HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑναζητώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα

Αναζητώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κεντρική Πλατεία της πόλης της Λευκάδας, μας πληροφόρησε προχθές ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς, μετά το ενδιαφέρον που έδειξε η ίδια η Υπουργός πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Ως κτίριο είναι αδιαμφισβήτητα το πλέον εμβληματικό της κεντρικής πλατειάς και είναι ίσως το αρχαιότερο. Η πρώτη εκκλησία που κτίσθηκε μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας του νησιού, που ήταν μέσα στο Κάστρο, στην σημερινή θέση Αμαξική, ήταν του Αγίου Σπυρίδωνα. Η αίτηση για την ανέγερση του Ναού έγινε στις 7-2-1685, έξι περίπου μήνες μετά την κατάληψη της Λευκάδας από τους Βενετούς. Ως γνωστόν ζητήθηκε από ομάδα κατοίκων οικόπεδο για την ανέγερση, από την Ενετική Διοίκηση, στην ουσία της πρώτης εκκλησίας μετά την τουρκοκρατία. Η Βενετική Διοίκηση έδωσε το οικόπεδο ιδιοκτησίας του τότε δημοσίου. Με τον ίδιο τρόπο χτίσθηκαν και οι άλλοι Ναοί στην Λευκάδα.
Στο Κτηματολόγιο του 1726 του Σεμιτέκολο, η εκκλησία έχει αριθμό 8 και αναφέρεται ως εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, δημόσιο κτήμα.

Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1825, ξαναχτίσθηκε το 1836 στις σημερινές του διαστάσεις. Την οικοδομική άδεια υπογράφουν οι τότε επίτροποι Νικόλαος Σταύρος και Αστέριος Βερύκιος. Στους μετέπειτα σεισμούς υπέστη πάλι ζημίες και κάθε φορά επισκευαζόταν, όπως όλες οι άλλες εκκλησίες και τα λοιπά κτίρια της Λευκάδας.

Φωτογραφία: Νίκος Ζαβιτσάνος

Η παραπάνω φωτογραφία, πριν από 20 χρόνια, δείχνει την τελευταία λειτουργία της εκκλησίας το 1999. Ακόμη ο Ναός δείχνει περίλαμπρος όπως ήταν και όπως και εμείς οι μεγαλύτεροι τον θυμόμαστε όταν λειτουργούσε.

Και η αμέσως επόμενη απογοητευτική φωτογραφία δείχνει πως είναι σήμερα.

Για λόγους λοιπόν αυτογνωσίας θα πρέπει να αναζητήσουμε πάλι τον ιστορικό Ναό. Ένας τρόπος είναι και αυτός που έχει εγκαινιάσει η στήλη μας «Ελιξίρια Μνήμης» να προσεγγίζουμε θέματα της πόλης μας μέσα από παλιές φωτογραφίες. Πιστεύουμε πως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να «ξαναζωντανέψουμε» τον ναό μέσα από εικόνες.

Ζητούμε λοιπόν από τους αναγνώστες να μας στείλουν φωτογραφίες για τον Ναό, είτε εξωτερικές είτε από το εσωτερικό. Από οποιοδήποτε γεγονός. Ενδιαφέρον θα έχουν φωτογραφίες, από όλες τις πλευρές εκτός της κυρίας όψης προς την πλατεία  (υπάρχουν αρκετές). Έστω και αν στην φωτογραφία φαίνεται κάποιο μικρό κομμάτι του Ναού.
Οι φωτογραφίες μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:
aromalefkadas@gmail.com
Όσοι δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορούν να μας καλέσουν στα τηλέφωνα: 2645025938 ή 6942831718.

Προηγουμενο αρθρο
Μπομπότα: το ψωμί των φτωχών και της κατοχής
Επομενο αρθρο
Εορτασμός Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.