HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΦωτογραφική διαδρομή στην 90χρονη ιστορία του Τηλυκράτη

Φωτογραφική διαδρομή στην 90χρονη ιστορία του Τηλυκράτη

Μέρος B’

Διαβάστε το Α΄Μέρος εδώ

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του «Τηλυκράτη», σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Χ. Λάζαρη, απαρτιζόταν από τους: Ιωάννη Κ. Σταματέλο, καθηγητή του Γυμνασίου (πρόεδρος), ο οποίος εισηγήθηκε και το όνομα του νέου Συλλόγου, από τον Αναστάσιο Μανούδη, καθηγητή του Γυμνασίου (αντιπρόεδρος), ο οποίος ως πρόσφυγας σηματοδοτεί τη σχέση του νέου Συλλόγου με το προσφυγικό κόσμο της Λευκάδος, τον Αλέκο Φ. Φίλιππα, έμπορο (ταμίας), τον Χριστόφορο Λάζαρη δικηγόρο, Γυμνασιακό έφορο και τον επιπλοποιό Νικόλαο Θερμό μέλος, ο οποίος σηματοδοτεί τη σύνδεση του νέου σωματείου με την εξωσχολική νεολαία.

Ο ΣΕΦΑ «Τηλυκράτης», από την ίδρυσή του εκτός από αθλητική δραστηριότητα αναπτύσσει και πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα. Σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Λευκάδος πραγματοποιεί χοροεσπερίδες. Λαμβάνει, ακόμη, μέρος σε δενδροφυτεύσεις και εξορμήσεις για το πράσινο. Η δραστηριότητα αυτή γίνεται πιο έντονη την περίοδο 1933-1940. Μαζί με τον «Φιλοπρόοδο Όμιλο Νέων», από τον οποίο ξεπήδησε ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «Ορφέας», την ομάδα των Λευκαδίων φοιτητών, στη συνέχεια τον Όμιλο Λευκαδίων φοιτητών, σωματείο αναγνωρισμένο, και αργότερα τον «Ορφέα» και τον Όμιλο Ερασιτεχνών Λευκάδος, πρωταγωνιστούν σε μια μικρή πολιτιστική άνοιξη. ‘Ετσι, έχουμε μια βεντάλια πολιτιστικών εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών χορών, Θεατρικών παραστάσεων, διαλέξεων, εκδρομών, εξορμήσεων με πρώτο στόχο την κατάκτηση της κορυφής της Λάμιας, εκδρομικά ταξίδια με κατάληξη το ακρωτήριο Λευκάτας, συμμετοχή σε εθνικές και τοπικές επετείους, συμμετοχή, συμπαράσταση και κινητοποίηση στους εθνικούς αγώνες για την Κύπρο. Μια περίοδο κατά την οποία ο «Τηλυκράτης» αποκτά στέρεες βάσεις στην τοπική κοινωνία. Οι διαφωνίες, βέβαια, για τη σωστότερη κατεύθυνση και την κατάσταση των αθλητικών τμημάτων του σωματείου δεν λείπουν…

Το λευκαδίτικο ποδόσφαιρο έρχεται σαν μια συνέχεια ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού που έχει τις ρίζες του στη σχολική σωματική αγωγή και τα λαϊκά αγωνίσματα στο χωριό. Ο ρόλος του Γυμνασίου Λευκάδος για την ανάπτυξη του τοπικού ποδοσφαίρου είναι καθοριστικός σε μια πρώτη αρχική φάση (προπολεμική) και σημαντικός για την επέκταση στο χωριό στην αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο περίοδο. Η επέκταση του ποδοσφαίρου στα χωριά μετά τη δεκαετία του 1970 γίνεται με διαφορετικούς πια όρους.

1935: Τηλυκράτης εκδρομή μελών του στο Σκορπιό. Διακρίνονται Γιάννης Μεσσήνης, Βασίλης Κονιδάρης, Ευστάθιος Σάντας (με το σκύλο του ιδιοκτήτη του νησιού Ανδρέα Μαυροειδή) και Θωμάς Πολίτης.

