HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑεροφωτογραφίες της Λευκάδας του 1972

Αεροφωτογραφίες της Λευκάδας του 1972

Μετά τις φωτογραφίες από την παραλία της Λευκάδας του 1931 που δημοσιεύσαμε πρόσφατα, καλοί φίλοι μας προμήθευσαν με δυο εκπληκτικές αεροφωτογραφίες της πόλης της Λευκάδας, το 1972 ή 1973. Θα κάνουμε ελάχιστες επισημάνσεις μια και οι φωτογραφίες είναι αρκετά πρόσφατες και άρα ευανάγνωστες.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για πλήρη μεγέθυνση)

100

Το 1972 η πόλη της Λευκάδας είναι μικρή, όμορφη, άγνωστη, φτωχή και καθόλου φανταχτερή. Όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, δεν έχουν ακόμα χτιστεί τα τρία μεγάλα ξενοδοχεία στην παραλία, δεν έχει διανοιγεί η 8ης Μεραρχίας, η οδός Γολέμη είναι μισή απ’ ότι είναι σήμερα και στη θέση που χτίστηκε αργότερα το Πολιτιστικό Κέντρο υπάρχει μια αλάνα. Ο δρόμος της Γύρας δεν υπάρχει παρότι φαίνεται ένα χωμάτινο μέρος του στην αρχή.

101

Σε σχέση με -την από ίδια σχεδόν θέση- φωτογραφία του 1931 που δημοσιεύσαμε πρόσφατα, στην παρούσα φωτογραφία έχουν γίνει και μάλιστα λίγα μόλις χρόνια πριν τη λήψη της φωτογραφίας, (το 1968) τρεις τραγικές επεμβάσεις. Τα σημεία α, β, γ είναι το Μποσκέτο, το ηρώο, και η πλατεία Δικαστηρίων αντίστοιχα. Και τα τρία καταστράφηκαν από τη χούντα. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν τότε, αλλά κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος, μπορούμε με σιγουριά να πούμε, ότι εκείνες οι επεμβάσεις πέρα από μικροσυμφέροντα -στη μια των περιπτώσεων- έγιναν για αλλότριους σκοπούς.

100

Και τα τρία σημεία αποτελούσαν την ιστορία και τη συνέχεια της πόλης μέσα στο χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό των ολοκληρωτικών καθεστώτων κάθε απόχρωσης, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ότι στην προσπάθειά τους να επιβληθούν, καταστρέφουν τις «γέφυρες» των ανθρώπων με το παρελθόν. Άνθρωποι χωρίς μνήμες, χωρίς, εικόνες συνέχειας από το χώρο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, εύκολα χειραγωγούνται.

Τα σημεία που επισημάναμε με νούμερα είναι για ευκολότερη «πλοήγηση».
1) Σινέ Φοίνιξ
2) «Βαρέλι» Πυροσβεστικής (εκεί στεγαζόταν η Πυροσβεστική)
3) Φέρυ μπότ Δεσύλλα
4) Πρώην Ξενοδοχείο «Αβέρωφ»
5) Κεντρική Πλατεία
6) Δημοτικό Σχολείο Μαρκά
7) Κτίριο ΟΤΕ
8) Κτίριο Δημαρχείου αποκαλούμενο και ως βενζινάδικο! (κατεδαφίστηκε)
9) Ο ναός της Μητροπόλεως
10) Κτίρια που στεγάζονταν το Γυμνάσιο και το Δικαστήριο
11) Νοσοκομείο
12) Δάσος ευκαλύπτων (στο πίσω μέρος ήταν οι Φυλακές)
13) Σημερινό Πνευματικό Κέντρο
14) Αρχή του δρόμου της Γύρας (ο δρόμος άνοιξε αργότερα)

Η πρώτη φωτογραφία σε τέσσερα τμήματα για ακόμα πιο εύκολη ανάγνωση.

102

103

104

105

Ευχαριστούμε θερμά την Καίτη Κακαβούλη για την πολύτιμη βοήθεια.

Προηγουμενο αρθρο
Α! Γυναίκα, Γυναίκα!
Επομενο αρθρο
Το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός στην εκπομπή «60 λεπτά Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.