HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η γενιά της κρίσης να παλέψει για τις δικές της διεκδικήσεις

17 Νοέμβρη 1973. Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν, από τότε που τα Ελληνικά νιάτα, άνοιξαν το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνικής ομοψυχία και περηφάνια.

Η 17 Νοέμβρη, ασφαλώς και δεν πρόκειται για μια απλή «επέτειο», για έναν ακόμα πολιτικό μύθο που καλλιεργήθηκε σκοπίμως, στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το Πολυτεχνείο ήταν και παραμένει, η ενεργή μνήμη της Δημοκρατίας μας. Είναι ένα σύμβολο, που τα μηνύματά του αντιστέκονται αναλλοίωτα στη φθορά του χρόνου. Το νόημα, οι αξίες, και τα ιδανικά της ηρωικής εκείνης εξέγερσης, εξακολουθούν σήμερα να εμπνέουν και να καθοδηγούν.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο, ένα σύμβολο θυσίας και αγώνα για την αλλαγή, είναι σήμερα ένα μήνυμα ανιδιοτέλειας, συλλογικότητας και ελπίδας για τη σημερινή γενιά, που οφείλει να παλέψει για τις δικές της διεκδικήσεις. Για την παιδεία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση.

Η ουσιαστική δικαίωση εκείνης της γενιάς προκύπτει, κάθε φορά που ο καθένας από εμάς κατανοεί, πως η Δημοκρατία δεν είναι πότε δεδομένη, αλλά θεμελιώνεται, εμπεδώνεται και εμβαθύνεται, με μόνιμο αγώνα.

Η Ελλάδα, συνεχίζει σήμερα να βρίσκεται στη μέγγενη μιας ποικιλόμορφης κρίσης, που απειλεί τόσο την κοινωνική συνοχή, όσο και το ίδιο το δημοκρατικό της οικοδόμημα. Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αιματηρές θυσίες, συνεχίζουν να απειλούνται βάναυσα.

Επομένως, η σημερινή γενιά, η γενιά της κρίσης, αν θέλει να αντισταθεί στην απόγνωση, τον απομονωτισμό, στην κατάρρευση προτύπων και αξιών, αλλά και στην καταστροφική επιρροή του ακροδεξιού εξτρεμισμού, οφείλει να κρατήσει ζωντανή και ενεργή τη μνήμη του Πολυτεχνείου, οφείλει να συνδεθεί με την ιστορία της και με αγώνα, να δημιουργήσει το δικό της αύριο.

Σε αυτή τη μάχη, το ΠΑΣΟΚ, τιμώντας την ιστορία και τους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης, θα είναι αναμφίβολα παρόν.

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας, 16 Νοέμβρη 2018

ANAKOINΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Πολυτεχνείο 1973 -2018: Τα μηνύματα του τότε, πιο επίκαιρα από ποτέ

Δελτίο Τύπου

«Πολυτεχνείο 1973-2018: Τα μηνύματα του τότε, πιο επίκαιρα από ποτέ.»
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» αποτελεί «φάρο» για τη συνέχιση του αντιμνημονιακού αγώνα.

Τα μνημόνια «τελείωσαν» τυπικά – ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και παλαιομνημονιακά κόμματα συνυπέγραψαν τη διαρκή φτωχοποίηση του ελληνικού λαού μέχρι το 2060.

Η επέτειος των 45 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά την τυπική «έξοδο» από τα μνημόνια, βρίσκει τον ελληνικό λαό να παραμένει σφιχτά «αλυσοδεμένος» μέχρι το 2060 σε μια άνευ προηγουμένου, εξοντωτική -για την πλειονότητα των πολιτών- λιτότητα και τη χώρα να είναι σε καθεστώς επικυριαρχίας από τους δανειστές.

Η ελληνική κοινωνία, παρά τα ψέματα και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των παλαιομνημονιακών κομμάτων, συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με:

τη διαρκή συρρίκνωση των κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών της δικαιωμάτων,
τη «φόρο – καταλήστευση» των ήδη δραματικά «κουρεμένων» εισοδημάτων,
τη μετατροπή της πλήρους και επαρκώς αμειβόμενης εργασίας σε δουλεία με εξευτελιστικούς μισθούς,
τη μετατροπή του δικαιώματος σε μια αξιοπρεπή σύνταξη μετά από την ολοκλήρωση του εργασιακού βίου, σε εφιάλτη για τους συνταξιούχους (παρά το γεγονός ότι οι μνημονιακοί νόμοι, έστω και καθυστερημένα, «ξηλώνονται» από τα Ανώτατα Δικαστήρια)
την απώλεια ακόμη και των στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τόπο μας,
την υφαρπαγή των πρώτων κατοικιών και ό,τι έχει απομείνει από τις λαϊκές περιουσίες μετά από 9 χρόνια «φοροληστρικών» πολιτικών, μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που εντείνονται,
το συνεχιζόμενο brain drain (το «κύμα» μετανάστευσης) των νέων προς το εξωτερικό.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει όχι μόνο την εξαθλίωση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την απεμπόληση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας, αφού έχει προσδεθεί πλήρως στον αμερικανονατοϊκό άξονα και προωθεί την μετατροπή της χώρας μας, σε μία μεγάλη αμερικάνικη βάση.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα συνθήματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», τα οποία συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία το 1973, παραμένουν απόλυτα επίκαιρα.
Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας την εποχή εκείνη ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας.

