HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΈνα παλιό βιοτεχνικό κτίριο

Ένα παλιό βιοτεχνικό κτίριο

Βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Η κατασκευή του ξεχωρίζει και τραβά την προσοχή στους διαβάτες. Στο ισόγειο του ζουν δυο τεράστια σκυλιά. Είναι αδύνατο να πλησιάσει κάποιος κοντύτερα.

Αυτό το κτίριο αποτελεί το απομεινάρι μιας ολόκληρης βιοτεχνίας που άνθισε στη Λευκάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80, της βιοτεχνίας κατεργασίας δερμάτων.

IMG_3870

Το κτίριο ήταν το μέρος που κρεμούσαν τα δέρματα για να στεγνώσουν. Είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε ο αέρας να μπαίνει από όλες τις μεριές. Κρεμούσαν τα δέρματα από το ταβάνι να στεγνώσουν, αφού προηγουμένως περνούσαν ανάμεσα τους καλάμια ώστε να παραμένουν ανοιχτά και τεντωμένα.

Δυο υπήρξαν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας και κατεργασίας δερμάτων στη Λευκάδα: των αδερφών Κατωπόδη και του Ζαχαρή Κατωποδη.
IMG_3871

Όπως θυμάται ο κ. Βαγγέλης Κατωπόδης, όταν ανθούσε η εμπορία δερμάτων, τα δέρματα από τα κατσικάκια της Λευκάδας ήταν τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό ήταν περιζήτητα. Προέρχονταν όλα από ζώα που μεγάλωναν σε στάβλους που ήταν δίπλα στα σπίτια.

Προηγουμενο αρθρο
Η βασίλισσα Ελισάβετ υπακούει στο Τwitter
Επομενο αρθρο
Πρέβεζα: Χειροπέδες σε 56χρονο για τη δολοφονία 79χρονου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.