HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑκτινογραφία δήμων και περιφερειών: Αρωμα ανταρτών στο Ιόνιο

Ακτινογραφία δήμων και περιφερειών: Αρωμα ανταρτών στο Ιόνιο

Του Ηλία Νικολακόπουλου

Το 2010 η ΝΔ πέτυχε οριακή νίκη στην περιφέρεια, που είναι η δεύτερη καλύτερη περιοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό επίπεδο

Η Περιφέρεια αποτελούσε μέχρι τα τέλη του ’90 περιοχή αδυναμίας για τη ΝΔ, ενώ το ΠαΣοΚ είχε διαμορφώσει μια σχετικώς ισχυρή παρουσία, απορροφώντας σταδιακά και ένα τμήμα από την παραδοσιακή επιρροή που διέθετε η κομμουνιστική Αριστερά.

Ο συσχετισμός αυτός άρχισε να ανατρέπεται από τις βουλευτικές εκλογές του 2000 και κυρίως τις αυτοδιοικητικές του 2002, όταν η ΝΔ απέκτησε, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, τον έλεγχο του Δήμου της Κέρκυρας, ενώ παράλληλα επικράτησε στους τρεις από τους τέσσερις νομούς των Ιονίων. Αλλά και στην επόμενη αναμέτρηση, του 2006, παρ’ όλο που η ΝΔ απώλεσε, προσωρινά όπως αποδείχτηκε, τη δημαρχία της Κέρκυρας, αντιστάθμισε αυτήν την απώλεια με την επικράτησή της για πρώτη φορά στη νομαρχία. Προέκταση αυτής της αυτοδιοικητικής της εμπέδωσης ήταν και η εκλογή του Σπ. Σπύρου, έστω και οριακά, ως περιφερειάρχη το 2010, παρά την κατάρρευση της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 στο χαμηλότερο (έως τότε) διαχρονικά ποσοστό της. Στην επιτυχία της αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε πάντως και η διάσπαση του ΠαΣοΚ, με δύο σχετικά ισοδύναμες υποψηφιότητες.

Ο διπλός εκλογικός σεισμός του 2012 ανέτρεψε όμως εκ βάθρων τους έως τότε συσχετισμούς. Το Ιόνια αποδείχτηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη καλύτερη περιοχή του, μετά την Κρήτη, ενώ απέσπασε επίσης τις τρεις από τις έξι έδρες που διαθέτουν οι τέσσερις νομοί της περιφέρειας.

Ισχυρή παρουσία στα Ιόνια Νησιά διέθετε πάντως μέχρι πρόσφατα και το ΚΚΕ, που από το 2000 και μετά είχε διαμορφώσει ένα συμπαγές εκλογικό σώμα, το οποίο τόσο στις βουλευτικές όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές κυμαινόταν από 12% έως 15%, ενώ από το 2007 μέχρι και τις εκλογές του Μαΐου πέτυχε να εκλέξει βουλευτή στην Κέρκυρα τον σημερινό υποψήφιό του για τη δημαρχία της Κέρκυρας Μπάμπη Χαραλάμπους. Υποψηφιότητα με την οποία φιλοδοξεί να αναστρέψει τη μεγάλη πτώση που κατέγραψε στις εκλογές του Ιουνίου.

Μάχη για δέκα θα δοθεί στην περιφέρεια, όπου ο σημερινός περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου μετέχει και σε αυτή την αναμέτρηση με τη στήριξη της Συγγρού, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει τον προερχόμενο από το ίδιο κόμμα Αλέξανδρο Δεσύλλα, πρώην βουλευτή της ΝΔ, αλλά και τον πρώην πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Χρήστο Ανθή, με υποστήριξη μέρους των ΑΝΕΛ.

