HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑνακαλύπτοντας τον Νικόλαο Ασπρογέρακα

Ανακαλύπτοντας τον Νικόλαο Ασπρογέρακα

Άγνωστος μέχρι χτες στη Λευκάδα ήταν ο σπουδαίος ζωγράφος, αγιογράφος και καθηγητής ζωγραφικής στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Νικόλαος Ασπρογέρακας (1879 -1941).

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής επιλεγμένων έργων του και η Εσπερίδα για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», μας γνώρισαν ένα μεγάλο καλλιτέχνη, επιστήμονα και πραγματικό Λευκαδίτη.

Ο Νικόλαος Ασπρογέρακας γεννήθηκε στην Πάτρα από γονείς Λευκαδίτες. Η αγάπη του για την Λευκάδα και η πορεία της ζωής τον έφερε πολύ κοντά στο νησί μας. Το αγάπησε περισσότερο από πολλούς ντόπιους.
Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στις αρχές του αιώνα και μετά συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Διορίστηκε ως καθηγητής της Γραμμογραφίας και Ελευθερογραφίας και από το 1919 καθηγητής ζωγραφικής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου δίδαξε έως το θάνατό του. Διοργάνωσε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε στην Μπιενάλε Βενετίας το 1934. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη (ΕΠΜΑΣ), Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στη Συλλογή Κατσίγρα κ.α.

Η πρωτοβουλία, τα έργα της Έκθεσης, και η φροντίδα της οργάνωσης ανήκουν στον Χρήστο Λεμπέση αρχιτέκτονα –πολεοδόμο και ανιψιό του Νικολάου Ασπρογέρακα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωσε απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σπύρος Αρβανίτης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Αθανάσιος Μελάς. Για τη ζωή και το έργο του τιμωμένου προσώπου μίλησε ο Χρήστος Λεμπέσης. Η Δέσποινα Τσουργιάννη, ιστορικός Τέχνης μίλησε για το έργο του ζωγράφου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Δευτέρα 8 Αυγούστου.

Προηγουμενο αρθρο
Όχι από την Ήπειρο στο τελεσίγραφο για τη Λευκάδα… «Θα βρουν κλειστές τις πόρτες»!
Επομενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου της Νόνης Σταματέλου «Έλλειψη χώρου» στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.