HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΝΝΑ ΣΤΟ ΚΑΓΙΑΦΑ» οδηγεί τους εργαζόμενους ΣΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει για ακόμα μία φορά (μετά την εγκύκλιο Κατρούγκαλου 2015) να οδηγεί τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων έργου. Κάθε φορέας στην υγεία μπορεί να απασχολεί τον κάθε εργαζόμενο στην καθαριότητα ως ατομικό εργολάβο χωρίς κανένα δικαίωμα!

Δεν καταργούνται οι εργολάβοι όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση αλλά σύμφωνα με το άρθρο 97 του ν.4368/2016 «δύναται η δυνατότητα για τη σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου μέχρι 31/12/2017» δηλαδή εργολαβία, με την απόφαση να αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων, που στα μεγάλα νοσοκομεία για «ευνόητους λόγους» παραμένουν.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νοσοκομείο πληρώνει έως το ποσό των εγγεγραμμένων διαθέσιμων πιστώσεων. Το κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό κόστος που συνεπαγόταν για τον φορέα η προηγούμενη σύμβαση με το ανάδοχο νομικό πρόσωπο (εργολάβο), αλλά και ο αριθμός των ατομικών συμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον προηγούμενο, ανεξάρτητα από τις ανάγκες του νοσοκομείου για υπηρεσίες καθαριότητας κ.α.

Τι κρύβεται πίσω από αυτού του είδους τις συμβάσεις:

• Θεσμοθετεί επίσημα η κυβέρνηση στο «στενό» δημόσιο τομέα, τα 4ωρα και τα 5ωρα ως εργασιακή σχέση.
• Αυτοί που δουλεύουν τώρα στα συνεργεία πιθανών να χάσουν τη δουλειά τους- στο νοσοκομείο μας τουλάχιστον οι μισοί- εφόσον δεν θα έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία.
• Δεν εντάσσονται στα βαρέα και δεν δικαιούνται δώρα εορτών , αδείας και οποιαδήποτε άλλο επίδομα θα χορηγούνταν σε καθεστώς μισθωτής εργασίας και σε περίπτωση ασθένειας θα έχουν και περικοπή των αποδοχών τους.
• Μετά τη λήξη της ατομικής σύμβασης οι συνάδελφοι θα πεταχτούν στην ανεργία.
• Κινδυνεύουν να παραμένουν απλήρωτοι αφού η πενιχρή χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος έρχεται στα νοσοκομεία με το σταγονόμετρο όπως συνέβη με τους επικουρικούς.

Οι ατομικές ή συνεταιριστικές συμβάσεις και οι σχετικές διευκρινιστικές εγκύκλιοι, απέχουν χιλιόμετρα από το πάγιο αίτημα των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Τόσο οι συμβάσεις μίσθωσης έργου όσο και οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εκ των πραγμάτων διαιωνίζουν το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και κακοπληρωμένης δουλειάς, αφού το ύψος του ωραρίου, η αμοιβή, θα διαμορφώνονται ανάλογα με τον εκάστοτε τσεκουρωμένο νοσοκομειακό προϋπολογισμό και θα επαφίενται στην καλή διάθεση των Διοικήσεων.

Ο καθαρισμός των νοσοκομείων είναι πάγια και διαρκής ανάγκη . Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι τους μονιμοποιήσει και το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στη φύλαξη στην σίτιση , εστίαση, το επικουρικό προσωπικό.

Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν λύνουν το πρόβλημα, δεν προστατεύουν τον εργαζόμενο δεν προστατεύουν τη δημόσια υγεία και ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και θα παρέχονται με τέτοιους όρους που θα πλήττουν όλο και περισσότερο την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών.

Σήμερα, επιμένουν να σύρουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων να υπογράψουν σύμβαση μίσθωσης έργου, σειρά έχει η φύλαξη, η σίτιση, κι έπεται συνέχεια σε όλες τις ειδικότητες. Αυτός άλλωστε είναι και ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος – σύμφωνος και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες: η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζόμενων σε όλο το Δημόσιο.

Για τους συναδέλφους στα συνεργεία δεν μπορεί να υπάρξει καμία επανάπαυση!
Διεκδικούμε:

• Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά για Όλους – με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα!
• Λέμε όχι στη σκλαβιά των εργολάβων αλλά και των ατομικών συμβάσεων.

Δεν θα δεχτούμε να πάμε από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη!

ΤΟ Δ.Σ
ΛΕΥΚΑΔΑ 13/5/2016

Προηγουμενο αρθρο
Δυο εκθέσεις: Σπάνιων Επτανησιακών βιβλίων και Πολύτιμου Αρχειακού Υλικού για την Ένωση της Επτανήσου
Επομενο αρθρο
Ξένοι περιηγητές έγραψαν για τη Λευκάδα (1682,1802,1817)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.