HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑνακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα του Δημάρχου Λευκάδας για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης των Ελλήνων και ειδικότερα της νέας γενιάς. Τιμούμε εκείνους που εναντιώθηκαν με αυταπάρνηση, γενναιότητα και αυτοθυσία στην Δικτατορία των Συνταγματαρχών, υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της παιδείας.

Διαφυλάττουμε στη συλλογική μας μνήμη, το μήνυμα της φοιτητικής εξέγερσης του 1973, γνωρίζοντας ότι παραμένει πάντα επίκαιρο, καθώς η διατήρηση της Δημοκρατίας απαιτεί καθημερινό αγώνα και αντίσταση απέναντι σε φασιστικές αντιλήψεις και ιδέες που πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.
Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της ΚΝΕ, το 1968, συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη.
Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, υπηρέτησε “διά πυρός και σιδήρου” τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Αποδεικνύεται πως ο χαρακτήρας της αστικής εξουσίας ως δικτατορίας του κεφαλαίου παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Τέτοια μορφή αποτέλεσε και η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67-’74.
Αποδεικνύεται, ακόμα, ότι ο αντικομμουνισμός, που ήταν επίσημη ιδεολογία της χούντας, αποτελεί πάντα τον προπομπό συνολικότερης επίθεσης κατά των εργαζομένων και του λαού. Η χούντα χτύπησε με μανία, με το ρόπαλο και με τον χαφιέ, τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Υπήρξε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που βασάνισε, εξόρισε, δολοφόνησε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.
Στις πύλες του Πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”. Αυτά τα συνθήματα κάθε χρόνο γίνονται πιο επίκαιρα, από τη στιγμή που η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων. Άλλωστε, πριν λίγες μέρες ο υπουργός Άμυνας σε μία απαράδεκτη δήλωση -απευθυνόμενος σε Αμερικανό στρατηγό- τόνισε πως “οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον”!
Η κυβέρνηση ΝΔ έπιασε το νήμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ξέπλυνε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ενίσχυσε τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα, καθώς αυτή την εγκληματική της πολιτική την δικαιολόγησε στο όνομα της “αριστεράς”, της “προόδου”, διασύροντας αγωνιστικές αξίες και ιδανικά, ενισχύοντας τη συντηρητικοποίηση.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής είναι η ένταση του δόγματος “νόμος και τάξη”, της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της κρατικής καταστολής, με στόχο να μπουν στον “γύψο” οι λαϊκές και νεανικές διεκδικήσεις.
Γι’ αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά – λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού και την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
Να διαδηλώσουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, πρόσφυγες και μετανάστες, που η πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων τους εγκλωβίζουν στη χώρα μας σε άθλιες συνθήκες.
Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.
Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία τον Ιούλη του 1974. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της λεγόμενης καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες συνθήκες όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Αποδεικνύεται ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Όσες κυβερνήσεις επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό που σήμερα απαιτείται για μια πραγματική διέξοδο προς όφελος του λαού είναι η διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό.
15-11-2019

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά για την 17η Νοεμβρίου

46 χρόνια πριν, η νεολαία της Ελλάδας, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη 1973, γκρέμισε ένα τυραννικό καθεστώς και έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη Δημοκρατία μας.

Το κεντρικό τους σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αποτελεί για όλους μας ζωντανό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και αγώνα.

