HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑνάβαση στην ψηλότερη κορυφή του νησιού: τα Σταυρωτά

Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του νησιού: τα Σταυρωτά

Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα – Μέρος Ε’

Του Γιάννη Φίλιππα

Για την πρώτη διαδρομή του καινούργιου χρόνου διαλέξαμε μια ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του νησιού: στα Σταυρωτά.

Τα Σταυρωτά ορθώνονται στην νοτιοδυτική πλευρά του ορεινού όγκου της Λευκάδας, πάνω από τα χωριά Μανάση και Νικολή και η ψηλότερη κορυφή τους έχει υψόμετρο 1.162 μέτρα.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει όσο μεγάλη θέλουμε. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από την Εγκλουβή και, αφού ανέβουμε στην κορυφή, να επισκεφθούμε και την δεύτερη ψηλότερη κορυφή, την Ελάτη, και να επιστρέψουμε στην Εγκλουβή. Σήμερα, όμως, θα περιγράψουμε μόνο την ανάβαση στα Σταυρωτά.

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από την άσφαλτο που ενώνει το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου με τον Άγιο Ηλία και τον Σύβρο. Θα αφήσουμε το αμάξι σε ένα πλάτωμα του δρόμου, περίπου 2,5 χιλιόμετρα από την εκκλησία του Αγίου Δονάτου και θα ακολουθήσουμε τον αγροτικό δρόμο στα δεξιά μας, ο οποίος περνάει μέσα από φακοχώραφα και ανηφορίζει σταδιακά.

Μετά από κάποια ώρα η κλίση γίνεται μεγαλύτερη καθώς ανηφορίζουμε. Από εδώ έχουμε υπέροχη θέα στο οροπέδιο, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία και την Σέσουλα, το μοναδικό νησάκι της Δυτικής ακτής.

Ο δρόμος σταματάει σε ένα πλάτωμα, τώρα ακαλλιέργητο. Απέναντι μας βλέπουμε έναν άλλο δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσουμε, αφού διασχίσουμε το πλάτωμα. Μετά από μια μικρή ανηφόρα θα συναντήσουμε το μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει ώς την κορυφή. Το μονοπάτι σε πολλά σημεία είναι δυσδιάκριτο, αλλά υπάρχουν σε όλο το μήκος του πολλά σημάδια με κόκκινη μπογιά. Ανεβαίνουμε, λοιπόν, και έχουμε το νου μας για το επόμενο σημάδι προς το οποίο κατευθυνόμαστε.

Μετά από μία απαιτητική ανάβαση περίπου μισής ώρας φθάνουμε σε ένα ακόμη πλάτωμα. Εδώ θα πάρουμε μια ανάσα πριν από την τελική ανάβαση. Απομεινάρια βόλτων μάς υπενθυμίζουν για ακόμα μια φορά τον μόχθο των προγόνων μας, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν και την τελευταία σπιθαμή καλλιεργήσιμης γης. Η κορυφή είναι ακριβώς μπροστά μας. Μονοπάτι δεν υπάρχει. Σκαρφαλώνουμε τα τελευταία μέτρα προσεκτικά. Σε πέντε, δέκα λεπτά φθάνουμε στην κορυφή. Ένα μικρό πλάτωμα με ένα εικόνισμα θα μας προσφέρει άπλετη θέα και χώρο να ξεκουραστούμε. Ακριβώς από κάτω μας το χωριό Άγιος Ηλίας και στο βάθος τα νησιά του αρχιπελάγους, η Ιθάκη, η Κεφαλονιά και οι ακαρνανικές ακτές. Από την άλλη πλευρά η Σέσουλα και οι Δυτικές ακτές, οι Παξοί, η Κέρκυρα και η Ήπειρος. Η Βασιλική και το ακρωτήρι κρύβονται πίσω από μια ελάχιστα χαμηλότερη κορυφή. Θα την επισκεφθούμε στην κατάβαση.

Κατεβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο. Αργά και προσεκτικά. Όταν φτάσουμε στο πλάτωμα με τον βόλτο στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε το μονοπάτι που θα μας βγάλει στο άλλο ύψωμα. Από εδώ έχουμε απρόσκοπτη θέα στον κόλπο της Βασιλικής, το ακρωτήρι, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο ώς το πλάτωμα, όπου ο δρόμος σταματάει. Περνάμε απέναντι και μετά από διακόσια περίπου μέτρα δεν στρίβουμε αριστερά στον δρόμο απ’ όπου ανεβήκαμε, αλλά συνεχίζουμε ευθεία σε έναν άλλο αγροτικό δρόμο. Σε λίγο, πάνω από ένα καλλιεργημένο πλάτωμα συναντάμε ξανά τα κόκκινα σημάδια. Διασχίζουμε το πλάτωμα και είμαστε προσεκτικοί για να ξαναβρούμε τα σημάδια που θα μας υποδείξουν την αρχή του μονοπατιού. Το μονοπάτι είναι αρκετά καλά διατηρημένο και μετά από λίγα λεπτά κατάβασης θα μας βγάλει στο επόμενο πλάτωμα και έναν βόλτο. Από εδώ η άσφαλτος είναι κοντά. Τα χωράφια είναι καλλιεργημένα. Προχωράμε με προσοχή στις άκρες των χωραφιών και σε λίγο φθάνουμε στην άσφαλτο, περίπου εκατό μέτρα νοτιότερα από το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε.

Η διαδρομή είναι απαιτητική, ειδικά το τελευταίο κομμάτι της ανάβασης που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Το συνολικό μήκος της είναι περίπου 6 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά περίπου 250 μέτρα, εκ των οποίων τα 150 μέτρα τα καλύπτουμε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Τη διαδρομή μπορείτε να βρείτε στην καινούργια αγγλική και ολλανδική έκδοση του βιβλίου της Lida Out, εκδόσεις Fagotto.

Για πληροφορίες και περισσότερες διαδρομές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.walking-in-lefkada.gr

Διαβάστε τις προηγούμενες πεζοπορικές διαδρομές:
Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα: στο μονοπάτι των πηγών (Σύβρος και Βουρνικάς)
Ένας περίπατος στην ορεινή Λευκάδα – Εγκλουβή, Άγιος Δονάτος, Προφήτης Ηλίας
Πεζοπορικός περίπατος στο μαγικό βουνό των Σκάρων
Ένας μαγευτικός περίπατος στο φαράγγι της Μέλισσας

Προηγουμενο αρθρο
«Γνωριμία με τη μουσικοχορευτική μας παράδοση» σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως
Επομενο αρθρο
Από τη κοπή της πίτας του Ορφέα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.