HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑνακοίνωση για τις εξελίξεις στο «Ιόνιον Στάρ» από το Εργατικό Κέντρο

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο «Ιόνιον Στάρ» από το Εργατικό Κέντρο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ «ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ»
ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Διανύουμε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα ζουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις συνέπειες τις καπιταλιστικής κρίσης. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην παιδεία, οι εισαγγελείς και η τρομοκρατία, επιβεβαιώνουν ότι προχωράει το δόγμα «νόμος και τάξη» της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ότι θέλουν τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, φοβισμένους και «υπάκουους».

Αυτή την περίοδο επίσης, πολύ κουβέντα γίνεται από όψιμους «φίλους» των αγροτών -πρόσωπα, φορείς και ΜΜΕ – και μη, που βάλθηκαν να «σώσουν» το ΤΑΟΛ. (δεν αναφερόμαστε στους αγρότες αντιπροσώπους που εκφράζουν την άποψη ή την καταγγελία τους για τα τεκταινόμενα στην Ένωση και που δεν μας πέφτει λόγος). Η όλη συζήτηση όμως αφήνει απ’ έξω τη μετατροπή πλέον του ΤΑΟΛ σε ανώνυμη εταιρεία, δηλαδή σε καπιταλιστική επιχείρηση.

Η επίσημη πολιτική της ΕΕ, η αντιαγροτική ΚΑΠ, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση με την συμβολή των Διοικήσεων τους. Στο δια ταύτα, διοικούντες και στελέχη του ΤΑΟΛ βοήθησαν στο να είναι το ΣΥΝΟΛΟ της περιουσίας του ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ και να λειτουργεί από τα ενοίκια του Ξενοδοχείου του. (Να θυμηθούμε βέβαια ότι δόθηκε με μίσθωμα 300.000 δρχ ανά δωμάτιο όταν τα απλά δωμάτια στα χωριά είχαν μίσθωμα 700.000δρχ.)

Η γνωστή για τα «φιλεργατικά» της αισθήματα εφημερίδα «ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ», με αφορμή την έξωση του επιχειρηματία από το ΤΑΟΛ, άδραξε την ευκαιρία να συκοφαντήσει για μια ακόμα φορά το Εργατικό Κέντρο, επειδή μέχρι τώρα (φύλλο 7/11/2014) δεν βγάλαμε ανακοίνωση για τους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπάλληλους.

Σ’ αυτό αναφέρει επί λέξει: «…όλοι αυτοί που κόπτονται για το δίκιο των εργαζομένων να τους υπενθυμίσουμε πόσες ανακοινώσεις μας έστειλαν για την εργαζόμενη – συνδικαλίστρια που απολύθηκε επειδή είχε εξαφανιστεί από τη δουλειά της για ένα μήνα; Άπειρες… εδώ στην περίπτωση του ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ δεν υπάρχουν εργαζόμενοι;»

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε τρεις αράδες. Συκοφαντίες; Ψέματα; χολή;

Δηλώνουμε στους «προστάτες» των εργοδοτών ότι εξετάσεις για την δράση μας και προσφορά μας δίνουμε μόνο στους εργαζόμενους. Δεν κοπτόμαστε, αλλά παλεύουμε για το δίκιο των εργαζομένων, ενάντια στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων. Είμαστε δίπλα στο λαό, ένα με το δίκιο. Στρατευμένοι στον αγώνα του ανθρώπου για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, στηρίζουμε συναδέλφους και μέσα στο αρνητικό αντεργατικό περιβάλλον της καπιταλιστικής κρίσης παλεύουμε για την οργάνωση τους, ιδρύουμε νέα Σωματεία, ( εσείς βοηθάτε να διαλυθούν, δικαίωμα σας) βοηθάμε τις κινητοποιήσεις όλων των μορφών των συναδέλφων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Είμαστε δίπλα σε απολυμένους ή κυνηγημένους συναδέλφους της ΔΕΠΟΚΑΛ, δίπλα στους απολυμένους των διοδίων του ΑΚΤΙΟΥ. Είμαστε και δίπλα στους συναδέλφους του «ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ».

Εσείς κόπτεστε για …αντικειμενική ενημέρωση, στην πράξη όμως για το δίκιο των μεγάλων αλυσίδων (το δείξατε το καλοκαίρι με την καταπάτηση της Κυριακής αργίας) και κάθε μεγαλοεργοδότη.

Δεν περιμέναμε να πράξετε το αυτονόητο, να ρωτήσετε τόσο τους ίδιους τους εργαζόμενους ή εμάς για το τι ενέργειες έχουν γίνει από το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο. (κάτι που άλλοι δημοσιογράφοι το έκαναν και προς τιμήν τους). Γι’ αυτό με την ανακοίνωση μας δεν απαντάμε στην «μπουρδολογία» αλλά ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και το λαό της Λευκάδας.