Οι εκδηλώσεις μας για τον εορτασμό της επετείου θα πρέπει να αποδίδουν τιμή στους νέους και τα ιδεώδη του Πολυτεχνείου, και όχι να αμαυρώνει τη μνήμη τους.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη 17η Νοέμβρη και θα πρέπει να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν, συνεχίζοντας και εμείς να υπερασπιζόμαστε καθημερινά αξίες όπως η Ελευθερία της Έκφρασης, η Ισονομία, η Παιδεία, η Αξιοπρεπής Διαβίωσης, η Ανοικτή Κοινωνία και η Πρόοδος, και να προστατεύουμε την Δημοκρατία μας, από κάθε λογής εχθρό.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Πριν 46 χρόνια η σπουδάζουσα νεολαία αρχικά κι ένας λαός ολόκληρος στη συνέχεια ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αμερικανόφερτη χούντα με το τρίπτυχο αιτημάτων «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»!
Ψωμί και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για την εργατική τάξη τις οποίας τα δικαιώματα και οι ελευθερίες στραγγαλίζονταν και με το καθεστώς της μετεμφυλιακής «δημοκρατίας»
Εκπαίδευση όχι για τους λίγους κι «εκλεκτούς» αλλά για όλα ανεξαίρετα τα παιδιά του ελληνικού λαού χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς από τη γνώση.
Ελευθερία για τους χιλιάδες εκτοπισμένους του «δημοκρατικού» καθεστώτος που γνώρισαν το Μακρονήσι και τον Αη Στράτη, τις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα
Μετά από 46 χρόνια το ίδιο τρίπτυχο αιτημάτων κυριαρχεί στους αγώνες του λαού.
Το «ψωμί» λιγόστεψε στα χρόνια των μνημονίων. Χιλιάδες έμειναν άνεργοί, οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι συρρικνώθηκαν, η εργατική τάξη της χώρας φτωχοποιήθηκε αγγίζοντας τα θλιβερά ποσοστά του 1973. Νοικοκυριά καταστράφηκαν, χιλιάδες σπίτια ξεπουλιούνται από τις τράπεζες. Εμπνευστές αυτής της εξαθλίωσης και πάλι οι ξένοι «φίλοι» μας –ΗΠΑ και ΕΕ- σε συνεργασία με την ελληνική αστική τάξη που κερδοσκόπησε και συνεχίζει να κερδοσκοπεί ξεδιάντροπα από την εξαθλίωση του λαού.
Η «παιδεία» χάνει διαρκώς τον όποιο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα είχε τα περασμένα χρόνια και γίνεται πάλι παιδεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και ομίλων, η γνώση που πουλιέται ακριβά και γι’ αυτό ξαναγίνεται απαγορευμένη για τα παιδιά της εργατικής τάξης.
Η «ελευθερία» που δίνουν οι ξενοστήρικτες μνημονιακές και μεταμνημονιακές κυβερνήσεις είναι κομμένη στα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ: «ελευθερία» στον πολίτη να επιλέξει αν θα τον «σώσει» -πετώντας του ένα ξεροκόμματο- ο εκλεκτός των ΗΠΑ ή θα εμπιστευθεί τη μοίρα του στον εκλεκτό των Βρυξελλών. Για τέτοιο επίπεδο μεταμνημονιακής «ελευθερίας» μιλάμε.
Το σύνθημα για αποδέσμευση της χώρας από τις ΗΠΑ εξακολουθεί και σήμερα να είναι ανεκπλήρωτο. Η χώρα παραμένει δέσμια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με την κυβέρνηση ΝΔ που την δένει ακόμα περισσότερο στα τυχοδιωκτικά σχέδια των αμερικανών μετατρέποντας τη σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» και χωροφύλακα του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.
Τότε τον Νοέμβρη του 1973 οι πρυτανικές αρχές καλούν τα «όργανα της τάξεως» να επέμβουν και να αποκαταστήσουν την τάξη που διασαλεύτηκε εξαιτίας της κατάληψης του ΕΜΠ από φοιτητές. Αστυνομία, αρχικά, και στρατός, στη συνέχεια, επεμβαίνουν. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία. Σύμφωνα με τα «δημοσιογραφικά» παπαγαλάκια της εποχής, οι δυνάμεις καταστολής «εξεδίωξαν αναρχικούς» από τις πολυτεχνικές σχολές. Η μαύρη προπαγάνδα στο απόγειό της.
Σήμερα Νοέμβρης 2019 η Σύγκλητος βγάζει ανακοίνωση πως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) υπάρχουν «παράνομα κυκλώματα» και ανάβει το πράσινο φως στα «όργανα της τάξεως» να εισβάλουν μέσα στο υπό κατάληψη κτίριο και να τα κάνουν όλα «γης μαδιάμ» με το διαχρονικό τρόπο που τα «όργανα» μεταχειρίζονται για να «αποκαθιστούν» την… τάξη. Τα σημερινά «δημοσιογραφικά» παπαγαλάκια μιλούν για «παράνομες ενέργειες» στους χώρους της σχολής ντύνοντας την αστυνομική βία με το μανδύα της πάταξης της παρανομίας.
Σα να μην πέρασε μια μέρα.
Γι’ αυτό και φέτος βγαίνουμε στους δρόμους με τα ίδια συνθήματα και στόχους για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» όπως και πριν 46 χρόνια. Οφείλουμε να το κάνουμε!
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει πως η σημαία του αγώνα δεν πρέπει να υποστέλλεται όταν οι ντόπιοι και ξένοι δυνάστες αναγκάζονται να χαλαρώσουν τα δεσμά γιατί πολύ σύντομα τα κεκτημένα χάνονται. Η ένταση των λαϊκών αγώνων είναι το χρέος όλων μας στο Νοέμβρη. Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να τιμήσει την εξέγερση όχι με κορώνες αλλά όπως της αξίζει: με μαζικούς, ενωτικούς, ταξικούς αγώνες.