Η ιστορικότητα του παλιού «Τηλυκράτη» δεν συνδέεται απλώς με την επιβίωσή του μέσα στο χρόνο αλλά και στον τρόπο που συνδέθηκε με το τοπικό γίγνεσθαι και τον τρόπο που η ανάπτυξή του κάθε φορά γινόταν υπόθεση των παλιότερων αθλητών του και των τοπικών, κοινωνικών και πολιτικών θεσμών και των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων της πόλης. Δηλαδή, «Τηλυκράτης» σημαίνει τόπος και αθλητικό ήθος. Δεν πρόκειται απλώς για μια τοπικιστική αθλητική ιδεολογία αλλά για αναγνώριση μιας βαθύτερης αγάπης και ουσιαστικής ταύτισης με την προαγωγή και ανάδειξη του τοπικού ευ ζην.

Αβέρωφ – Τηλυκράτης 3-1. Γήπεδο Ιωαννίνων. Από την απονομή των κυπέλλων. Ο Παπαδημητρίου του Αβέρωφ λαμβάνει το μεγάλο κύπελλο και ο Γιώργος Βρεττός το μικρό.
Τηλυκράτης 16-7-1960. Άκτια Πρέβεζας. Αθλητική παρέλαση.
Τηλυκράτης Λευκάδος 1933. Μετά την παρέλασιν των αθλητών κατά την 25ην Μαρτίου. Διακρίνονται Αθηνιώτης, Βλάχος, Βελλιανίτης, Χαραλαμπίδης, Σκυριανός, Περδικάρης, Βαρνακιώτης, Σπαρτιώτης, Φίλιππας, Μαλακάσης, Νησιώτης, Γαρύφαλλος, Καρατζάς, Μανούδης καθηγητής, Θερμός,Λάζαρης σύμβουλος.
25 Μαρτίου 1953. Τηλυκράτης. Από την εκκίνηση της παρέλασης, πλατεία Παναγίας των Ξένων
25 Μαρτίου 1953. Τηλυκράτης. Από την παρέλαση κεντρική πλατεία Λευκάδος. Διακρίνονται από αριστερά στην πρώτη σειρά οι Ναπολέων Ζιώτης, Θεόδωρος Νησιώτης και Γεράσιμος Ζακυνθινός.
25 Μαρτίου 1956. Τηλυκράτης. Απ’ο την παρέλαση μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Διακρίνονται από τα αριστερά Σπύρος Παξινός, Σπύρος Μαραγκός (σημαιοφόρος) και Ντίνος Κομπίτσης.
25 Μαρτίου 1958. Τηλυκράτης. Από την παρέλαση μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα.
1953. Τηλυκράτης. Αποκριάτικος χορός. Διακρίνονται από αριστερά Μυρτώ Αχείμαστου, Σπύρος Αργύρης, Λουκία Αργύρη, Ανέτα Αργύρη, Νίκος Μαλακάσης, Τιτίκα Αργύρη, Μαλακάση- Ράπτη, Τζένη Τζεβελέκη, Μαλακάσης, Ερνέστος Αργύρης, Χαράλαμπος Μαλακάσης.
1953. Τηλυκράτης. Αποκριάτικος χορός. Διακρίνονται από αριστερά Ξενοφών Σταύρακας, Φίλιππας (Βασιλικιάς), Νίκος Αργύρης, Τιτίκα Αργύρη, Ανέτα Αργύρη, Μαρία Παπαθανασίου, Σουλτάνα Παπαγαλάνη, Ελένη Φίλιππα, Κώστας Κατσής, Νίκη Μεσσήνη, Γιώργος Φράγκος.
Διόρθωση: καθιστοί: Αντί του Αρματά Γιάννη ο εικονιζόμενος είναι ο Βίκτωρας Θερμός

Ο Τηλυκράτης 1996-1997. Όρθιοι: Τετράδης Πάνος, Σκλαβενίτης Σπύρος, Βρεττός Ιωάννης, Νιάφας Πάνος, Καπότης Βασίλης, …. Πάχης Γιάννης, Ηλίας. Καθιστοί: Τσιλιάνος Αλέξης, Κοντογιώργης Χρήστος, Πάτσης Γιάννης, Μπαρκονίκος, Τάτσης, Λάζαρης Αλέκος, Γεωργαλής Αποστόλης.

Προηγουμενο αρθρο
Λαχειοφόρος της Νίκης με δώρο ένα μηχανάκι
Επομενο αρθρο
Ο πολιτισμός σήκωσε χειρόφρενο λίγο πριν τις καμπίνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.