HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΌταν η Φιλαρμονική Λευκάδας έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896

Όταν η Φιλαρμονική Λευκάδας έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896

Όταν το 1894 αποφασίσθηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή όρισε να γίνουν το 1896. Και για να λαμπρύνει τις ημέρες εκείνες κάλεσε στην Αθήνα τις Φιλαρμονικές όλων των Επαρχιών. Έτσι λάβανε μέρος, εκτός απ’ τις Φ. της Φρουράς Αθηνών, τού Πυροβολικού, του Ναυτικού, της Μουσ. Εταιρίας Αθηνών, και οι Φ. Αιγίου, Ζακύνθου, δύο της Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λαυρίου, Πατρών, Πύργου, μία της Κων/πόλεως και η Φ. Λευκάδος, που σε περίφημη φόρμα, οργανωμένη από τον Αρχιμουσικό Φλαουτίστα Ιταλό Αντώνιο Μπιφέρνο και με άριστη εμφάνιση με τις ωραίες στολές του Γολέμη εντυπωσίασε.

Πολλοί στρατιωτικοί χαιρετούσανε στο δρόμο τους μουσικούς της Φ. νομίζοντας τους πιθανώς για ξένους αξιωματικούς. Ας σημειωθεί ότι τότε η Αθήνα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε πλημμυρίσει από αλλοδαπούς.

Οι μουσικοί της φιλοξενήθηκαν (ύπνο – φαγητό), στους στρατώνες του Ιππικού και στη Σχολή Ευελπιδων. Για την ιστορία οι Αγώνες αρχίσανε ανήμερα του Ευαγγελισμού και τελειώσανε στις 3 Απριλίου, τις περισσότερες όμως μέρες με κακοκαιρία και κρύο.

IMG_4314
Antonio Bifermo, αρχιμουσικός (με τη στολή Γολέμη το 1896)

Η Φ. της Λευκάδας έφθασε στην Αθήνα από τις πρώτες. Και να τι γράφανε οι εφημερίδες της εποχής:

ΑΣΤΥ

«Αφίχθησαν αι Φ. Πατρών και Λευκάδος. Αμφότερες τας υπεδέχθη εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν, η Φ. Αθηνών και τας οδήγησεν μέχρι των γραφείων της επιτροπής των Αγώνων. Η Φ. Λευκάδος μετά την έξοδόν της εκ των γραφείων της Επιτροπής παρήλασε δια της οδού Σταδίου και ακολούθως κατηυθύνθη εις την οικίαν του Ρωμανού κάτωθι της οποίας ανέκρουσε ωραιότατον εμβατήριον».

ΕΣΤΙΑ

«Χθες αι Φ. κατέκλυσαν τας Αθήνας με τας ποικιλόχρωμους στολάς των και τα ωραία εμβατήρια. Την της Λευκάδος αποτελούμενης εκ 33 μελών, προσεφώνησε πλην των άλλων εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν Πειραιώς και ο βουλευτής των κ. Καλκάνης… Ζωηροτάτην εντύπωσιν επροξένησεν ιδίως η κομψότατη και μεγαλοπρεπής στολή των Λενκαδίων Φιλαρμονικών».

Το ΑΣΤΥ

«Εισέρχονται (εις το Στάδιον,) αι Φ. ανακρούουσαι καθ’ οδόν εμβατήρια και γοργά θούρια. Ιδού η Φ. της Λευκάδος με τας λαμπράς της περιβολάς».
Και τελείωνε ότι όλες οι Φ. ενωθήκανε στο κέντρο του Σταδίου, για να παίξουνε τον Ολυμπιακό ‘Ύμνο που είχε συνθέσει ειδικά για τους Αγώνες ο Κερκυραίος μουσουργός Σπυρ. Σαμάρας σε στίχους του Κ. Παλαμά.

Πραγματικά, οι Φ., με 200 τραγουδιστές και σολίστες τους Δημ. Τσάκωνα (τενόρο), Κων. Βακαρέλλη (βαρύτονο) και την Πετρίτση (απαγγελία) εξετέλεσαν τον Ύμνο με θριαμβευτική επιτυχία. Όμως στην εκτέλεση δεν λάβανε μέρος όλες οι Φ. γιατί στις πρόβες φάνηκε, ότι τα όργανά τους δεν «κορδάρανε», όπως συνέβηκε και στη Φ. της Λευκάδας.

Όμως ο κόπος πού ε1χε γίνει για την εκμάθηση του Ύμνου, δεν πήγε χαμένος, γιατί τις άλλες μέρες εκτελέστηκε σ’ άλλες πλατείες της Αθήνας, που η Μπάντα έκαμε συναυλία.

Το Στάδιο κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 γεμάτο από Έλληνες και ξένους.
Το Στάδιο κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 γεμάτο από Έλληνες και ξένους.

Αλλά ας δούμε τι γράψανε κι’ άλλες εφημερίδες:

Η ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ

«Αι Φ. εγκαίρως είχον φθάσει εν τω Σταδίω, κατέλαβε δε η των Πατρών κερκίδα της άνω ζώνης, η δε της Λευκάδος την τρίτην κερκίδα, την δεξιάν τω εισερχόμενο».

