HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμάτων

Ανακοίνωση της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμάτων

Τ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πεδίο το οποίο τραβάει τα βλέμματα όλων: των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ανησυχούν για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούν, για το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν, για τις σχέσεις εργασίας με τις οποίες θα δουλέψουν από τη μια, αλλά και των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών που αναζητούν αύξηση στην κερδοφορία τους σε ένα τομέα που μπορεί να αποδώσει πολλά από την άλλη.

Το πρόβλημα αυτό, υπάρχει στο νησί πολλά χρόνια τώρα. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μαζί με τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλες οι Δημοτικές, Περιφερειακές (και οι πρώην Νομαρχιακές) αρχές που κυβέρνησαν τον τόπο μαζί με τη σημερινή δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν ένα πράγμα: να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα εκβιάζοντας τα εργατικά – λαϊκά στρώματα της περιοχής, ώστε να αποδεχθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου αυτού κλάδου!

Με άλλα λόγια έχουν ευθύνη όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων (με ή χωρίς ευρώ) και συναγωνίζονται στο ποιος είναι περισσότερο ικανός να βαδίσει στα μονοπάτια της “ανταγωνιστικότητας” και της “επιχειρηματικότητας”, δηλαδή στο παραπέρα ξεζούμισμα του λαού μας και του μόχθου του! Έχουν ευθύνη που έφτασε σε αυτό το σημείο η κατάσταση με τα απορρίματα.

Η πολιτική της διαχείρησης των απορριμάτων που προωθείται ώς “λύση” υπονομεύει καθοριστικά τη διαλογή των απορριμάτων στην πηγή, δηλαδή τη δυνατότητα για τη μέγιστη δυνατή ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων απορριμάτων. Υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας των απορριμμάτων και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές για την ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλική εναπόθεσή τους. Πλέον, η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης επιτρέπει τέτοιες λύσεις που πραγματικά θα μπορούσαν να καταργήσουν οριστικά το πρόβλημα. Η τεχνολογία σήμερα, επίσης, επιτρέπει να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότεροι πόροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γιατί οι λύσεις που προτείνονται είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή όχι να καταργήσουν οριστικά το πρόβλημα, αλλά να υλοποιήσουν μια μεσοβέζικη “λύση” για να μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις και η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμάτων;

Επειδή, η διαχείρηση των απορριμάτων αποτελεί για τους μονοπωλιακούς ομίλους κερδοφόρο επενδυτικό πεδίο, όπου με την εφαρμογή της αρχής της ανταποδοτικότητας θα έχουν να λαμβάνουν ανάλογα με τους τόνους απορριμάτων που θα συγκεντρώνουν.

Στη Λευκάδα έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες για τη δεματοποίηση των απορριμάτων και την συνέχιση της “προσωρινής” αποθήκευσης τους στον ΧΥΤΑ. Υπάρχει πείρα από άλλους νομούς, όπου δημιουργήθηκαν κίνδυνοι με αναφλέξεις επικίνδυνων ουσιών και εκρήξεις λόγω της αργής παραγωγής αερίων στα δεματοποιημένα απορρίματα. Από την άλλη, το χαράτσι για τον κόσμο θα είναι δυσβάσταχτο, και θα το δουν όλοι οι δημότες στα δημοτικά τέλη. Μάλιστα, ήδη η δημοτική αρχή ετοιμάζει το έδαφος της ιδωτικοποίησης του συγκεκριμένου τομέα που θα έχει επιπτώσεις και στους εργαζομένους της καθαριότητας.

Μπορεί αλήθεια ο λαός να βγει κερδισμένος από την εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων με τη χρήση του δεματοποιητή και μετέπειτα στη λειτουργία του εργοστασίου; Ας μας απαντήσει η δημοτική αρχή και όλοι όσοι στηρίζουν αυτή την επικίνδυνη “λύση”:

Πόσο θα κοστίσει στην εργατική – λαϊκή οικογένεια η ιδιωτικοποίηση των απορριμάτων;
Πόσο θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών οικογενειών;
Ποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, των υδάτων κλπ θα ληφθούν ώστε να μην ξαναμετατραπεί η περιοχή, σε σκουπιδότοπο (δεματοποιημένων ή χύμα υλικών);
Ποια μέτρα υγιεινής και ασφάλειας προβλέπονται για τους εργαζόμενους συνολικά στον κλάδο της καθαριότητας; Το τελευταίο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης την οποία στηρίζει η δημοτική αρχή κατάργησε ουσιαστικά ότι είχε απομείνει στο κομμάτι της υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στους Δήμους.
Με τι σχέσεις εργασίας θα δουλεύουν όλοι όσοι θα απασχοληθούν στα έργα αυτά;

