HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΦωτογραφική διαδρομή στην ενενηντάχρονη ιστορία του Τηλυκράτη

Φωτογραφική διαδρομή στην ενενηντάχρονη ιστορία του Τηλυκράτη

Μέρος Α’

Ειδικότερα, η οικονομική ζωή στο νησί βρίσκεται σε μία στασιμότητα, ενώ η ελονοσία και η φυματίωση αποδεκατίζουν τις νέες ηλικίες σε όλη τη χώρα. Στις 21 Ιανουαρίου 1927, ο πρόεδρος της διευθύνσεως Εθνικής Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Στρατιωτικών Γ. Βρονταμίτης, συνταγματάρχης μηχανικού θα απευθύνει οδηγίες προς όλους τους νομάρχες της χώρας για την Οργάνωση συλλόγων Εθνικής Φυσικής Αγωγής. Παραθέτουμε την εισαγωγή των ενδιαφερουσών Οδηγιών που είναι ενδεικτικές των κακών συνθηκών υγείας μέσα στις οποίες αναπτύσσεται η νέα γενιά:

«Από την υγειονομικήν εξέτασιν των παρουσιαζομένων προς κατάταξιν κληρωτών καθώς και από άλλας στατιστικάς παρετηρήθη ότι η υγιεινή κατάστασις των παιδιών του λαού είναι κυριολεκτικώς αξιοθρήνητος. Μία μεγάλη αναλογία επί τοις εκατόν είναι φυματικά ή προ φυματικά, ραχιτικά, καχεκτικά κλπ.

Η αρμοδία υπηρεσία μελετήσασα μετά προσοχής την κατάστασιν αυτής επείσθη ότι η κυριοτέρα αιτία της μεγάλης νοσηρότητος και της σωματικής αδυναμίας των νέων είναι η έλλειψις επαρκούς σωματικής ασκήσεως.

Θέλουσα λοιπόν να συνειθίση τα παιδιά του λαού να αγαπήσουν και τας σωματικάς ασκήσεις πάσης φύσεως και την υγιεινήν ζωήν του υπαίθρου, καθώρισε δε δια νόμου ότι όσοι νέοι εγγραφούν ως μέλη των Συλλόγων Εθνικής Φυσικής Αγωγής και παραμείνουν εις τους Συλλόγους τούτους επί δύο έτη, κατόπιν δε ερχόμενοι εις τον στρατόν επιτύχουν εις έκαστον αγώνισμα τας επιδόσεις αι οποίαι αναγράφονται κατωτέρω, έναντι εκάστου αγωνίσματος, θα δικαιούνται ελαττώσεως της θητείας των κατά τέσσαρας μήνας.. »

10.5.1929 Τηλυκράτης – Μικτή Πρέβεζας. Ποδοσφαιρική συνάντηση στο γήπεδο του Φρουρίου. Αποτέλεσμα 1-3 υπέρ Πρέβεζας. Διακρίνονται: Νησιώτης, Σίδερης, Αριστείδης Ματαφιάς.

Η ίδρυση του «Τηλυκράτη» χαιρετίστηκε ως σημαντικό, αθλητικό και κοινωνικό γεγονός από τον Τύπο της εποχής. Η εφημερίδα «Τσεκούρα» γράφει σχετικά στο φύλλο της 23ης Μαΐου 1927:
«Μ’ εξαιρετική χαρά γνωρίζομε στους ανταγωνιστάς μας πως ιδρύθηκε στην πόλι μας Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής υπό την επωνυμίαν ΤΗΛΥΚΡΑΤΗΣ, με σκοπό την ανάπτυξι της αγάπης προς τον αθλητισμό και τη φυσική ζωή στου ς νέους.
Ο Σύλλογος θα τους βγάλη από το σαπισμένο πνεύμα μπλαζεδισμού και θα παραδώσει τους τρυφερούς βλαστούς της σήμερον αλκίμους και σοβαρούς πολίτας στην κοινωνία με κορμιά λυγερά και λεβέντικα αλλά και με εγκέφαλο διαυγή και ανεπτυγμένο μακρυά από την πνιχτή ατμόσφαιρα του καφφενείου και της ταβέρνας την αναθυμίασι…»

