HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση Νέας Χορωδίας για την 1η Παν – Ιόνια Διημερίδα Επτανησιακού Πολιτισμού

Ανακοίνωση Νέας Χορωδίας για την 1η Παν – Ιόνια Διημερίδα Επτανησιακού Πολιτισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα 8.3.2017

Η Νέα Χορωδία Λευκάδας σε συνέχεια της πρόσκλησης της Π.Ι.Ν. Λευκάδας και της δέσμευσής της να συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες προστασίας, ανάδειξης και ενίσχυσης του επτανησιακού πολιτισμού και της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας, έχει ολοκληρώσει τις εξής εργασίες:

1. Συμμετοχή μετά από πρόσκληση της Π.Ι.Ν. σε συνάντηση με Σωματεία, άτομα και συλλογικότητες της Λευκάδας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του πολιτισμού, τον αντιπεριφερειάρχη κο Χαλικιά, την περιφερειακή σύμβουλο για θέματα πολιτισμού κα Κατωπόδη, τον αντιδήμαρχο του Δήμου Λευκάδας κο Περδικάρη και τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κο Αρβανίτη. Στη συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε για την ανάγκη συντονισμού της διαδικασίας ενίσχυσης του επτανησιακού πολιτισμού και της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας του, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου της πολιτιστικής προσφοράς της Λευκάδας και των Επτανήσων. Στην πρώτη αυτή συνάντηση η Νέα Χορωδία δεσμεύτηκε για την ανάληψη δράσεων οριζόντιας δικτύωσης των συλλογικοτήτων και ατόμων του τόπου μας που κινούνται στο χώρο του πολιτισμού με σκοπό την προσπάθεια διαμόρφωσης σχετικών προτάσεων.

2. Ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλες τις συλλογικότητες και άτομα που κινούνται στο χώρο της πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας, με σκοπό τον εντοπισμό κοινών στόχων και τη διερεύνηση των μέσων και τρόπων που αυτοί μπορεί να επιτευχθούν μέσω της συλλογικής μας δράσης και συντονισμού.

3. Υλοποίηση σειράς ενημερωτικών συναντήσεων με άτομα και συλλογικότητες ως συνέχεια της άνω πρόσκλησής μας.

4. Συνάντηση εργασίας με τα πιο ιστορικά Σωματεία της πόλης της Λευκάδας, Φιλαρμονική Λευκάδας και Ορφέα Λευκάδας με φιλοξενία του Ορφέα Λευκάδας όπου συζητήσαμε για :
– τα προβλήματα και τις προοπτικές της άνω προσπάθειας συντονισμού μας,
– τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που η σύμπραξή μας θα μπορούσε να προωθήσει (θέατρο, κτήριο Απόλλωνα, υποδομές, δημιουργία Μητρώου κτλ),
– τις δυσκολίες που μια τέτοια σύμπραξη εμπεριέχει όσον αφορά τα ειδικά θέματα
– την αυτονομία των Σωματείων μας,
– τα πιθανά θεσμικά εργαλεία που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με σκοπό τη διευκόλυνση των παραπάνω.

Στη συνάντηση επιβεβαιώσαμε τη βούληση συνέχισης της διερεύνησης τρόπων κοινού βηματισμού με επόμενη συνάντηση που θα ανακοινωθεί σύντομα.

5. Συμμετοχή στην 1η Παν-Ιόνια Διημερίδα Επτανησιακού Πολιτισμού. Εκεί παρουσιάσαμε την πρότασή μας για την ανάδειξη του Επτανησιακού Πολιτισμού όπως και το σχέδιο δράσης μας για την ενίσχυση της διαβούλευσης και της επαφής μεταξύ των συλλογικοτήτων με σκοπό τη δημιουργία του κοινωνικού κεφαλαίου που απαιτείται για τη συλλογική συνεισφορά στη δημιουργία, προστασία, ανάδειξη και προώθηση του Επτανησιακού πολιτισμού με κοινή Περιφερειακή δράση και στρατηγικές. Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων στις προτάσεις μας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς καθώς σημαντικός αριθμός εκπροσώπων Σωματείων άλλων νησιών δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την προώθηση των βασικών Αρχών της προσπάθειάς μας και τη διάθεση να συμπράξουν με τη Νέα Χορωδία και τις συλλογικότητες της Λευκάδας προς την υλοποίηση των κοινών μας σκοπών.
Η Νέα Χορωδία Λευκάδας επιθυμεί να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους εκείνους, συλλογικότητες και άτομα, που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας καθώς η ανάπτυξη και δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο κοινωνικό κεφάλαιο που παράγει πολιτισμό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συμμετοχή όλων.

Ειδικότερα, ευχαριστεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας, τον αντιπεριφερειάρχη κο Χαλικιά, την περιφερειακή σύμβουλο πολιτισμού κα Κατωπόδη και το Δήμο Λευκάδας για την ηθική και ουσιαστική στήριξή τους. Ευχαριστούμε όμως πρωτίστως να ευχαριστήσουμε τα ιστορικά Σωματεία της πόλης μας Φιλαρμονική Λευκάδας και Ορφέα Λευκάδας αλλά και όλες τις συλλογικότητες και άτομα που έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας για σύμπραξη και συλλογική δράση, για την οποία δεσμευόμαστε να εργαστούμε με σκοπό να επιλύσουμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν και συλλογικά πλέον να βηματίσουμε δημιουργώντας τις προτάσεις, τα σχέδια δράσης και τα εργαλεία που η νέα εποχή απαιτεί με σκοπό τη διατήρηση, την προστασία, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας παραγωγής και ταυτότητας στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χάρτη του πολιτισμού.

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού: «Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι» στο Αγρίνιο
Επομενο αρθρο
Αυγερινός Μαραντοχωρίου vs Αχέρων Καναλακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.