HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΈνας περίπατος στην ορεινή Λευκάδα – Εγκλουβή, Άγιος Δονάτος, Προφήτης Ηλίας

Ένας περίπατος στην ορεινή Λευκάδα – Εγκλουβή, Άγιος Δονάτος, Προφήτης Ηλίας

Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα – Μέρος Β’

Εγκλουβή Άγιος Δονάτος Προφήτης Ηλίας

Του Γιάννη Φίλιππα

Σήμερα θα σας πάρουμε μαζί μας σε έναν περίπατο στην κεντρική ορεινή Λευκάδα, μια από τις πιο αγαπημένες μας διαδρομές στο νησί. Θα ξεκινήσουμε από την υπέροχη πλατεία της Εγκλουβής. Η Εγκλουβή, το πιο ορεινό χωριό του νησιού και σε υψόμετρο 730 μέτρων, είναι χτισμένη ανάμεσα από τις ψηλές κορυφές της Ελάτης, του προφήτη Ηλία και του οροπεδίου του Αγίου Δονάτου.

Προς τα εκεί θα ανηφορίσουμε περνώντας μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε ένα παλιό μονοπάτι που ανηφορίζει μαιανδρίζοντας ανάμεσα σε αμπέλια, άλλα παρατημένα και άλλα ακόμα καλλιεργημένα.

Σε λίγο φθάνουμε στο εξωκλήσι του Αγίου Δονάτου. Από εδώ ξεκινάει το οροπέδιο, ένας τόπος εύφορος, κέντρο της καλλιέργειας των φημισμένων φακών της Εγκλουβής. Η αγροτική ιστορία του νησιού είναι εμφανής στα δεκάδες κτίσματα που βρίσκονται παντού ολόγυρά μας: μύλοι, αλώνια, βόλτοι. Ένα μέρος που κάθε ντόπιος και επισκέπτης του νησιού πρέπει να επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.

Από εδώ θα συνεχίσουμε στην άσφαλτο που κατευθύνεται στην Καρυά και τα ορεινά χωριά της Δυτικής Λευκάδας (Εξάνθεια, Δρυμώνας). Πού και πού θα κάνουμε μικρές παρακάμψεις για να δούμε και να φωτογραφήσουμε τους βόλτους και τα αλώνια και λίγο αργότερα την εγκαταλελειμμένη αμερικάνικη βάση.
Πριν την ελληνική αεροπορική βάση στρίβουμε ακολουθώντας την άσφαλτο προς το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Από εδώ η θέα προς την πόλη της Λευκάδας και τις ανατολικές ακτές του νησιού είναι καταπληκτική.

Η Εγκλουβή βρίσκεται ακριβώς από κάτω μας.

Για να επιστρέψουμε εκεί θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι μέσα σε ένα τοπίο σχεδόν σεληνιακό. Ο Αμμόκαμπος, όπως λέγεται, έχει σχηματισθεί από τις κοίτες χειμάρρων. Κι όμως, και σ’ αυτόν τον τόπο όπου νομίζεις ότι τίποτε δεν θα φυτρώνει, ο μόχθος των προγόνων μας τον εξημέρωσε, δημιουργώντας αμπελώνες, οι οποίοι ακόμα, ύστερα από τόσα χρόνια εγκατάλειψης αρνούνται να χαθούν, όπως επίσης και κάμποσα επίμονα λουλούδια και φυτά.

Οι χείμαρροι του Αμμόκαμπου ενώνονται σε έναν μεγαλύτερο που δημιουργεί μια βαθειά χαράδρα, εμείς όμως συνεχίζουμε στ’ αριστερά της ακολουθώντας ένα υπέροχο, παλιό, καλιγωτό μονοπάτι ώς την Εγκλουβή, όπου στην πλατεία της κάτω από τα πλατάνια θα απολαύσουμε τον καφέ μας.

Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη, έχει συνολικό μήκος 7 χιλιομέτρων και μια υψομετρική διαφορά περίπου 300 μέτρων με το υψηλότερο σημείο της (Προφήτης Ηλίας) στα 1012 μέτρα.

Για πληροφορίες και περισσότερες διαδρομές επισκεφθείτε την σελίδα μας www.walking-in-lefkada.gr

Διαβάστε τις προηγούμενες πεζοπορικές διαδρομές:
Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα: στο μονοπάτι των πηγών (Σύβρος και Βουρνικάς)

Προηγουμενο αρθρο
Συνέχισε και σήμερα την περιοδεία της στη Λευκάδα η Ρόδη Κράτσα
Επομενο αρθρο
Βίντεο από την χθεσινοβραδινή καταιγίδα που έπληξε τη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.