7-8-1929 Τηλυκράτης. Ποδοσφαιρική συνάντηση Τηλυκράτη και Rezolision στο γήπεδο του φρουρίου Λευκάδος. Οι παίκτες του Τηλυκράτη πριν από τον αγώνα. Διακρίνονται Γεράσιμος Λάζαρης, Ευστάθιος Σάντας, Βασίλης Κονιδάρης, Σπαρτιώτης.

Δύο ιδεολογικές αρχές βρίσκονται πίσω από την ίδρυση του ΣΕΦΑ «Τηλυκράτη». Η πρώτη συνδέεται με το ρόλο της φυσικής αγωγής για την ενδυνάμωση της σωματικής ρώμης και την ενίσχυση του πρωτογενούς κυττάρου «του ατόμου» της φυλής και με τις σκοπεύσεις και θεωρήσεις των καθεστώτων Παγκάλου και Κονδύλη. Δεν είναι τυχαίο ότι στο προσωρινό Καταστατικό του ΣΕΦΑ «Τηλυκράτης» του 1927, το οποίο υποβάλλεται απευθείας στο Υπουργείο Στρατιωτικών και όχι στο οικείο Πρωτοδικείο, προβλέπεται ότι ανάμεσα στα μέσα για την ενίσχυση αυτών των σκοπών περιλαμβάνονται εκτός των τελέσεων αθλητικών αγώνων εκδρομαί και κατασκηνώσεις εν υπαίθρω για να συνοδευτούν αργότερα και από την πραγματοποίηση αγώνων σκοποβολής και οπλασκίας.
Η δεύτερη ιδεολογική κατεύθυνση συνδέεται με τη θεώρηση ότι τα λαϊκά αθλητικά αγωνίσματα και το συλλογικό ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με τα ευγενή ατομικά αθλήματα, συνιστούν προοδευτικούς νεωτερισμούς που εναρμονίζονται με τους νέους καιρούς. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από ομάδα παραγόντων του νέου σωματείου.

Φλεβάρης 1931. Τηλυκράτης – Royal Soverein, στο γήπεδο του φρουρίου Λευκάδος.
Σεπτέμβρης 1932. Τηλυκράτης – Νικόπολις Πρεβέζης. Ποδοσφαιρική συνάντησις στο γήπεδο του φρουρίου Λευκάδος. Αποτέλεσμα 1-3 υπέρ Πρεβέζης. Διακρίνονται: Σπαρτιώτης, Θωμάς Θεράπος, Πάνος Βαγιάκης, Κυριάκος Καρατζάς, Βαρνακιώτης, Βλάχος.
1932 Τηλυκράτης. Η ενδεκάδα του Τηλυκράτη στο γήπεδο του Φρουρίου της Αγίας Μαύρας όταν ακόμη τα σπίτια ήταν όρθια. Διακρίνονται από αριστερά: Νιόνιος Σκυριανός, Γρίβας- Ασπρογέρακας, Νίκος Κοντής (τερματοφύλακας), Φράγκος (Ιαχωβάς ή Κρανιδιώτης), Κυριάκος Καρατζάς, Γιάννης Αθηνιώτης, Θωμάς Πολίτης, Δήμος Μποζώνης, Ερμόλαος Σκεπετάρης, Βασίλης Κονιδάρης, Γιώργος Βελιανίτης, Ντίνος Μπουρσινός, Τάκης Βλάχος, Θανάσης Βελέντζας και Αλέκος Μπουρσινός.
Τηλυκράτης 1933. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Τηλυκράτη μετά από προπόνηση στο γήπεδο του Φρουρίου της Αγίας Μαύρας. Διακρίνονται από αριστερά: Χαρίλαος Καββαδάς (σύμβουλος), Μποζωνης, Βασίλης Σίδερης, Γιώργος Γιαννουλάτος, (σύμβουλος), Κώστας Καλυβιώτης (αρχηγός), Κώστας Βαλαμόντες (τερματοφύλακας), Παναγιώτης Βαγιάκης, Νιόνιος Σκυριανός, Ελευθέριος Γουργαριώτης, Περδικάρης, Καρατζάς, Δημήτριος Κούρτης, Ελευθέριος Βουτσινάς.
Τέλος της δεκαετίας του ’40. Τηλυκράτης- Παναιτωλικός. Διακρίνονται από αριστερά Δημήτρης Μαλακάσης, …. Δημήτρης Βαγενάς, …. Νίκος Σάντας, …. Τζανίνης, …. Ντίνος Γεωργαλής, …. Θεόδωρος Νησιώτης.

