Έχει πάντα στο χέρι τη φωτογραφική του μηχανή.

Το σπάνιο υλικό που συγκέντρωσε, ήταν για πολλά χρόνια κρυμμένο στα αρχεία του Ινστιτούτου της Σορβόννης. Η ιστορικός και καθηγήτρια Αικατερίνη Κουμαριανού το εντόπισε, η διευθύντρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίου, ανέλαβε την τεκμηρίωση και τον σχολιασμό των φωτογραφιών και οι εκδόσεις «Ολκός» ανέλαβαν να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό την εικόνα της Ελλάδας στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού σε μια καλαίσθητη έκδοση, με τίτλο: «Εξερευνώντας την Ελλάδα, φωτογραφίες 1898-1913, συλλογή Hubert Pernot». Το έργο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2007 και περιλάμβανε 300 φωτογραφίες.

Μια μοναδική τοιχογραφία της Ελλάδας λίγο πριν τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται με τους Βαλκανικούς πολέμους, μια πραγματική εξερεύνηση του τοπίου και των κατοίκων του. Εικόνες της Αθήνας και του Πειραιά με τα περίχωρα, η Πελοπόννησος, τα Ιόνια νησιά, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη. Βλέπουμε ανθρώπους, καθημερινές συνήθειες και τόπους, δηλαδή την ελληνική κοινωνία της εποχής. Οι κάτοικοι των πόλεων και της υπαίθρου με τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις εορταστικές τους συνευρέσεις, έχουν καταγραφεί στις φωτογραφίες σαν στιγμιότυπα ενός άλλου αιώνα.

Με την κυκλοφορία του Λευκώματος πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα δυο εκθέσεις με φωτογραφίες του Hubert Pernot, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Καταφέραμε να βρούμε ηλεκτρονικά μόνο τρεις φωτογραφίες  που αφορούν τη Λευκάδα, τις οποίες παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Γυναίκα της Λευκάδας με παραδοσιακή φορεσιά, κρατώντας βαρέλα στο κεφάλι το οποίο στηρίζεται με ποδολόγα, 1910-1913. Φώτο Hubert Pernot
Το λιμάνι του Νυδριού  Λευκάδα, 1910-13. Φώτο Hubert Pernot
Λευκαδίτισσες με παραδοσιακές φορεσιές, 1910-1913. Φώτο Hubert Pernot

Αν η ημερομηνία που αναγράφεται στις λεζάντες των φωτογραφιών είναι σωστή, ο Hubert Pernot επισκέφτηκε τη Λευκάδα μεταξύ των ετών 1900 έως 1913.

Προηγουμενο αρθρο
Διπλή σεισμική δόνηση σε Κεφαλονιά και Πρέβεζα αναστάτωσε και τη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Καρδίτσα: Το Άμστερνταμ της Θεσσαλίας με 20.000 ποδήλατα στους δρόμους

2 Σχόλια

  1. Άκης
    19 Ιανουαρίου 2019 at 21:55 — Απάντηση

    Ο Pernot πέρασε από την Λευκάδα ή το 1910 ή το 1913, δεν είναι σαφές, όπως αναφέρει το λεύκωμα. Στο λεύκωμα αυτό περιέχονται μόνο αυτές οι 3 φώτο, όχι άλλες.

  2. το τριτο ματι
    16 Ιανουαρίου 2019 at 15:06 — Απάντηση

    Η δευτερη φωτογραφια ειναι το Νυδρι και οχι η Βασσιλικη, εξαλου φαινεται ξεκαθαρα απο τα βουνα ακριβως απο πισω, δεν θελει ιδιαιτερο ματι να το καταλαβει καποιος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.