HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΈνα σχεδόν άγνωστο αλλά ειδυλλιακό τοπίο της Λευκάδας

Ένα σχεδόν άγνωστο αλλά ειδυλλιακό τοπίο της Λευκάδας

Αν και ξεκινήσαμε την απογευματινή μας βόλτα έχοντας στο νου μας ένα συγκεκριμένο προορισμό… τελικά καταλήξαμε αλλού και χωρίς να το καταλάβουμε περάσαμε την ξύλινη γέφυρα και βρεθήκαμε στα Διαβασίδια!

Βέβαια ένας από τους λόγους που δεν προσπεράσαμε το σημείο αυτό ήταν ότι από μακριά είδαμε προς έκπληξη μας κάποιους να κάνουν kite surf, ένα άθλημα αρκετά γνώριμο στην Λευκάδα πλην χαρακτηριστικό της παραλίας των Μύλων.

Περνώντας την γέφυρα που μοιάζει απέραντη με την πρώτη ματιά, φτάσαμε στην αμμουδιά, όπου και είχαμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά όσους απολάμβαναν το άθλημα αυτό.

Τα πολύχρωμα kite και το φως του ήλιου που «πυράκτωνε» με της αχτίδες του τη γέφυρα έκαναν το τοπίο ειδυλλιακό και μας χάρισαν μοναδικές εικόνες.

Ελεάννα Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Εργαστήριο Θεάτρου στην ARTηρια
Επομενο αρθρο
Έναρξη μαθημάτων στον «Πήγασο»

13 Σχόλια

  1. Παϊσιος
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 14:42 — Απάντηση

    Κύριοι. Ειρήνη υμιν. Έ όχι απο τα διαβασίδια νε πέσουμε και στα βρισίδια. Υποτείθεται οτι κάνουμε σχόλια και ανταλλάσουμε απόψεις καλοπροαίρετα. (Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνεται ο υποφαινόμενος).
    Καταλαβαίνω βέβαια το πάθος σας, αλλα…

  2. Λευκάδος
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 12:43 — Απάντηση

    Και επειδή και εγώ δεν έχω να συζητήσω όπως είπατε και εσείς κάτι αλλο μαζί σας σας λέω ότι από το κάστρο ξεκινάει το Νησί μας τώρα τα διαβασίδια φέτος βγήκαν στο προσκήνιο αλλα και ένας βλαμμένος να το πω άσχετος καταλαβαίνει και αναρωτιέται τη σχέση μπορεί να εχει με την Λευκαδα τα διαβασίδια όταν βρίσκεται κοντά στην πλαγιά στα μέρη αυτά που θεωρείται Αιτωλοακαρνικη γη.Αφου λέτε ότι υπάγεται σε μας αποδείξτε το,μεχρι και για την ομηρική Ιθάκη έχουν βγει τόσα και τόσα και λενε και τσακώνονται κεφαλήνες Λευκαδίτες θιακοι για το ποια είναι.Καλο σας μεσημέρι και δεν συνεχίζω αλλο.

  3. Λευκάδιος
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 12:37 — Απάντηση

    Και εςεις δεν μου απαντάτε εγω σας είπα τι μου είπαν κάποιος που δουλευει στο Δήμο που υπάγεται η πλαγιά,εφόσον λοιπόν εγώ είμαι το δέχομαι άσχετος με την ιστορία του Νησιού μου πείται εσείς που θεωρείτε τον εαυτό σας σχετικό την ιστορία του Νησιού και εφόσον τα διαβασίδια ανήκουν στο Νησί της Λευκάδος όπως ισχυρίζσσται και δεν είναι αιτολωακαρνανικη γη έδαφος,αποδείξτε το κύριε μου.Λοιπόν πείτε μου τη λέει η ιστορία της Νήσου Λευκαδος.

  4. παϊσιος
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 12:24 — Απάντηση

    Λευκαδίτης είναι ο μετέχων της Λευκαδίτικης παιδείας (για να παραφράσω τον Ισοκράτη)

  5. Μπρανέλος
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 10:11 — Απάντηση

    Λευκάδιος@
    Σας συμβούλεψα να μάθετε την ιστορία της Λευκάδας… και εσείς μου απαντάτε τι σας είπε ένας φίλος σας και μέχρι που είναι οι κολώνες φωτισμού…. μετά από αυτό δεν έχω κάτι άλλο να συζητήσω μαζί σας!

