HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση ΕΛΜΕ Λευκάδας για τα ολιγομελή τμήματα

Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Λευκάδας για τα ολιγομελή τμήματα

Για τα ολιγομελή τμήματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 21ης Ιουνίου ο Υπουργός Παιδείας κος Κων. Γαβρόγλου έχει υπογράψει Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια. Η απόφαση αυτή, που αποτελεί αντιγραφή της παλαιότερης εγκυκλίου του Ν. Φίλη του 2016, έρχεται στη δημοσιότητα ως διαρροή λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποδεικνύει ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι η ρητορική της κυβέρνησης περί εξόδου από τα μνημόνια αποτελεί κενό γράμμα.

Η συγκεκριμένη απόφαση Γαβρόγλου, όπως και η προηγούμενη του Ν. Φίλη, ορίζοντας τον κατώτατο αριθμό μαθητών που απαιτούνται για τη συγκρότηση τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, ανταποκρίνεται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θέτουν οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και στοχεύουν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων.

Από το 2016 ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και το τοπίο είναι δυσμενέστερο. Αν λάβουμε υπόψη την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων που έγινε τον Σεπτέμβρη του 2018 και η οποία υποβίβασε αρκετά σχολεία ως προς τη μοριοδότηση, καθώς επίσης τη θεσμοθέτηση, με το Νόμο 4610/19, τεσσάρων Ομάδων Προσανατολισμού στη Γ΄ Λυκείου αντί τριών που ίσχυαν ως φέτος, τότε καταλαβαίνουμε ότι πολλά περιφερειακά σχολεία δεν θα μπορούν να σχηματίσουν Ομάδες Προσανατολισμού με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση και την συρρίκνωσή τους. Επίσης, ακόμα και σχολεία αστικών περιοχών θα αδυνατούν να προσφέρουν και τις τέσσερεις Ομάδες Προσανατολισμού στους μαθητές τους με αποτέλεσμα οι μαθητές είτε να επιλέγουν κατεύθυνση άλλη από αυτή που επιθυμούν είτε να αλλάζουν σχολείο ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλουν.

Το τοπίο που διαμορφώνεται για τη δημόσια εκπαίδευση πανελλαδικά αλλά και στη Λευκάδα είναι ζοφερό. Η «εφεύρεση» του Υπουργείου Παιδείας περί «ολιγομελών» τμημάτων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των Γενικών Λυκείων όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια και στα ΕΠΑΛ. Αν δεν τους σταματήσουμε στο άμεσο μέλλον θα έχουμε κλείσιμο σχολείων και περιπλανώμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γι’ αυτό το λόγο καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 11.00 π.μ., στη ΔΔΕ Λευκάδας.
Ζητάμε:
– Να ανακληθεί η Υ.Α. που διέρρευσε στον Τύπο.
– Να αποσυνδεθεί η λειτουργία των Ομάδων Προσανατολισμού από τη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων.
– Να λειτουργήσουν κανονικά τη νέα σχολική χρονιά όλες οι Ομάδες Προσανατολισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Εκδήλωση ΚΔΑΠ ΜΕΑ στις 28-6-2019
Επομενο αρθρο
Ημέρες Λευκάδιου Χερν 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.