HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑλλάζει ο αγωγός ύδρευσης των Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας από τις πηγές Αγίου Γεωργίου

Αλλάζει ο αγωγός ύδρευσης των Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας από τις πηγές Αγίου Γεωργίου

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζηρού γνωμοδότησε θετικά επί μίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ένα έργο ύδρευσης Νομών Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας.

Το έργο αφορά την αντικατάσταση όλου του αγωγού ύδρευσης και την αναβάθμιση της υδρομάστευσης στις πηγές Αγίου Γεωργίου. Ο αγωγός είναι μήκους 110 χιλιομέτρων, το έργο που θα προκύψει θα είναι πάρα πολύ μεγάλο αν λάβουμε υπ’ όψη ότι η αμοιβή της μελέτης ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ και φορέας υλοποίησης της μελέτης είναι το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Στην απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ζηρού επισημαίνει πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υδάτινων συστημάτων των πηγών Αγίου Γεωργίου και να μην υπάρξει καμία συνέπεια στις υφιστάμενες χρήσεις (νεροτριβή κλπ).Στο πλαίσιο αυτό στα υπό μελέτη έργα:

  •  Να μην προβλεφθεί η υδροδότηση νέων περιοχών που δεν εξυπηρετούνται σήμερα από τις πηγές Αγίου Γεωργίου.
  • Η παροχετευτικότητα του νέου αγωγού να μην υπερβαίνει την παροχευτικοτητα των υφισταμένων αγωγών και
  • Να διασφαλιστεί με όποιο τρόπο η παύση της λειτουργίας των υφιστάμενων αγωγών από το χρονικό σημείο εκκίνησης της λειτουργίας του νέου αγωγού, ώστε να μη γίνεται παράλληλη χρήση του δικτύου.
  • Το μέγεθος των επεμβάσεων στο υφιστάμενο υδρομαστευτικό έργο των πηγών του Αγίου Γεωργίου να περιορισθεί στο εντελώς απαραίτητο, να μην προβλεφτούν νέες ογκώδεις υπέργειες κατασκευές πλησίον των πηγών, να ληφθεί μέριμνα για την καθαίρεση της κάτω ογκώδους δεξαμενής από σκυρόδεμα και να προβλεφθεί η εκπόνηση μελέτης και κατασκευής έργων αισθητικής ανάπλασης της περιοχής των πηγών Αγίου Γεωργίου.
  • Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων διασφάλισης της ποιότητας των υδάτων των πηγών του Αγίου Γεωργίου. Στην κατεύθυνση αυτή για την αποφυγή ρύπανσης των υδάτων πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου : Δεδομένου ότι σήμερα διαθέτει απορροφητικούς βόθρους και έχει εκπονηθεί από το Δήμο μελέτη για την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων απαιτείται χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Παράλληλα απαιτείται συντήρηση του υφιστάμενου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού για τη μείωση στο ελάχιστο των απωλειών του υδρευτικού νερού.
  • Με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής των υπό μελέτη έργων είναι απαραίτητη η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των χώρων οι οποίοι διαταράχθηκαν και είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και συγκεκριμένα του Πλατανόδασους και της Τεχνητής Λίμνης στην περιοχή καθώς και των δρόμων προσπέλασης και των χώρων εγκατάστασης των εργοταξίων.
  • Δεδομένου ότι η Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου και κατά συνέπεια ο Δήμος Ζηρού υδροδοτεί τα υπό μελέτη έργα κρίνεται δίκαιο στη φάση λειτουργίας του έργου, εφόσον γίνει Σύνδεσμος, να προβλεφθεί η εκπροσώπηση στο Σύνδεσμο τόσο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου όσο και του Δήμου Ζηρού καθώς η θέσπιση ανταποδοτικού τέλους υπέρ της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου.

Πηγή: www.atpreveza.gr

Προηγουμενο αρθρο
Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή μια ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών
Επομενο αρθρο
Βούλης Βρεττός: Ένας υπέροχος άνθρωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.