Σε ρόλο αντάρτη κατέρχεται και αυτή τη φορά ο δικηγόρος Γιώργος Καλούδης, όπως είχε κάνει και το 2010 – στο ψηφοδέλτιο του οποίου εντάχθηκε και ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Χρ. Σαρλής- έναντι της υποψηφιότητας της βουλευτού της περιοχής Αντζελας Γκερέκου, που αποτελεί την επιλογή του ΠαΣοΚ. Με όχημα τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη με τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στην προηγούμενη περιφερειακή αναμέτρηση αλλά είχε μικρή απήχηση. Αυτή τη φορά συγκεντρώνει πάντως και την υποστήριξη περιφερειακών οργανώσεων των ΑΝΕΛ, κυρίως σε Κεφαλονιά και Λευκάδα.

Σταθερή επιλογή για το ΚΚΕ εξακολουθεί να αποτελεί ο Θεόδωρος Γουλής, ενώ η ΔΗΜΑΡ κατέρχεται με τον Τάσο Σαλβάνο. Στήριξη στην Ευανθία Γαϊτανίδου δίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος της Χρυσής Αυγής είναι ο Νικόλαος Λεμοντζής.

18298232______.limghandler

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Επανεκλογή θα επιδιώξει ο νυν δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης, που προέρχεται από το ΠαΣοΚ και έχει τη στήριξη και της ΔΗΜΑΡ. Από την πλευρά της γαλάζιας παράταξης κατέρχεται ο Παύλος Κολοκοτσάς, πολιτευτής της ΝΔ και στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος είχε επιδιώξει να λάβει το χρίσμα και το 2010. Εχοντας τον αέρα τού πάνω από 34% που έλαβε στις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβεβαιώσει τη δυναμική του στο νησί με την υποψηφιότητα του καθηγητή του ΕΜΠ Μίμη Κουρή. Το ΚΚΕ κατεβάζει, όπως και στην προηγούμενη αναμέτρηση, τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη μάχη μετέχει ο σημερινός γαλάζιος δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος όπως και το 2010 θα έχει απέναντί του την προερχόμενη από τον ίδιο χώρο και πρώην αντινομάρχη Μερόπη Υδραίου. Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει ο Κώστας Νικολούζος, διευθυντής τραπέζης και συντονιστής του κόμματος στην περιοχή από τα τέλη του 2013, με την υποστήριξη και σημαντικού αριθμού στελεχών του ΠαΣοΚ, το οποίο έχει διασπαστεί μεταξύ Τρεπεκλή και Νικολούζου. Το ΚΚΕ επιμένει στην υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του κόμματος Μπάμπη Χαραλάμπους.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Το σκηνικό του 2010 επαναλαμβάνεται στην Κεφαλονιά από την πλευρά του γαλάζιου στρατοπέδου. Ετσι, στην αναμέτρηση μετέχει ο σημερινός δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, αλλά από τους κόλπους της ΝΔ θα δώσει τη μάχη ξανά και ο πρώην δήμαρχος Λειβαθούς Θεόφιλος Μιχαλάτος. Στα δημοτικά δρώμενα επανέρχεται ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, βουλευτής του ΠαΣοΚ και υφυπουργός Ανάπτυξης ο οποίος έχει διατελέσει και δήμαρχος Αργοστολίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μάκη Δημητράτου, επί πολλά χρόνια γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, ενώ το ΚΚΕ δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Νίκου Γκισγκίνη. Από τον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας μετέχει ο Ηλίας Παρίσης.

ΛΕΥΚΑΔΑ

Από το ΠαΣοΚ κατεβαίνει ο Σπύρος Μαργέλης, πρώην βουλευτής. Από τη ΝΔ ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Αραβανής (έχοντας και τη στήριξη του βουλευτή Θ. Σολδάτου). Σταθερή επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κων. Δρακονταειδής. Το ΚΚΕ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Δήμητρας Σταματέλου, ενώ υποψήφιος είναι και ο Κωνσταντίνος Γληγόρης.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Προηγουμενο αρθρο
«Άλλο νησί από το νησί μου, άλλη θροφή από την θροφή μου, δεν θα βρω…»
Επομενο αρθρο
Φωτογραφίες από την πρόβα του έργου που θα παρουσιάσει το θεατρικό εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.