HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΦώτα: Το έθιμο των πορτοκαλιών στη Λευκάδα

Φώτα: Το έθιμο των πορτοκαλιών στη Λευκάδα

Τη φωτογραφία ανακαλύψαμε μόλις σήμερα. Δεν αναγνωρίζουμε τα πρόσωπα. Τραβήχτηκε όμως την ημέρα των Φώτων στην παραλία της Λευκάδας πολλά χρόνια πριν. Εικονίζεται ο παλιός Πάντες, ο δρόμος του Κάστρου και η πλατεία της παραλίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν το 1981 -τότε κατασκευάστηκε ο νέος Πάντες, αυτός που υπάρχει μέχρι σήμερα. Το έθιμο με τα πορτοκάλια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά…

5123
Εικονίζονται: Καλλιόπη και Σπυραντώνης Θερμός

…Οι πιο πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούν, αλά παλαιά, ένα μάτσο πορτοκάλια με το κλαδί τους, κρεμασμένα από ένα σκοινάκι. Κι όταν πέφτει ο σταυρός, σκύβουν και βουτούν τρεις φορές τα πορτοκάλια στα νερά, ενώ οι σειρήνες των καραβιών σφυρίζουν επίμονα, δίνοντας ένα χαρούμενο και πανηγυρικό τόνο.

Αυτά τα πορτοκάλια κατόπιν τα κρεμούν στα εικονίσματα του σπιτιού, πετώντας συγχρόνως εκείνα της προηγούμενης χρονιάς, που, ω του θαύματος, διατηρούνται πάντα αναλλοίωτα ολάκερο χρόνο. Λένε πως σ’ αυτό συντελεί και η αρμύρα του θαλασσινού νερού που τα περιέλουσε αγιαστικά.

Πολλοί μάλιστα έχουν τη συνήθεια να πετούν στη θάλασσα κατά την ώρα του αγιασμού τα παλιά πορτοκάλια, που όντας ελαφρότερα, επιπλέουν στα νερά, ώσπου να παρασυρθούν απ’ το «βγάλσιμο» (παλίρροια) των νερών του λιμανιού. Το έθιμο, παλιό, συνεχίζεται αναλλοίωτο….

Διαβάστε για το έθιμο της εμβάπτισης των πορτοκαλιών συνοδευόμενο με φωτογραφίες της Καίτης Κακβούλη [ΕΔΩ]

Προηγουμενο αρθρο
Υπερωρίες άνευ έργου
Επομενο αρθρο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο χορός της Νίκης Λευκάδας

2 Σχόλια

  1. Βιολέττα Σάντα
    6 Ιανουαρίου 2017 at 11:13 — Απάντηση

    Σε ότι μας αφορά πάντα κάνουμε έρευνα για τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε. Και πάντα ζητάμε την άδεια για την δημοσίευση. Το ίδιο θα κάναμε και με σας. Μόνο που τη φωτογραφία την βρήκαμε στον παρακάτω σύνδεσμο: πρόκειται για μια ομάδα που δημοσιεύει φωτογραφίες από τα Επτάνησα. Όπως θα δείτε δεν αναφέρει, τόπο, χρόνο και ονόματα, ούτε την συσχετίζει μαζί σας.

    https://www.facebook.com/groups/291467257725120/?fref=ts

    Από μια μικρή έρευνα που κάναμε στον οικογενειακό μας περίγυρο, δεν καταφέραμε να βρούμε τα ονόματα των προσώπων που εικονίζονται στη φωτογραφία, παρότι η όψη του παππού σας μας ήταν γνωστή.

    Παρακαλώ πολύ στείλτε μας τα ονόματα και των παιδιών να τα προσθέσουμε.

    Αν διαβάζεται τη σελίδα μας θα γνωρίζετε πως δεν είμαστε εμπορική σελίδα. Δεν βγάζουμε χρήματα από αυτή τη δουλειά. Έχουμε την πεποίθηση πως οι παλιές φωτογραφίες είναι ιστορικά ντοκουμέντα και πάντα επιδιώκουμε να προσθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία (τόπος, χρόνος, εικονιζόμενα πρόσωπα).

    Λυπούμαστε πολύ για την παρεξήγηση.

  2. Χαρα Φραγκουλη
    6 Ιανουαρίου 2017 at 06:49 — Απάντηση

    Κα Σαντα
    Η φωτογραφια εχει παρθει απο την προσωπικη μου σελιδα στο ¨Facebook…..χωρις “φυσικα ” να θεωρηθει απαραιτητη η συγκαταθεση μου.Εκει αναφερονται και η ημερομηνια αλλα και τα ονοματα των προσωπων που εικονιζονται…..Θα σας παρακαλουσα να μην ξαναδημοσειευθει χωρις τα ονοματα των παπουδων μου Καλλιοπης και Σπυραντωνη Θερμου.Ειχα την, λανθασμενη μαλλον ,εντυπωση οτι η δημοσιγραφια ειναι αλληλενδετη με την ερευνα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.