HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑνάληψη ευθύνης από το ΙΚ για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες – στους 34 οι νεκροί

Ανάληψη ευθύνης από το ΙΚ για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες – στους 34 οι νεκροί

ΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ.

Μία σειρά από εκρήξεις έγιναν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 34 νεκρούς και 212 τραυματίες. Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης, το Ζάβεντεμ, και μία στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ που βρισκεται δίπλα στα κτίρια της Κομισιον, στο Συμβούλιο αλλά και μερικά μόλις μέτρα από την μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία. Το πρώτο χτύπημα στο αεροδρόμιο έγινε λίγο πριν τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) και το δεύτερο ακολουθησε αμέσως μετά, αφήνοντας δεκάδες νεκρους και τραυματίες. Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί για σήμερα. Μία ώρα αργότερα, έκρηξη σημειώθηκε και στον σταθμό του μετρο Μαλμπεκ ,που βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών κτιρίων, με τουλάχιστον 20 νεκρούς. Το μετρό έχει κλείσει στην πόλη, ενώ όλες οι συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ακυρώθηκαν. Εκκληση να μείνει ο κόσμος μέσα στα σπίτια του ή μέσα σε κτίρια έκανε και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, απειλώντας μάλιστα ότι όσοι μάχονται εναντιόν του «θα ζήσουν μαύρες μέρες».

19:44 Κοινή δήλωση των ηγετών της Ε.Ε.: «Ενωμένοι απέναντι στο μίσος, τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία»

Για «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία» της Ευρώπης κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και η ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων, σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν πριν από λίγο.

«Η ΕΕ θρηνεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες» τονίζουν οι 28, ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και αμετακίνητοι «στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». Προσθέτουν , επίσης, ότι αυτή η επίθεση ενισχύει τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανοχή.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι τα ευρωπαϊκά όργανα φιλοξενούνται στο Βέλγιο χάρη στη γενναιοδωρία της βελγικής κυβέρνησης και του βελγικού λαού, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο βελγικό κράτος και την αλληλεγγύη τους για να αντιμετωπίσουν «μαζί την απειλή αυτή», «με κάθε μέσο».

19:24 «Θα ζήσετε μαύρες μέρες», απειλεί το Ισλαμικό Κράτος
«Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις τις Βρυξέλλες, που εξεδόθη στα αραβικά και τα γαλλικά.

«Ένας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου (…) όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου» συνεχίζει το κείμενο, κατηγορώντας τη χώρα ότι «δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους».

19:16 Μερκελ: Θα συνεργαστούμε με το Βέλγιο για να εντοπίσουμε, να ταυτοποιήσουμε και να τιμωρήσουμε τους δράστες των σημερινών εγκλημάτων

18:58 Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στο δωμάτιο ασφαλείας που τον «ακολουθεί» στα ταξίδια του.

12

8:24 Τριήμερο πένθος στο Βέλγιο

H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις επιθέσεις.

«Ολες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

17:34 Φωτογραφία τριών υπόπτων για την επίθεση στο αεροδρόμιο, όπως δημοσιέυτηκε από τις βελγικές αρχές

13

16:43 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πολλές μεγάλες πόλεις. Φωτογραφίες από Πράγα, Ντίσελντορφ και Νέα Υόρκη.

14

15

16

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγουμενο αρθρο
Το πανηγύρι των ζουρλών και η νύχτα που η Λευκάδα έγινε η παλιά Αγία Μαύρα!
Επομενο αρθρο
ΠΑΣΟΚ: Παγιώνεται η βία στο χώρο του αθλητισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.