HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑναβίωσε και φέτος το Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» στην πόλη της Λευκάδας

Αναβίωσε και φέτος το Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» στην πόλη της Λευκάδας

Με ευχάριστο και ζεστό καιρό και με πλήθος κόσμου να έχει κατακλύσει τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης της Λευκάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Μεγάλο Σάββατο πρωί το Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι».

«Το κομμάτι -λέει η παράδοση- το ρίχνουν για να σπάσει η θλίψη, η ησυχία και το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί μόλις σημάνει η πρώτη καμπάνα νοικοκυρές και νοικοκυραίοι «ρίχνουν το κομμάτι» στο δρόμο. Πετούν δηλαδή ένα πήλινο αγγειό, πιάτο, λαγήνι, μπότη και στην ανάγκη ένα κεραμίδι ή κάτι γυάλινο – γενικά ένα εύθραυστο δοχείο που γίνεται κομμάτια. Τα συντρίμμια του σκεύους δεν επιτρέπεται να μαζευτούν την ίδια μέρα».

Η φιλαρμονική έδωσε τον τόνο παιανίζοντας το γνωστό μας εμβατήριο «ΕΩΘΙΝΟΝ», μουσική ιδιαίτερα εύθυμη για να ταιριάζει με τον κρότο του σπασίματος.

Το τελετουργικό τηρήθηκε και φέτος και μάλιστα κρίνοντας από τους «σωρούς των σπασμένων», πρέπει να πετάχτηκαν περισσότερα πήλινα από κάθε φορά.

Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση σε όλους.

Προηγουμενο αρθρο
Το Άρωμα Λευκάδας σας εύχεται Χρόνια Πολλά
Επομενο αρθρο
Ακύρωση εκδήλωσης για την Πρωτομαγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.