ΛΕΥΚΑΔΑ 13/11/2019

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας -Βόνιτσας: Ανακοίνωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, EMAIL: ergatlef@otenet.gr

46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου
17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 11 π.μ. ΑΓ. ΜΗΝΑΣ

Συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου…
Από τις μέρες που ο λαός και η νεολαία βγήκαν στο προσκήνιο και σήκωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Ο λαός, η νεολαία απέρριψε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μία φορά, πρέπει να το ξανακάνει…
Γιατί σήμερα το κουβάρι της ενεργής συμμετοχής στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να το ξετυλίγει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τους κάθε φορά πρόθυμους και σε τοπικό επίπεδο, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους.
Οι προκλητικές τοποθετήσεις ότι η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη, είναι «παραμύθια της Χαλιμάς» που προσβάλλουν και υποτιμούν το λαό μας.
Το ΝΑΤΟ δεν προστάτεψε μέχρι σήμερα τα κυριαρχικά δικαιώματα καμιάς χώρας, ούτε πρόκειται να μας προστατέψει στη συνέχεια!
Καλούμε το λαό μας να σκεφτεί και να αξιοποιήσει την παλιότερη, αλλά και τη σύγχρονη πείρα του.
Για ποιούς λόγους αγωνίστηκε και πάλεψε ο λαός μας στο Πολυτεχνείο; Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ’73, στρέφονταν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, αλλά και κατά των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στήριξαν την χούντα, την Τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα του 40% του εδάφους της Κύπρου.
Πόσο ολέθρια ήταν και παραμένει η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες τις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, από την Ινδοκίνα και την Κορέα, έως τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν κ.ά.!
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τις Ρωσία και Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών σε όλη την υδρόγειο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με εστίες πολέμου να καίνε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη! Η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τις ΗΠΑ στα «κράτη ανάσχεσης» μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ η χώρα μας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο ΝΑΤΟϊκο στρατόπεδο.
Καταδικάζουμε τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας πως “οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον”! Γίνεται ξεκάθαρο πως η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, η περίφημη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας», προϋποθέτει να ματώνει ο λαός μας.
Καλούμε το λαϊκό κίνημα να καταδικάσει μέσω της πάλης του τις ξεδιάντροπες και επικίνδυνες αυτές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας,
ΑΓΩΝΑΣ, ΡΗΞΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ!
Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να τα καταφέρει όλα!
Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα. Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη.
Σήμερα παλεύουμε για την υπεράσπιση των εργατικών των λαϊκών δικαιωμάτων, για όρους ζωής που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Σήμερα παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Αυτά είναι τα σύγχρονα αιτήματα στους αγώνες του λαού και της νεολαίας:
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
Καθολική δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
Ακύρωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις – Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις!
Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Καμία σκέψη για μεταφορά στον Αραξο ή αλλού πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ.
Να επιστρέψουν εδώ και τώρα όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε αποστολές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ εκτός συνόρων.
Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