4 Απριλίου 1954. Ο Τηλυκράτης στο νέο γήπεδο
1954. Ενδεκάδα του Τηλυκράτη επί προεδρίας Β. Παπαγαλάνη. Διακρίνονται από αριστερά : Χαράλαμπος Βρεττός, Σπύρος Χαλικιάς, Σπύρος Μαραγκός, Γιώργος Βρεττός, Σπύρος Παξινός, Βασίλης Παπαγαλάνης, Βαγγέλης Γράψας (σύμβουλος). Καθιστοί Κυριάκος Γλένης, Πάνος Ορφανός, Ντίνος Κομπίτσης, Θεόδωρος Νησιώτης (τερματοφύλακας), Φίλιππος Χαλικιάς, Σπύρος Αραβαντινός.
16-1-1955. Νικόπολις – Τηλυκράτης 0-0. Πρέβεζα. Η ενδεκάδα του Τηλυκράτη στην ποδοσφαιρική συνάντηση Νικόπολις – Τηλυκράτης. Διακρίνονται από αριστερά Θεοφάνης Ανυφαντής, Φίλιππας Χαλικιάς, Μιχάλης Χαριτίδης, …. Γιάννης Γλένης, Κώστας Κορφιάτης, Σπύρος Παξινός, …. Ντίνος Κομπίτσης, Πάνος Ορφανός, Θεόδωρος Νησιώτης, …. Αντώνης Βρεττός.
1955 Αποστολή του Τηλυκράτη στην Ήπειρο . Άφιξη με το καΐκι στην Πρέβεζα. Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Θεόδωρος Ασημακόπουλος, Τάκης Μεσσήνης (Ρεγάντος), Χρήστος Καραβίας, …. Γιώργος Κακλαμάνης, Σπύρος Παξινός, Γεράσιμος Τζεφρώνης, Ντίνος Κομπίτσης, …. Σπύρος Αραβαντινός, Γεράσιμος Ζακυνθινός. Δεύτερη σειρά από αριστερά, …. Γιάννης Στράτος, Κώστας Κορφιάτης, Γιάννης Σολδάτος, Πάνος Καρφάκης, …. Τρίτη σειρά Σπύρος Βερύκιος, Γιώργος Βρεττός και καθιστοί Σπύρος Μεσσήνης, Γιάννης Γλένης, Θεοφάνης Ανυφαντής Ντίνος,
15-11-1959. Νέα Νικόπολη –Τηλυκράτης 3-0. Διακρίνονται από αριστερά: Κώστας Λαλυβιώτης (σύμβουλος), Πάνος Ορφανός, Γεράσιμος Τζεφρώνης;, Θεόδωρος Στράτος, Θεοδώσης Μαλακάσης, Νίκος Γαντζίας, Γιώργος Κοψιδάς, Κώστας Πολίτης, Γιώργος Βρεττός, Ευτύχιος Βελέντζας και Νίκος Καρύδης.
Προηγουμενο αρθρο
Αυτοί που του έδωσαν πτυχίο θα πρέπει να ντρέπονται
Επομενο αρθρο
Η Άνοιξη στη Λευκάδα