Παρακάτω δε έγραψε ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας (ώρα 71/2 — 91/2) η Φ. της Λευκάδος έκαμε συναυλία στην Πλατεία της «Ομόνοιας» με μεγάλη επιτυχία»

…………

‘Έτσι η Φ. Λευκάδος αφού έπαιξε και σ’ άλλες Πλατείες (Ν. Φαλήρου – Πειραιά), σε παρελάσεις, σε απόδοση τιμών και στην Ενετική γιορτή που έγινε στο Πειραιά, έφυγε για τη Λευκάδα φορτωμένη επιτυχίες και δόξα, επαίνους, συγχαρητήρια και με το αναμνηστικό Μετάλλιο που η Επιτροπή των Αγώνων είχε ειδικά φιλοτεχνήσει για την περίπτωση.

Το μετάλλιο αυτό όμως (όπως κι’ άλλα σημαντικά αναμνηστικά κειμήλια) δεν βρίσκεται πια στο Αρχείο της Φ.

Ο Σπύρος Λούης εισέρχεται στο Στάδιο μετά το τέλος του Μαραθωνίου
Ο Σπύρος Λούης εισέρχεται στο Στάδιο μετά το τέλος του Μαραθωνίου

Φεύγοντας απ’ την Αθήνα η Φ. πέρασε από το σπίτι του Προέδρου της «Μουσ. ‘Εταιρίας Αθηνών» Περ. Βαλαωρίτη και τον αποχαιρέτησε παίζοντας διάφορα εμβατήρια καθώς κι’ από το Κατάστημα της ‘Επιτροπής των Αγώνων, όπου «επαιάνισε» κι’ εκεί εμβατήρια και την «προσεφώνησεν ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Χρηστομάνος»

Το ότι η Φ. διακρίθηκε και καταχειροκροτήθηκε σ’ όλες τις εμφανίσεις της, αποδεικνύεται περίτρανα κι’ από το παρακάτω έγγραφο που περισώθηκε:

ΟΛ ΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η επί της Δεξιώσεως Επιτροπεία
Αριθ. Πρώτο. 300
Εν Αθήναις τη 12 -4 – 1896
Προς τον Κύριον Πρόεδρον της Φ. ‘Εταιρίας
Εις Λευκάδα

Κύριε Πρόεδρε
Επί τη λήξει των Εορτών εις ας ενεργόν μέρος έλαβε το Μουσικόν Σώμα της Υμετέρας Εταιρίας σπεύδομεν ίνα εκφράσωμεν υμίν τας ευχαριστίας της ημετέρας Επιτροπής επί τη προθύμω συμμετοχή υμών εις έργον κατ’ εξοχήν εθνικόν, τας ευχαριστίας δε ταύτας παρακαλούμεν ίνα διαβιβάσητε και προς αυτούς τους αποτελούντας το μουσικόν τούτο σώμα.

Δέξασθε συν ταις υχαριστίαις ταύταις την διαβεβαίωσιν της εξαιρέτου προς υμάς υπολήψεως και αγάπης.

Ο Πρόεδρος Ι. Κοκκίδης
Ο Γραμματεύς Μαλάμος.

1 001

Τέλος, για τη συμβολή των Φ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να τι αναφέρεται στο Βιβλίο «Περιγραφή των εν Αθήναις πρώτων Διεθνών Ολυμπ. Αγώνων» των Α. Γ. Γαγάλη, Μ. Ε. Καζή, και Γ. Κ. Ιωαννίδου:

«Μία εκ των καλλιτέρων απολαύσεων, ας έσχον αι Αθήναι κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας ήσαν και οι διάφοροι Φ, αίτινες κατά πάσαν έσπειραν μέχρι βαθείας νυκτός εξετέλουν εις τας δύο πλατείας και το Ζάππειον τα εξοχώτερα μουσικά συνθέματα, καταθέλγουσαι τον παριστιμενον κόσμον. Συνετέλεσαν δε και αύται ουχ ήττον εις την καθόλου μεγαλοπρεπή των ‘Αγώνων διεξαγωγήν, παρευρισκόμεναι εις το Στάδιον και παιανίζουσαι καθ’ όλην την διάρκεσαν των αγωνισμάτων».

line1

Διαβάστε να τον Δημήτριο Γολέμη [ΕΔΩ]

Οι φωτογραφίες της Φιλαρμονικής -πλην αυτών του Σταδίου- καθώς και το κείμενο περιλαμβάνονται στο δίτομο έργο: «Φιλαρμονική Λευκάδας, Ιστορική πορεία 135 χρόνων» του Αντώνη Π. Φίλιππα. Αθήνα 1985.

Προηγουμενο αρθρο
Ζούμε όπως ζούμε γιατί αυτές τις πολιτικές επιλογές έχουμε κάνει
Επομενο αρθρο
Την Δευτέρα 18/4 η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - Τα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *