HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΊριδα, το λουλούδι του χειμώνα

Ίριδα, το λουλούδι του χειμώνα

Ξαφνιάστηκα ευχάριστα σήμερα, όταν σε έναν μικρό περίπατο που έκανα, συνάντησα πανέμορφες Ίριδες. Ξεπρόβαλαν δεξιά και αριστερά στο δρόμο κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με τα πανέμορφα χρώματά τους.

Η Ίρις είναι πολυετές αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό με μεγάλα μπλε-ιώδη άνθη που περιέχουν λευκά και κίτρινα σχέδια. Το γένος Iris L. περιλαμβάνει περί τα 200 με 300 είδη στις εύκρατες περιοχές του πλανήτη και στην Ελλάδα βρίσκουμε 10 από αυτές. Ανθίζουν το χειμώνα αλλά συνεχίζουν και την Άνοιξη.

Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την αρχαία θεά Ίριδα, την θεά του ουράνιου τόξου. Η Ίρις ήταν επίσης και αγγελιοφόρος των θεών κυρίως του Δία και της Ήρας. Μετέφερε μηνύματα από το «μάτι του ουρανού» στη γη με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η λέξη ίρις σημαίνει «μάτι του ουρανού». Ήταν το όνομα πού δόθηκε στη θεά, στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού.

DSCN4837

DSCN4845

DSCN4849

DSCN4838

Προηγουμενο αρθρο
Ένα ευτυχισμένο καλοκαίρι στα Ιόνια
Επομενο αρθρο
Δυο ξεχασμένες αλωνιστικές μηχανές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.