HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈναρξη του 34ου Μαθηματικού Συνεδρίου στη Λευκάδα

Έναρξη του 34ου Μαθηματικού Συνεδρίου στη Λευκάδα

Με στόχο να αναδείξει τα μαθηματικά στην επιστημονική έρευνα, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, άρχισε σήμερα στη Λευκάδα και θα διαρκέσει έως τις 5 Νοέμβρη, το 34ο πανελλήνιο συνέδριο της μαθηματικής εταιρείας στο ξενοδοχείο Ionian Blue, στη Νικιάνα Λευκάδας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για το νησί της Λευκάδας όχι μόνο για την επιστημονική σημασία του αλλά γιατί το νησί μας διοργανώνει ένα τόσο σημαντικό συνέδριο. Όπως όλα δείχνουν η επιτυχία της διοργάνωσης είναι εξασφαλισμένη. Σημειώνεται, ότι η μαθηματική εταιρεία, είναι ένα από τα μακροβιότερα επιστημονικά σωματεία της χώρας, και το 2018 συμπληρώνει 100 χρόνια συνεχούς επιστημονικής δράσης.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι με χαιρετισμούς. Πρώτος ομιλητής ο πρόεδρος της ΕΜΕ, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ανάργυρος Φελλούρης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα Συνέδριά μας, πέραν του ότι δίνουν τη δυνατότητα στους συνάδελφους να παρουσιάσουν την ερευνητική τους δουλειά, αποτελούν και ένα χώρο ανοικτού διαλόγου για θέματα, που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Ενός διαλόγου απόλυτα απαραίτητου στη σημερινή εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της γνώσης, γιατί η ανταλλαγή απόψεων συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των εφοδίων που προσφέρουμε στους μαθητές μας… π Η ΕΜΕ απευθύνεται στην Πολιτεία, και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Παιδείας, να συμβάλει με όλους τους πρόσφορους τρόπους για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, τη βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και την ανάδειξη της ιστορίας και εξέλιξης των μαθηματικών στη χώρα μας. Η μαθηματική παιδεία είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης για όλους τους κλάδους των Επιστημών και η καλλιέργειά της θα πρέπει να είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την Πολιτεία…

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 34ου Συνεδρίου καθηγητής Παν/μίου Αθηνών κ. Ιωάννης Εμμανουήλ ο όποιος στην ομιλία του τόνισε: «η διοργάνωση των ετήσιων συνεδρίων παίζει έναν κεντρικό ρόλο. Σε αυτά τα συνέδρια δίνεται η δυνατότητα στον καθένα από εμάς να καταθέσει τους προβληματισμούς του, να συζητήσει τις απόψεις του και να ενημερωθεί για θέματα που τον ενδιαφέρουν γύρω από τα μαθηματικά και τη διδασκαλία τους, μέσα από τις εργασίες που παρουσιάζονται και τα στρογγυλά τραπέζια που διοργανώνονται. Η διά ζώσης επικοινωνία με τους συναδέλφους που εργάζονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και η ανθρώπινη επαφή που λαμβάνει χώρα τις ημέρες του συνεδρίου έχει ανεκτίμητη αξία. Εκτός των άλλων, στα ετήσια αυτά συνέδρια προωθείται η αλληλεπίδραση μεταξύ των συναδέλφων, κοινοποιούνται τα προβλήματα και διερευνώνται λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζει η μαθηματική παιδεία και η διδακτική πρακτική των μαθηματικών στο σχολείο….»

