HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΧορός στο Μουράγιο του Κάστρου

Χορός στο Μουράγιο του Κάστρου

Γράφει ο Γεράσιμος Φιλ. Περδικάρης στο βιβλίο του «Ορφέας Λευκάδας 1937-1988»:

«‘Έτσι φθάνουμε στο Καλοκαίρι του 1950. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, ο «Ορφέας» δεν το βάζει κάτω και ετοιμάζει ένα μεγάλο εγχείρημα. Αποφασίζεται να οργανώσει ένα θερινό χορό στο μουράγιο του Κάστρου, στο μικρό φανάρι, εκεί που κατόπιν ο μακαρίτης Στάθης Κομπίτσης εγκατέστησε κέντρο αναψυχής.

Όλοι βλέπουν με σκεπτικισμό το εγχείρημα, γιατί το μέρος εκείνο δεν ήταν, όπως είναι σήμερα, καθαρό. Το πλακόστρωτό του ήταν σκεπασμένο με τόνους άμμου. Πλάκα δεν φαινόταν πουθενά. Ο Βασίλης Σίδερης με άμεσο βοηθό του το Γεράσιμο Περδικάρη αναλαμβάνει την καλλιτεχνική ετοιμασία, διάκοσμο, κλπ., του χορού και ολόκληρο το Διοικ. Συμβούλιο, με όσους άλλους εθελοντές φίλους του «Ορφέα» θελήσανε, αρχίζουν τη δουλειά.

Με τροπικό ήλιο, μέσα στη ντάλα του μεσημεριού, δουλεύανε όλοι τους ακούραστα. Δέκα μέρες κράτησε αυτή η ξεθεωτική δουλειά, μα τους παρηγορούσε η πίστη ότι αξιοποιούν έτσι, από τουριστικής πλευράς, ένα κομμάτι της Λευκάδας.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στη Λευκάδα ήταν καταστατική επιδίωξη του «Ορφέα» και, όπως θα δούμε παρακάτω, πάρα πολλά οφείλει ο τουρισμός της Λευκάδας στον Όμιλο.

Δεν πέσανε έξω στην πίστη τους αυτή. ‘Έτσι, μετά από δυο εβδομάδες κουραστικής δουλειάς φάνηκε το πλακόστρωτο της πλατείας και στήθηκε εκεί ένα περίπτερο με Βενετσιάνικο διάκοσμο. Οι Λευκαδίτες και ξένοι που έτυχε να βρίσκονται στη Λευκάδα, τρίβανε τα μάτια τους, γιατί η έρημος είχε μετατραπεί σε Βενετία.

‘Όμως, «άλλαι αι βουλαί των ανθρώπων, άλλα δε το μπουρίνι εκέλευσε» και την παραμονή του χορού (5 Αυγούστου 1950), ένας δυνατός πουνέντες-μαΐστρος, 8 μποφόρ, μετέτρεψε τα πάντα σε νησί του Ειρηνικού Ωκεανού έπειτα από τυφώνα. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Τα πάντα είχαν γκρεμιστεί και ο κόσμος μούδιασε.
Ο Ορφέας όμως δεν έχασε το θάρρος του. Ο χορός, σε πείσμα των στοιχείων της φύσης, έγινε την άλλη βραδιά και πέτυχε.

Το πρόγραμμα εκτελέστηκε όπως ακριβώς είχε αποφασιστεί. Ακόμη έγινε και η βαρκαρόλα, όπου μια μεγάλη βάρκα είχε μετατραπεί σε Βενετσιάνικη γόνδολα και η μαντολινάτα και η χορωδία, υπό την διεύθυνση του Κώστα Κατσή, τραγούδησαν τραγούδια της Θάλασσας, όπως το «μια βαρκούλα φεύγει στ’ ακρογιάλι σχίζοντας τα γαλανά νερά..».

Είναι όμως ανάγκη να πούμε ότι το μπουρίνι της προηγούμενης είχε πέσει, άλλως δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί η ωραία αυτή βραδιά. Μόνο που οι οργανωτές αναγκάστηκαν δουλέψουν όλη τη μέρα εντατικά, για διορθώσουν τις ζημιές του. Έτσι ένας ακόμη κρίκος προστέθηκε στις επιτυχίες του Ορφέα.»

Στα πλαίσια εκδηλώσεων της Ναυτικής εβδομάδας του 1970

«Η δεύτερη εκδήλωση στα μουράγια του Κάστρου, έγινε το επόμενο Σάββατο, 8 Ιουλίου 1970. Εκεί έγινε μια θαυμάσια διακόσμηση ανάλογη με το περιβάλλον του χώρου, παρόμοια με αυτή του 1950, με τη διαφορά ότι στο κέντρο της πλατείας, όπου υπήρχε ένα παλιό κανόνι στημένο όρθιο, αυτό, ύστερα από διάφορες έντεχνες προσθήκες διαμορφώθηκε σε Βενετσιάνικο πεντοφάναρο. Επίσης, εκεί που αρχίζει η αμμουδιά τοποθετήθηκε η ορχήστρα με φόντο τα δυο τεράστια όστρακα, αυτά που είχαν σχηματίσει την προηγούμενη Κυριακή στη βαρκαρόλα τη σχεδία-αχιβάδα.

Σ’ αυτό το χορό παίχθηκε και ένα πολύ ωραίο σκετς, ανάλογο με περιβάλλον και το θέμα του γιορτασμού της θάλασσας. Το σκετς έγραψε ο Δήμος Μαλακάσης.

Ο χορός είχε μεγάλη επιτυχία, ο κόσμος πολύς και το γλέντι κράτησε μέχρι σχεδόν το πρωί που οι πρώτες φωτεινές αχτίδες του ανατέλλοντα ήλιου φάνηκαν πίσω απ’ τη Λάμια. Τα έσοδα του χορού και του λαχείου διατέθηκαν υπέρ του Ομίλου. Και αυτής της εκδήλωσης την οργάνωση είχε αναλάβει ο Γεράσιμος Περδικάρης, στον οποίο το Συμβούλιο με απόφασή του εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

Επίσης ο Λιμενάρχης Λευκάδας με έγγραφό του ευχαρίστησε τον Όμιλο για τη θετική του συμβολή και βοήθεια στην επιτυχία των εκδηλώσεων της «Ναυτικής Εβδομάδας» και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σ’ αυτούς που συνέβαλαν θετικά στην επιτυχία.»

Προηγουμενο αρθρο
Οταν ο Τσίπρας κατακεραύνωνε την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών, το 2013
Επομενο αρθρο
Η ΔΟΥ Λευκάδας αναζητεί κτήριο για μεταστέγαση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.