HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσερέ: «Το οθωμανικό υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας»

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσερέ: «Το οθωμανικό υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας»

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού κέντρου η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσερέ: «Το οθωμανικό υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagottobooks.

Για το βιβλίο μίλησαν: Ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης ιστορικός, Δ/της Ερευνών Ε/Ε, και ο Μάρκος Σφέτσας ο οποίος έκανε και την παρουσίαση του Υδραγωγείου με εικόνες. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν: η Βιολέττα Σάντα και ο Νίκος Βαγενάς. Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού κέντρου Σπύρος Αρβανίτης.

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Αρβανίτης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Κατ’ αρχήν, ευχαριστούμε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην ανακοίνωση – πρόσκληση του κ. Τσερέ, των εκδόσεων Fagottobooks και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας στην αποψινή βιβλιοπαρουσίαση, την οποία έχω την τιμή και τη χαρά να συντονίσω.

Αφορά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του εκλεκτού συμπολίτη μας, φιλόλογου και συγγραφέα κ. Δημήτρη Τσερέ, με τον τίτλο:
«Το Οθωμανικό Υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας», το οποίο εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Fagottobooks, του κ. Νίκου Θερμού και η παρουσίαση γίνεται σε συνδιοργάνωση του εκδοτικού οίκου αυτού και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Το βιβλίο πραγματεύεται το Οθωμανικό Υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας, που κατασκεύασαν οι κατέχοντες τότε τη Λευκάδα Οθωμανοί Τούρκοι, περί τα μέσα του 16ου αιώνα και αποτέλεσε ένα σημαντικότατο και εντυπωσιακό για την εποχή τεχνικό έργο.

Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη, σμιλεμένη από την πένα του Δημήτρη Τσερέ, που ερειδόμενη σε στέρεες επιστημονικές βάσεις, μας εξιστορεί με τρόπο αριστοτεχνικό μέσα σε 54 σελίδες την ιστορία του έργου αυτού, που, μαζί με τις φωτογραφίες, τα σκίτσα, τις εικόνες, τα σχεδιαγράμματα, και το αλφαβητικό ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου, με τα οποία είναι τεκμηριωμένη η έκδοση, δημιουργεί ένα βιβλίο 96 σελίδων, που συνεπαίρνει τον αναγνώστη ώστε να διεξέλθει την ανάγνωσή του απνευστί.

Έναυσμα για την ενασχόλησή του συγγραφέα ερευνητή με το θέμα αυτό, στάθηκαν οι εντός της εντεύθεν του διαύλου λιμνοθάλασσας σωζόμενοι εν σειρά ογκόλιθοι, υπολείμματα του πάλαι ποτέ υδραγωγείου, σημερινό καταφύγιο των γλάρων και των κορμοράνων, τα κρωξίματα και οι οιμωγές των οποίων αναμιγνύονται με το ρόχθο των κυμάτων, καθώς πάνω σε αυτούς, αυτά ρίγνηνται και πλαταγούν και περιρρέουν, (όπως θα έλεγε ο μεγάλος Σκιαθίτης).

Με μια εισαγωγή που αποτελεί πραγματικά κομψοτέχνημα γραφής, ο Δημήτρης Τσερές μας προετοιμάζει και μας προδιαθέτει να τον ακολουθήσουμε στην ιστορική αναζήτηση του αντικειμένου της μελέτης του.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα εμπρός στην παρουσίαση και προβολή ενός πονήματος ιστορικής καταγραφής, εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σημασίας για την Λευκάδα. Ενός έργου, που συνεισφέρει στη γνώση της τοπικής μας ιστορίας, από εμάς, από τους νεώτερους και από όσους εκ των μελλοντικών, διαρωτηθούν, όπως ο συγγραφέας: Γιατί βρίσκονται εκεί αυτές οι πέτρες?

Αναζητώντας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου το οθωμανικό υδραγωγείο, ερχόμαστε σε επαφή με την τετράκωμη –τότε- πολίχνη, την αποτελούμενη από τον εντός του κάστρου κύριο οικισμό, τους εκατέρωθεν αυτού δύο μαχαλάδες, ήτοι τον δυτικό, τον αποκαλούμενο και «Χώρα», που μετέπειτα -επί ενετοκρατίας- αναφέρεται με την ιταλική «borgo» και τον ανατολικό της «Άλλης μεριάς», καθώς και από τον ασήμαντο τότε οικισμό της Αμαξικής, που όλοι απάρτιζαν το «Eski Varos» -όπως αποκαλούσαν τότε την Santa Maura-, τα τείχη της αρχαίας Νηρίκου που αποτέλεσαν τον τροφοδότη της πρώτης ύλης για την κατασκευή του έργου, το terazu = υδροζύγιο (κατασκευή απαραίτητη για να φτάσει το νερό στο κάστρο και τη γύρω περιοχή, τους fori [οπές] και τους spiragli [εξαεριστήρες], που έδιναν λύση στα προβλήματα τριβής του νερού, τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, επί των ημερών του οποίου έγινε το έργο και τέλος, στις κατά καιρούς καταγεγραμμένες επιθέσεις του κοσμοσείστη Εγκέλαδου, ο οποίος τελικά το κατέστρεψε.