Ο πρόεδρος του τοπικού παρατήματος της ΕΜΕ και Πρόεδρος Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Νίκος Κονιδάρης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αναφέροντας: «Το νησί μας πλημμυρισμένο από την αύρα του Ιονίου πελάγους, είχε την ευτυχία να έρχεται επί αιώνες σ’ επαφή με το δυτικό πολιτισμό. Όλη η σοφία και διανόηση της Αναγέννησης μετακενώθηκε με τους ‘Έλληνες τροφίμους των Ιταλικών Πανεπιστημίων, τους υπαλλήλους της Ενετικής διοίκησης των Ιονίων και το πλήθος των Επτανησίων διανοουμένων. Αλλά και τα παιδευτικά κέντρα της Ιταλίας χρησίμευαν ως φορείς του Γαλλικού διαφωτισμού κι έτσι οι επτανήσιοι έγιναν οι πρώτοι ευπαθείς δέκτες του στον Ελληνικό χώρο. Η ένωση ωστόσο που είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της Ιονίου Πολιτείας στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος συνεπαγόταν και την απώλεια της επτανησιακής ιδιαιτερότητας. Η κοντόφθαλμη αθηναϊκή απόφαση για το κλείσιμο της Ιονίου Ακαδημίας είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τα Επτάνησα και το Ελλαδικό κράτος. Ωστόσο αυτή η παράδοση άφησε γόνιμο έδαφος πάνω στο οποίο συνεχίσθηκε αυτή η προσπάθεια. Η διαμόρφωση και η περαιτέρω ανάπτυξη των επιστημών στα Επτάνησα είναι η συνισταμένη μιας μακράς εκπαιδευτικής και πνευματικής παράδοσης…» Στη συνέχεια ο κ. Κονιδάρης έκανε ειδική αναφορά στους αξιόλογους Λευκαδίτες μαθηματικούς: Σπύρο Κολυβά, Θανάση Ραυτόπουλο, Φάνη Παπαδάτο, Ευαγγελία Καββαδά, Φώντα Σταύρακα και Γεράσιμο Κακαλμάνη.

Χαρτισμούς στον συνέδριο απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Θεόφιλου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Χαλικιάς, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, ο Πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Καθηγητής Γρηγόρης Μακρίδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος EUROFOOD, κ. Ξενοφώντας Βεργίνης, η κ. Μπενέκη εκπρόσωπος του ΤΕΙ, ο προϊστάμενος της Β/θμιας εκπαίδευσης κ.Μιλτιάδης Γκαμπρέλας.

Την οργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε το τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις του νησιού: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, Δήμο Λευκάδας, Δήμο Μεγανησίου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Μέγας Χορηγός: TERNA AE
Μεγάλοι Χορηγοί: Σταύρακας Ζαχαροπλαστική – CATERING
TOYOTA HELLAS
EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε.

Στους χώρους έξω από την αίθουσα που έγινε η έναρξη του συνεδρίου βρίσκονταν και εξέθεταν βιβλία, κυρίως Μαθηματικής Παιδείας, διάφοροι εκδοτικοί οίκοι και φορείς.

Να επαινέσουμε τόσο τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος κ. Κονιδάρη, όσο και την Γραμματέα κ. Βίκη Τούμπα, για την άψογη οργάνωση, την εξαιρετική εικόνα της διοργάνωσης, αποτέλεσμα πολύμηνης και σκληρής δουλειάς.

Ο Λευκαδίτης Διονύσης Αναπολιτάνος, ομ. καθηγητή μεθοδολογίας & φιλοσοφίας των μαθηματικών & φυσικών επιστημών, στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το θέμα που εισηγήθηκε στο συνέδριο ήταν: «Ο λαβύρινθος του συνεχούς, η εμπειρική πραγματικότητα και το πρόβλημα της ακριβούς μέτρησης».

Να αναφέρουμε ακόμα, πως την εκπληκτική αφίσα του συνεδρίου φιλοτέχνησε ο Λευκαδίτης ζωγράφος Σωτήρης Θεριανός.

Προηγουμενο αρθρο
Δελτίο τύπου του συνδυασμού «Επιμελητήριο ΟΛΩΝ» με επικεφαλής την Μαριάννα Σταύρακα
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση της Εταιρείας Ανδρέας Σταύρακας Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.