HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΆσκηση εκκένωσης του Νοσοκομείου Λευκάδας λόγω σεισμού

Άσκηση εκκένωσης του Νοσοκομείου Λευκάδας λόγω σεισμού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη το πρωί η άσκηση εκκένωσης του Νοσοκομείου Λευκάδας μετά από σεισμό από το Ε.Κ.Ε.Π.Υ με τη συμμέτοχη του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας.

Υπήρξε καλή προετοιμασία από τη μεριά του Νοσοκομείου σε έμψυχο και μη υλικό. Στους ρόλους των ασθενών συμμετείχαν εθελοντές εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, γιατροί και νοσηλευτές.

Αυτό που μετρήθηκε στην εν λόγω άσκηση όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Ε.Π.Υ δεν ήταν η ταχύτητα εκτέλεσης του σεναρίου αλλά περισσότερο ο επί μέρους χρόνος εκτέλεσης της κάθε φάσης.

Από χτες όπως είχαμε αναφέρει είχε στηθεί μια στρατιωτική σκηνή στο προαύλιο του Νοσοκομείου η οποία έκανε χρέη νοσοκομείου σε περίπτωση σεισμού. Στη διαδικασία εκκένωσης του Νοσοκομείου ασθενείς υποβασταζόμενοι, με καροτσάκι καθώς και με φορείο μεταφέρθηκαν στη σκηνή. Έγινε ακόμα και διακομιδή ασθενούς σε άλλη νοσηλευτική μονάδα. Το σενάριο περιλάμβανε επίσης διάσωση από την Πυροσβεστική εργαζόμενου στα μαγειρεία μετά από εκδήλωση φωτιάς, καθώς και έναν θεαματικό απεγκλωβισμό ασθενούς από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.

dscn4953

Το πλήρες σενάριο

Στην Λευκάδα σήμερα 9 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 10 π.μ. γίνεται ισχυρός σεισμός και στο νοσοκομείο του νομού παρατηρούνται ρωγμές στους τοίχους, και πτώση σοβάδων στους θαλάμους 2 και 3 της Παιδιατρικής και της Παθολογικής κλινικής αντίστοιχα.

Επίσης η πόρτα του θαλάμου 4 στην παθολογική έχει καταρρεύσει και είναι αδύνατη η είσοδος στο θάλαμο. Ταυτόχρονα έχει ξεσπάσει φωτιά στο μαγειρείο.
Ενημερώνεται το ΕΚΕΠΥ το οποίο εντέλει την εφαρμογή του σχεδίου «ΣΩΣΤΡΑΤ0Σ» και την μερική εκκένωση του νοσοκομείου.

Στον θάλαμο 2 υπάρχει ένα μικρό παιδί και στο θάλαμο 3 μη περιπατητικοί ασθενείς, που πρέπει να μεταφερθούν από την ομάδα μεταφοράς ασθενών στην σκηνή νοσηλείας. Για την μεταφορά τους χρησιμοποιούνται φορεία και αμαξίδια.

Παράλληλα καλείται η τροχαία για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας γύρω από τις οδούς που περιβάλλουν το νοσοκομείο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό του ασθενούς που βρίσκεται στο θάλαμο 4.

Ο απεγκλωβισμός θα γίνει από το μπαλκόνι με σκάλα λόγω δύσκολης πρόσβασης καλαθοφόρου οχήματος και μικρού σχετικά ύψους από τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Επίσης οι πυροσβέστες επεμβαίνουν στη φωτιά στα μαγειρεία με μάσκες για τον καπνό, την σβήνουν και απεγκλωβίζουν τον μάγειρα, ο οποίος μεταφέρεται από την ομάδα μεταφοράς ασθενών.
Ο εκάστοτε διευθυντής-υπεύθυνος Τμήματος καθορίζει τον τρόπο μεταφοράς των ασθενών του (φορείο, αμαξίδιο, άλλο).

Ενεργοποιείται η ομάδα αξιολόγησης των ασθενών στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, αποτελούμενη από δύο χειρουργούς και έναν αναισθησιολόγο. Η ομάδα αυτή καθορίζει αν είναι απαραίτητο οι ασθενείς να μεταφερθούν σε άλλη υγειονομική μονάδα ή στην σκηνή νοσηλείας και αν η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει, να μεταφερθούν στις οικίες τους. Οι μεταφορές των ασθενών προωθούνται σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Η σκηνή νοσηλείας έχει στηθεί από τα ΨΕΑ σε συνεργασία με τον στρατό στον αύλιο χώρο του νοσοκομείου και έχουν μεταφερθεί σε αυτήν από την ομάδα μεταφοράς υλικών
τα φορητά και τα τροχήλατα ιατρικά μηχανήματα.

Διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματοποιούν ανάνηψη σε ασθενή υπό την επίβλεψη ιατρικού κα νοσηλευτικού προσωπικού. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει νοσηλεία στους ασθενείς στην σκηνή νοσηλείας. Επιβεβαιώνεται ότι εκκενώθηκαν πλήρως τα τμήματα του κτιρίου (από ασθενείς και προσωπικό) που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό σύμφωνα με την εφαρμογή του σχεδίου «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» από το διοικητή του νοσοκομείου, τον αντιπρόεδρο του ΔΣ, τον Διευθυντή της ιατρικής Υπηρεσίας και τον αρμόδιο υπεύθυνο της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Προηγουμενο αρθρο
Απορρίφτηκε από το δικαστήριο η προσφυγή για αναστολή του διαγωνισμού του Τουριστικού Περιπτέρου
Επομενο αρθρο
Στα δικαστήρια με Ουέλς η Δόξα Λευκάδας!

1 Σχόλιο

  1. Hfestionas
    11 Δεκεμβρίου 2016 at 00:00 — Απάντηση

    Συγνώμη,
    μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει, πόσο κόστισε όλο αυτό το θεατράκι?

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.