12/11/2019
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο ανυπόταχτος Νοέμβρης παραμένει ζωντανός! Κόντρα στις προσπάθειες της μεταπολιτευτικής εξουσίας να τον ενσωματώσει στο κυρίαρχο ιδεολογικοπολιτικό αφήγημα ώστε να καταστεί ανενεργός, εξακολουθεί να εκλύει τα εξεγερτικά του νοήματα και να εμπνέει τους αγώνες των νεότερων γενεών.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη διεφθαρμένη αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών είχε σαφή αντιιμπεριαλιστικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά. Στράφηκε ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ και αμφισβήτησε εν γένει την αστική εξουσία. Διότι ο φασισμός αποτελεί τερατογένεση του αστικού συστήματος.
Η χούντα ήταν βαλτή και συνέβαλε, μέσω σκανδαλωδών συμβάσεων και φοροαπαλλαγών προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο, στην επίτευξη μιας πρωταρχικής συσσώρευσης του ελληνικού κεφαλαίου την ίδια εποχή που χιλιάδες Έλληνες έφευγαν μετανάστες στη Γερμανία. Αποτελεί λογικό άλμα και μεθοδολογικό σφάλμα η σύγκριση της ελληνικής οικονομίας των δεκαετιών του ’60 και του ’70 με τη σύγχρονη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Διότι η ελληνική οικονομία αποτελεί τμήμα και επηρεάζεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, που από τη δεκαετία του ’50 γνώρισε πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στην εποχή μας η παγκόσμια οικονομία συνταράσσεται από μία αξεπέραστη δομική κρίση, Αλλά ακόμα και σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον παρατηρούμε μία επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης επί επταετίας σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο του 1960 – 1967. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως ο Ν. Μακαρέζος, ιθύνων νους της χουντικής οικονομίας, εκτιμούσε την άνοιξη του 1974 πως η χώρα χρειαζόταν υπέρογκα δάνεια για να αποφύγει την κήρυξη χρεοστασίου.
Η χούντα ευθύνεται για την καταστροφή της Κύπρου, τη δεύτερη εθνική τραγωδία του ελληνισμού στον 20ο αιώνα, μετά την μικρασιατική καταστροφή. Είναι γνωστό πως το 1967, λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η χούντα απέσυρε την ισχυρότατη ελληνική μεραρχία από τη Μεγαλόνησο αποδυναμώνοντας την άμυνα του νησιού. Στις 15 Ιουλίου 1974 η δικτατορία οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου που αποδυνάμωσε στρατιωτικά τους ελληνοκύπριους και άνοιξε την κερκόπορτα, δίνοντας το πρόσχημα στους Τούρκους να υλοποιήσουν τα σχέδια απόβασής τους στην Κύπρο ως εγγυητές δήθεν των διεθνών συνθηκών.
Απέναντι σε αυτό το φαύλο και πατριδοκάπηλο καθεστώς ύψωσαν παλληκαρίσια το ανάστημά τους οι νέοι, με τη συμπαράσταση του εργαζόμενου λαού, τον Νοέμβρη του 1973 και το πλήρωσαν ακόμα και με το αίμα τους. Οι νοσταλγοί της χούντας αμφισβητούν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ωστόσο τους διαψεύδει ο ίδιος ο υφυπουργός τύπου της δικτατορίας, Σπύρος Ζουρνατζής, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου στις 19 Νοεμβρίου 1973 παραδέχτηκε πως είχαν σκοτωθεί έντεκα άνθρωποι. Τα θύματα φυσικά ήταν περισσότερα.
Στο σύγχρονο αποσταθεροποιημένο παγκόσμιο περιβάλλον η δομική κρίση του Κεφαλαίου και η αδυναμία ουσιαστικής ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας έχουν οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον κόσμο της εργασίας και σε όξυνση της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστικών κρατών που γεννά πολέμους και προσφυγιά. Σε αυτόν τον άδικο κόσμο η νέα γενιά οφείλει να μάθει την ιστορία του τόπου της ώστε να αναπτύξει αντιστάσεις και να διεκδικήσει την πραγματοποίηση των διαχρονικά επίκαιρων αιτημάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που συμπυκνώνονται στο σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Από την Δευτέρα θα λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ο Ψηφιακός Μαστογράφος
Επομενο αρθρο
Στα εγκαίνια της Philoxenia 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Κτενάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.