HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΥπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης;

Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης;

Το ίδιο βράδυ της ημέρας που εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός στη Λευκάδα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο Άκης Τσελέντης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook δήλωνε: «Ήταν γνωστό ότι αργά η γρήγορα θα ενεργοποιούνταν και ο ΒΒΑ κλάδος του μεγάλου αυτού ρήγματος. Αμέσως μετά τους σεισμούς του Ληξουρίου παρατηρούσαμε σε καθημερινή βάση μικροσεισμική δράση ΒΑ του ακρωτηρίου Αθέρα προς Άσσου και ακρωτήρι της Νηράς. Βάλαμε επιπλέον όργανα τα οποία δυστυχώς σταμάτησαν πριν 4 μήνες όταν μας απέλυσαν 14 άτομα και άλλους (5) τεχνικούς μας. Παρά τις εκκλήσεις μας και τα επίσημα έγγραφα προς την πολιτεία αγνοήθηκα εντελώς…» Για να συμπληρώσει μια μέρα μετά πως ουδέποτε ο Υφυπουργός κ. Σγουρίδης επικοινώνησε με τον ίδιο προκειμένου να λάβει επιστημονική γνώση για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής….

Την Πέμπτη (19/11) ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε στο Διοικητήριο Λευκάδας, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Τσελέντη λέγοντας πως η Λευκάδα είναι «θωρακισμένη» και από άποψη τεχνολογικού  εξοπλισμού αλλά και στελεχιακού δυναμικού σε ότι αφορά την παρατήρηση των σεισμών.
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Λέκκα ουδέποτε ανακοινώθηκαν στο νησί υπεύθυνα. Εκείνη τη στιγμή είμαστε το μοναδικό μέσο ενημέρωσης στην αίθουσα και μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει χρόνο για την ακριβή απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων.

Είμαστε οι μόνοι που μεταδώσαμε τις απαραίτητες αυτό τον καιρό και διαφωτιστικές δηλώσεις του κ. Λέκκα από την ίδια σύσκεψη, σχετικά με την παραλία των Εγκρεμνών, πράγμα που κανένας επίσημος φορέας δεν έκανε κι ας είχε αναπτυχθεί μια τρομερή παραφιλολογία.

Χτες το πρωί (20/11) στο ξεκίνημα της ημέρας στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε η είδηση της μετακίνησης του νησιού προς τα νότια κατά 36 εκατοστά. Θέλοντας να επιβεβαιώσουμε την είδηση χρειαστήκαμε περισσότερο από μια ώρα. Το γεγονός ότι ο κ. Γκανάς διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών που έκανε τη δήλωση, ήταν γραμμένος στα σχετικά άρθρα ως Γκινάς, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Στις (20/11) αναδημοσιεύσαμε άρθρο από τα «Νέα» με τίτλο: «Ακατοίκητα 42 κτίρια στη Λευκάδα – ζημιές σε 123 σπίτια»

Για να δεχτούμε την παρατήρηση από τεχνικό ότι: «Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτιρίων αφορά την κατοικησιμότητα τους ή μη και όχι αν χρίζουν επισκευής ή όχι. Ένα σπίτι που χαρακτηρίζεται ως κατοικήσιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επισκευή.. Ο χαρακτηρισμός ακατοίκητο δεν υπάρχει!!! Παρακαλώ ενημερώνετε σωστά!!!!»

Δε θα έπρεπε λοιπόν για όλα τα παραπάνω και  για πολλά άλλα να υπάρχει ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο και από υπεύθυνο φορέα; Επίσης: Πόσες είναι οι βλάβες και σε ποια σημεία του οδικού δικτύου του νησιού; Πόσοι άνθρωποι αυτές τις μέρες είναι χωρίς σπίτι;

Τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια έχουν έμμισθους συμβούλους ενημέρωσης. Δεν είμαστε σε θέση ακόμα, να αξιολογήσουμε την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης του κράτους μέσω των παραπάνω φορέων, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του σεισμού. Στον τομέα της ενημέρωσης όμως, υπάρχει σκοτάδι. Και όταν αυτό συμβαίνει η παραπληροφόρηση καλά κρατεί.

Προηγουμενο αρθρο
Εικόνες από το μεγάλο σεισμό του 1948 στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Προκηρύξεις Κληροδοτημάτων Μητρόπολης Λευκάδας για το 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.