HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈχετε επισκεφτεί το Αγγλικό λιμάνι του νησιού μας;

Έχετε επισκεφτεί το Αγγλικό λιμάνι του νησιού μας;

Ρητορική η ερώτηση! Ποιος το γνωρίζει; Αλλά και ποιος φρόντισε με σεβασμό στην ιστορία να το διατηρήσει, να το κάνει επισκέψιμο, ώστε όλοι να μπορούμε να μαθαίνουμε τη συνέχεια του νησιού μας μέσα στο χρόνο.

Προσωπικά διάβασα για το Αγγλικό λιμάνι τα τελευταία δυο χρόνια. Μόλις σήμερα κατάφερα να το δω από κοντά. Είναι δίπλα στο Κάστρο. Κάτω από το φάρο του Κάστρου, σώζεται ένα κομμάτι του, μισοκατεστραμμένο, πνιγμένο στα χορτάρια και με μπόλικα σκουπίδια.

Το αγγλικό λιμάνι άρχισε να κατασκευάζεται το 1843. Εργασίες έγιναν όχι μόνο στην περιοχή του Κάστρου αλλά και απέναντι όπου σήμερα είναι το τουριστικό περίπτερο.

Οι πλάκες όσες δεν έχουν καταστραφεί είναι αξιοθαύμαστες για τη συμμετρία τους. Σώζονται ακόμα και οι πέτρινες δέστρες των πλοίων. Αν σκεφτούμε ότι η κατασκευή έγινε το 1843 είναι ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη και μόνο η παρατήρηση της κατασκευής του.

Οι πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν, μεταφέρθηκαν εκεί από λατομείο που διατηρούσαν οι Εγγλέζοι 500 μέτρα ανατολικά του Κάστρου. Κι εκεί υπάρχουν ερείπια μέχρι σήμερα. Γίνεται φανερό ότι αυτές οι πλάκες θα μπορούσαν, για όσους ενδιαφέρονται, να δώσουν απαντήσεις και για τα πραγματικά όρια του νησιού.

11
Αγγλικό Λατομείο στην Πλάκα

Ο κύριος που με πόνο ψυχής με παρακάλεσε να φωτογραφίσω και να γράψω κάτι για το Αγγλικό λιμάνι, μου υπενθύμισε πως στην Κέρκυρα το αντίστοιχο λιμάνι είναι διατηρημένο και επισκέψιμο. Το δικό μας εκτός από κατεστραμμένο και σκουπιδότοπος, είναι και νεκροταφείο πλοίων. Υπάρχει μάλιστα και μέσα στη θάλασσα ένα μισοβουλιαγμένο καϊκάκι αφημένο στην τύχη του!

Το λυπηρό είναι πως η πλήρης εγκατάλειψη τόσο του Κάστρου της Αγίας Μαύρας όσο και του χώρου που το περιβάλει δεν έγινε διαχρονικά ούτε από αμέλεια ούτε από έλλειψη κονδυλίων, αλλά μάλλον, από άγνοια των εκάστοτε «υπευθύνων» του νησιού. Τυχαίνει επίσης αυτοί, να περιστοιχίζονται ανελλιπώς από αμόρφωτους παρατρεχάμενους, οπότε έχουμε διαρκή ζημιά.

Πληροφορίες για το Αγγλικό λιμάνι αντλήσαμε από το βιβλίο του Νίκου Βαγενά: «Πάτρια ίχνη – ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες» εκδόσεις: fagottobooks. Από το ίδιο βιβλίο είναι και η φωτογραφία του Αγγλικού λατομείου.

Προηγουμενο αρθρο
Το χορευτικό το Ορφέα χόρεψε για τους φιλοξενούμενους της Leucate
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση – καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας κατά της «GRECOLIO»

1 Σχόλιο

  1. ΠΑΛΙΑΚΟΣ
    19 Απριλίου 2015 at 11:31 — Απάντηση

    “Το λυπηρό είναι πως η πλήρης εγκατάλειψη τόσο του Κάστρου της Αγίας Μαύρας όσο και του χώρου που το περιβάλει δεν έγινε διαχρονικά ούτε από αμέλεια ούτε από έλλειψη κονδυλίων, αλλά μάλλον, από άγνοια των εκάστοτε «υπευθύνων» του νησιού. Τυχαίνει επίσης αυτοί, να περιστοιχίζονται ανελλιπώς από αμόρφωτους παρατρεχάμενους, οπότε έχουμε διαρκή ζημιά”.
    Δυστυχώς, αυτή είναι η γυμνή αλήθεια! Αμορφωσά διαχρονικά πολιτικής ηγεσίας και των παρατρεχάμενών της. Αν υπήρχε τσίπα, πολλοί τωρινοί και προηγούμενοι θα έπρεπε να πάνε να πνιγούν. Αν υπήρχε…Αλλά και αμορφωσά του λαού. Που ανέχεται και ψηφίζει τους αμόρφωτους. και προτιμάει να ακούει παραμύθια που του χαϊδεύουνε τ’ αυτιά. Γιατί βέβαια για το χάλι του αγγλικού λιμανιού δεν φταίει κανένα Μνημόνιο. Φταίει δική μας στραβωμάρα!.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.