Γιατί δε μας λένε ότι υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση της ΕΕ για την προμήθεια των δεματοποιητών από συγκεκριμένη σουηδική εταιρία (τη μοναδική που τα παράγει) με σκοπό να χρησιμοποιήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ αυτή τη “λύση” για τη διαχείριση των απορριμάτων και δεν είναι επιλέξιμη καμία άλλη λύση;

Η ανάπτυξη που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται με τέτοια μέτρα που θα ευνοούν από τη μια το κεφάλαιο, και από την άλλη θα απαιτούν νέες θυσίες του λαού μας που “θα πιάσουν τόπο”.

Και αυτή την ανάπτυξη, υποστηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα, παρόλες τις διαφοροποιήσεις τους. Και αυτό γιατί όλοι θέλουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας της χώρας μας. Για αυτούς τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι που θα “πιάσουν τόπο” οι θυσίες του λαού μας.

Η ζωή μας δεν είναι αυτοτελή επεισόδια, αλλά μια συνολική εικόνα που πίσω της κρύβεται η πηγή κάθε προβλήματός μας, το κυνήγι του κέρδους. Να δούμε τη συνολική εικόνα στη ζωή μας κα να μη συνεχίσουμε να διαλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θα “βγαίνουμε χαμένοι” από τα δικαιώματά μας για εμάς και τις οικογένειές μας. Δεν υπάρχει “κέρδος” φιλολαϊκό για να διαλέξουμε! Δε θα κερδίζουμε ταυτόχρονα και εμείς και οι εκμεταλλευτές μας! Δεν πρόκειται να μοιραστεί κανένας καπιταλιστής τα κέρδη του μαζί μας!

Το ΚΚΕ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι το σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι θέμα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Αποτελεί συνειδητή επιλογή της αστικής τάξης που, σε συνδυασμό με τη διαχρονική πολιτική της στον τομέα της χρήσης γης, στόχο έχει την ολοκληρωτική της εκχώρηση σε ιδιώτες. Με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας το κόστος θα πολλαπλασιαστεί, θα φορτωθεί στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας για να έχουν υψηλό και εγγυημένο ποσοστό κέρδους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στον κλάδο. Όσο το κριτήριο στον σχεδιασμό της οικονομίας είναι το κέρδος και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τόσο η κατάσταση της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού θα χειροτερεύει. Όλα αυτά θα συνυπάρχουν με την επικινδυνότητα των δήθεν “λύσεων” που θα πλασάρονται κάθε τόσο είτε για τα απορρίματα είτε για οτιδήποτε άλλο.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων, προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, είναι ώριμο σήμερα να αντιμετωπιστεί στο βαθμό που το εργατικό – λαϊκό κίνημα, έχοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, θα μπορεί να σχεδιάζει κεντρικά, με επιστημονικό τρόπο την κατανομή των πόρων και του εργατικού δυναμικού, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την κάλυψη – με φθηνό τρόπο – των ενεργειακών δυνατοτήτων που προσφέρει η επεξεργασία των απορριμμάτων. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης επιτρέπει τέτοιες πραγματικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον, με την παράλληλη εξοικονόμηση δαπανών και πόρων. Θα μπορούσε πραγματικά η κατάσταση στον τομέα αυτό να σταματήσει το πρόβλημα. Υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας των απορριμμάτων και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Αυτό αποδεικνύει ότι οι δυνατότητες της κοινωνίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτή η συνολική πρόταση πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης από το εργατικό- λαϊκό κίνημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης των απορριμάτων και την επιχειρούμενη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών που υποστηρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Να διεκδικήσουν:
Κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμάτων με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Όχι στις ΣΔΙΤ.

Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατάργηση της ανταποδοτικότητας, των χαρατσιών ταφής και το “πληρώνω όσο πετάω”.
Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς φόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ.
Επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων για τη δημιουργία τέτοιων ΧΥΤΥ με πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Λευκάδα, 26 Μάρτη 2018

Προηγουμενο αρθρο
Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 26/3/ έως 1/4/2018
Επομενο αρθρο
Συγχαίρουν τον Τηλυκράτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.