  6. Λευκάδιος
    19 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:30 — Απάντηση

    Αγαπητέ μου Μπρανέλος μάλλον εσύ δεν είσαι Λευκαδίτης γιατί δεν ξερεις ότι ερχόμενος για Λευκάδα ο οποιοσδήποτε,διαςχίζει το δρόμο αυτό. Ο Δήμος ανακτορίου αν τον λέω σωστά που υπάγεται και η πλαγιά μέσα έχουν βάλει φώτα απο χρόνια έχουν φωταγωγήσει το δρόμο τους μεχρι κάποιο σημείο αναρωτήθηκα γιατι δεν το προχώρησαν να φτάςει και στην Λευκαδα πρίν μπεις στην γέφυρα,και μου είπε κάποιος απο πλαγιά φίλος ότι μεχρι εκει που έχουν της κορώνες με τα φώτα είναι το τέρμα της Αιτωλοακαρνανίας και μετα πιάνεται ο Δήμος σας μπαίνουμε σε νησιωτικά λημέρια.Όσο αναφορά για το κάστρο της Αγίας Μαύρας δικό μας είναι γιατί πιάνεται στα χωρικά μας ύδατα να το πούμε,για πες μου τα διαβασίδια που πιάνονται? Κοντά στην πλαγιά δεν είναι?Γιατί κανένας τουριστικός οδηγός του Νησιού μας δεν προτρέπει το κόσμο να τα επισκεφθούν?

    • Λευκάδος
      19 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:32 — Απάντηση

      Την ιστορία την ξέρω πολύ καλά όποιος την έχει ξεχάσει να την φρεσκάρει

  7. Μπρανέλος
    18 Σεπτεμβρίου 2014 at 23:39 — Απάντηση

    Λευκάδιος @
    Και κάποιοι «αγράμματοι» υποστηρίζουν ότι η Λευκάδα συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με την πλωτή γέφυρα! Με αυτή τη λογική λοιπόν το κάστρο της Αγίας Μαύρας υπάγεται στη Αιτωλοακαρνανία!
    Μάλλον δεν είστε Λευκαδίτης ή και αν είστε καλό θα ήταν να μάθετε την ιστορία της Λευκάδας!

  8. Λευκάδιος
    18 Σεπτεμβρίου 2014 at 20:49 — Απάντηση

    Τα διαβασίδια τα άκουσα πρώτη φορά παρότι που ειμαι Λευκαδίτης κάποιοι υποστηρίζουν ότι ανήκουν στην Λευκάδα τη δουλεια έχουν στην Λευκαδα όταν ειναι κομμάτι της αιτολωακαρνάνικης γης?

  9. Άγγελος Σταγιάνος
    17 Σεπτεμβρίου 2014 at 22:11 — Απάντηση

    Πολύ παλιά, γύρω στο 1900(απ΄ ότι έχω ακούσει), τα Διαβασίδια, εξυπηρετούσαν στην μεταφορά εμπορευμάτων προς την Πρέβεζα, εξού και το όνομα. Διάβαιναν απέναντι. Με κάποιον σεισμό όμως έπεσε αυτή η διάβαση. Υπάρχουν ακόμα σημάδια και τα βλέπεις αν πας με μάσκα από πάνω, που φαίνονται οι ράγες που περνούσαν μικρά βαγονέτα.
    Είναι αξιοσημείωτο ότι φαίνεται να σκάει το κύμα στη μέση του πουθενά, όχι σε ξηρά , αλλά μέσα στην θάλασσα και βλέπουμε από τη μεριά του Ιονίου η θάλασσα να έχει κύμα και από μέσα από τα Διαβασίδια να είναι μπουνάτσα.Σε αρκετά σημεία μάλιστα πατάς. Αυτό το χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για να γλυτώνουν τον καιρό. Έχει μόνο ένα περάσμα στο μικρό για να μπει καίκι μέσα. Στο μεγάλο είναι πολύ πιο εύκολα.Έχω ακούσει, πως και από κάποιο τέτοιο περιστατικό (θαλασσοταραχής) κάποιος προστατεύτηκε στα Διαβασίδια και έτσι φτιάχτηκε και ο Άι Νικόλας, από τον ψαρά, γι αυτό και δεν έχει την μορφή της εκκλησίας και εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι ψαράδες.

  10. Ελεάννα Ματαράγκα
    17 Σεπτεμβρίου 2014 at 17:20 — Απάντηση

    Στην περιοχή θα βρεθείτε, αν φεύγοντας από τη Λευκάδα και πριν φτάσετε στο σημείο που ο δρόμος στρίβει για την Πλαγιά, στρίψετε αριστερά στο χωματόδρομο. Αν οδηγείται πρέπει να έχετε χαμηλή ταχύτητα για να μην τον προσπεράσετε. Λίγο μετά θα συναντήσετε την ξύλινη γέφυρα. Αφού την διασχίσετε βρίσκεστε στην αμμουδιά.

    Από εκείνο το σημείο μπορείτε -αν έχει καλή ορατότητα- να δείτε μέχρι το νησάκι του Αη Νικόλα. Μέσα στη θάλασσα θα παρατηρήσετε κάποιους βράχους. Όπως έχω ακούσει από τους παλαιότερους, Διαβασίδια (υπάρχει το μικρό και το μεγάλο Διαβασίδι), είναι τα περάσματα που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί ανάμεσα από τα βράχια.

  11. zoi
    17 Σεπτεμβρίου 2014 at 15:34 — Απάντηση

    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΔΙΝΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΙΔΙΑ? ΦΙΛΙΑ…

  12. παϊσιος
    17 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:08 — Απάντηση

    Πολύ ωραίες φωτο και το τοπίο υπέροχο. Όντως έχω χάσει επεισόδια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.