Από την πρώτη ώρα υπήρξε συνεχής επικοινωνία των εργαζόμενων με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων και το Εργατικό Κέντρο για τις εξελίξεις. Συζητήσαμε αναλυτικά την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργούνται αλλά και αυτά που προϋπήρχαν (χρωστούμενα). Συμβουλέψαμε για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν (διασφάλιση δεδουλευμένων) ακόμα και για διαδικαστικά -νομικά θέματα.

Συμφωνήσαμε να διεκδικήσουμε να μην κλείσει το Ξενοδοχείο, ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο επιχειρηματίας που θα το λειτουργεί. Τονίσαμε ότι σαν εργαζόμενοι δεν πρέπει να εμπλακούμε στην διαμάχη ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, και ότι θα στοχεύουμε στην επαναπρόσληψη όλων, στην περίπτωση που αλλάξει ο επιχειρηματίας που θα το εκμεταλλεύεται.

Αποκαλύφθηκε ότι η ανακοίνωση που βγήκε τον Ιούλιο δεν εξέφραζε το σύνολο των εργαζομένων : «…..Το ξενοδοχείο Ιόνιον Σταρ …χωρίς ουδέποτε να έχει προβεί σε καμία απόλυση. ….βρισκόμαστε στο πλευρό της εταιρείας μας, διαφυλάσσοντας πάνω από όλα τις δουλειές μας, αντιτασσόμενοι σε ανεδαφικά σχέδια άλλων συμφερόντων» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Η προσφυγή των μονίμων εργαζομένων σε επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους, έφερε στην επιφάνεια τον εργασιακό «μεσαίωνα» στο χώρο του Ξενοδοχείου. Σε πολλές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ ανέρχονται τα απλήρωτα επιδόματα αδείας, Δώρα Πάσχα, Δώρα Χριστουγέννων και οι απλήρωτες μη δοθείσες άδειες μόνο για τα 6 τελευταία χρόνια. Η πληρωμή γίνονταν χωρίς εκκαθαριστικά, αλλά με καταθέσεις έναντι… στην τράπεζα που ποτέ δεν εξοφλούσαν τον δηλωμένο μισθό.

Μπορεί λοιπόν να μην έγιναν απολύσεις. Όπως αποκαλύπτεται όμως δεν υπήρχε πιεστική ανάγκη να γίνουν. Όταν πληρώνεις όποτε θέλεις, ότι θέλεις και έναντι, γιατί να κάνεις απολύσεις;

Το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα συμπαρασταθούν με όλες τους τις δυνάμεις στους συναδέλφους του «ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ» για πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να ξαναπιάσουν το γρηγορότερο δουλειά.

Αυτοί που κόπτονται δήθεν για τους εργαζόμενους του ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ, αλλά στην πραγματικότητα αλλού είναι ο πόνος τους, ας σιωπήσουν.

ΛΕΥΚΑΔΑ 11-11-2014

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

line2

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους τους νέους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης κατά της κοινωνικής ασφάλισης. Με επανάληψη των παραπλανητικών θεωριών για την βιωσιμότητα των ταμείων προετοιμάζουν νέες περικοπές σε συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επέκταση της επαγγελματικής – ιδιωτικής ασφάλισης που θα φορτωθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι επικίνδυνες δηλώσεις του Διοικητή του ΙΚΑ να εξαρτώνται οι παροχές υγείας από τον αριθμό ενσήμων των ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι θα στερηθούν το δικαίωμα στην υγεία και θα πληρώνουν τεράστια ποσά από την τσέπη τους ενισχύοντας έτσι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Τα ένσημα των ανέργων και της νέας γενιάς φτάνουν για μια ασπιρίνη !!!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημοσία και δωρεάν υγεία, πρόνοια με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Να απαντήσουν με μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη.

ΛΕΥΚΑΔΑ 11-11-2014
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγουμενο αρθρο
Απειλούνται με εξαφάνιση οι ελληνικές παραλίες, γράφει ο Γερμανικός τύπος
Επομενο αρθρο
Σε 24.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της ΠΙΝ για την Λευκάδα το 2015!

1 Σχόλιο

  1. Γιάννης Κ.
    13 Νοεμβρίου 2014 at 15:14 — Απάντηση

    Είναι από τις λίγες φορές που θα συμφωνήσω απόλυτα με το εργατικό κέντρο. Σε αυτό το κομφούζιο που επικρατεί, έστω και με καθυστέρηση, κάνει πολύπλευρη ενημέρωση και εξηγεί πολλά πράγματα, σε όποιον θέλει να καταλάβει.

    Δεν ξέρω αν μπορεί, αλλά θα ήταν ευχής έργο, αν τραβούσε το αυτί σε όσους από τους εργαζόμενους κάνουν «αγκαλίτσες» με τον εργοδότη τους έξω από τα δικαστήρια. Είναι επιεικώς ρεντίκολα αυτά τα πράγματα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.