Ο Δημήτρης Τσερές είναι τόσο γνωστός στο ακροατήριο, για το λόγο αυτό αντιπαρέρχομαι το βιογραφικό του.
Το βιβλίο που παρουσιάζεται απόψε είναι το ένατο βιβλίο του.
Έχουν προηγηθεί:
8 αυτοτελή δημοσιεύματα στα οποία περιλαμβάνονται:
5 λογοτεχνικά:
• Καρφιά και Ανεμώνες, Διηγήματα, Γαβριηλίδης, Αθήνα 2006.
• Στου τραγουδιού την κόψη [Ποιήματα], Γαβριηλίδης, Αθήνα 2009.
• Άγριο Ροδάκινο, Διηγήματα, Γαβριηλίδης, Αθήνα 2010.
• Μικρή Πατριδογνωσία, [22 Σονέτα+3], Γαβριηλίδης, Αθήνα 2001
• Λόγω μέθης, Διηγήματα, Γαβριηλίδης, Αθήνα 2014
2 διδακτικά:
• [Δημήτρης Τσερές-Αλεξάνδρα Τσερέ] Έκφραση-Έκθεση Β’ Αυκείου, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2006.
• [Δημήτρης Τσερές-Αλεξάνδρα Τσερέ] Νεοελληνική Γλώσσα Γ’ Γυμνασίου, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2006.

και η σπουδαία μελέτη του:
• Η Μέση Εκπαίδευση στη Λευκάδα 1829-1929, Επεξεργασμένα στοιχεία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με τη βάση δεδομένων σε CD ROM, Κατάλογος του Αρχείου του Γυμνασίου και του Ελληνικού Σχολείου, Ιστορικό Αρχείο Ελλη¬νικής Νεολαίας Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς-43- Έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, Αθήνα 2006.

Έχουν επίσης δημοσιευθεί 16 μελέτες και άρθρα σε σύμμικτους τόμους, βιβλιοπαρουσιάσεις και επιμέλειες εκδόσεων.

Επίσης πάρα πολλά δημοσιεύματά του υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Για το νέο του βιβλίο του Δημήτρη Τσερέ θα μας μιλήσει ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ιστορικός, ομότιμος Δ/ντής Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Σύμβουλος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών.
Επίσης θα αναφερθούν με ολιγόλεπτη παρέμβασή τους:

Ο κ. Μάρκος Σφέτσας, απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, δημιουργός του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, στο οποίο καταγράφεται η αρχιτεκτονική εξέλιξη του κάστρου της Αγίας Μαύρας, και συγγραφέας της «Συνοπτικής Ιστορίας του Κάστρου της Αγίας Μαύρας – Οδηγός για τον επισκέπτη» των εκδόσεων Fagottobooks.

Η κ. Βιολέτα Σάντα, υπεύθυνη του γνωστού και καταξιωμένου περί τις καταγραφές της τοπικής μας ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού ιστότοπου της: «Άρωμα Λευκάδας», που σε παρελθόντα χρόνο φιλοξένησε στο εν λόγω site, σε δύο μέρη, το πόνημα του συγ-γραφέα, πριν λάβει την ολοκληρωμένη τελική του μορφή που είναι η παρούσα έκδοση.

Ο κ. Νίκος Βαγενάς, συγγραφέας των βιβλίων: «Πάτρια ίχνη», «Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας 1300-1977)» αλλά και λοιπών μελετών, που μαζί με το συγγραφέα επισκέφτηκαν τα απομεινάρια του υδραγωγείου και ο οποίος εκπόνησε διάφορα αρχιτεκτονικά σχέδια του υδραγωγείου, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Τέλος, ως είθισται, θα κλείσει ο συγγραφέας»

Δεν θα κλείσουμε, πριν επισημάνουμε την τεχνική αρτιότητα της έκδοσης από τον εκδοτικό οίκο Fagottobooks του κ. Νίκου Θερμού, η επιμέλεια του οποίου και η σχολαστικότητα στην αναζήτηση του τέλειου, ανέδειξαν και στον τομέα της καλαισθησίας, τις αρετές του βιβλίου.

Αποδίδουμε απόψε τα εύσημα στον συγγραφέα, κ. Δημήτρη Τσερέ, που με τον ερευνητικό του ζήλο και την επιστημονική του ματιά, με προσωπική μεθοδική και επίπονη εργασία ανέσυρε -μεταφορικά- από τη μούτελη της δυτικής laguna, και ανασύστησε το κατεστραμμένο οθωμανικό υδραγωγείο, αποκαθιστώντας και αναδεικνύοντας παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι του ψηφιδωτού της τοπικής μας ιστορίας.
Του ευχόμαστε να συνεχίσει τον γόνιμο δημιουργικό του δρόμο και να δουν το φως της εκδοτικής δημοσιότητας συγκεντρωμένες και άλλες ψηφίδες ιστορίας με τις οποίες κατά καιρούς έχει ασχοληθεί και επιμεληθεί και που σαν σπαράγματα βρίσκονται εδώ κι’ εκεί δημοσιευμένα ή παραμένουν -και περιμένουν- αδημοσίευτα.

Ευχόμαστε, το βιβλίο να έχει καλό οδοιπορικό και βεβαίως να κοσμήσει τις βιβλιοθήκες μας, γιατί το αξίζει.

Προηγουμενο αρθρο
Σάββατο του Λαζάρου παραμονή των Βαΐων...
Επομενο αρθρο
Συγχαρητήρια στην Ελεάννα Στράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.