H ακραία γερμανοκρατούμενη νεοφιλελεύθερη ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα μνημονιακά κόμματα, καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνουν την δημοκρατία, υπονομεύουν κάθε έννοια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, αυξάνουν τις ανισότητες, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζιτών και των funds διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή για τους λαούς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα μπορούν και αποτελούν το νήμα της συνέχισης της πάλης. Μας εμπνέουν για διεκδίκηση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, καλύτερης δημόσιας Παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και ισχυρών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων.

Σήμερα τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου με νέους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ανατροπή, για μία εναλλακτική στις μνημονιακές προοπτικές πορεία της χώρας και για ένα πολιτικό μέτωπο των Αριστερών, αντιμνημονιακών και πατριωτικών δυνάμεων, που θα προωθήσει αυτούς τους στόχους.

Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε νέους αγώνες για μία Ελλάδα χωρίς καταστροφική λιτότητα και ταπεινωτική εποπτεία, με Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική και λαϊκή κυριαρχία.
Όλες και όλοι στην συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 17 Νοέμβρη στον Αγ.Μηνά.

Το γραφείο τύπου
16/11/2018

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ- 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν κορυφαία στιγμή στην νεώτερη ελληνική ιστορία. Η μάχη της νεολαίας και του ελληνικού λαού ενάντια στην χούντα των Συνταγματαρχών, η μάχη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό ακόμα και σήμερα εμπνέουν και δείχνουν τον δρόμο, τον ανυποχώρητο δρόμο και την εναντίωση σε κάθε μορφή φασισμού και ρατσισμού.
Αποτελεί παρακαταθήκη που περνάει από γενιά σε γενιά.

Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα γιατί σηματοδοτούν :
τη διαρκή πάλη κατά του φασισμού . Ειδικά σήμερα που η ακροδεξιά στην Ευρώπη προσπαθεί να διευρύνει με δυναμικό τρόπο το ακροατήριο της υψώνοντας τείχη φόβου και μίσους ενάντια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Οφείλουμε να απαντήσουμε στην προσπάθεια εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας και στα ακραία φαινόμενα βίας, στη ρατσιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική προβάλλοντας την αλληλεγγύη, την ισονομία των πολιτών ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, εισόδημα, φύλο σεξουαλικό προσανατολισμό, την διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

την πάλη υπέρ της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ειδικά σήμερα που οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχώς επαναφέρουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ενώ παράλληλα στοχοποιούν το άσυλο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος με το πρόσχημα επιβολής του δόγματος περί “νόμου και τάξης” στα πανεπιστήμια.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι συνυφασμένη με τη δράση αλλά και τη ψυχή όλου του δημοκρατικού κόσμου , αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Βαδίζουμε, στο δρόμο του Πολυτεχνείου, στο δρόμο των συνθημάτων του, στο δρόμο της διεύρυνσης της Δημοκρατίας ενάντια σε κάθε είδους φασισμό, ρατσισμό.

Σε έναν αγώνα ο οποίος είναι διαρκής.
Συνεχίζουμε, με τα συνθήματα του Πολυτεχνείου.

16 -11 -2018
Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΛΕΣΜΑ ΝΑΡ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μια νομοτελειακή και ανεπανάληπτη στιγμή
Hταν το αποκορύφωμα της λαϊκής οργής, η ορμή της νεολαίας, που εγκυμονούνταν στην κοινωνία όπως και σήμερα. Δεν οδηγηθήκαμε σ’ αυτήν μέσα από όλο και μεγαλύτερες νίκες του κινήματος, αντιθέτως φαινόταν να επικρατεί η λογική «άρτος και θεάματα». Τότε ήταν ο Παναθηναϊκός και οι ελληνικές ταινίες, τώρα είναι το «Survivor» και τα talent show. Δεν κουνιόνταν φύλλο. Κι όμως εν μέσω διώξεων και φόβου ο λαός μας τόλμησε, εξεγέρθηκε.

Σήμερα το αστικό πολιτικό σύστημα φανερώνεται όπως πραγματικά είναι. Τότε το εξυπηρετούσαν οι συνταγματάρχες, σήμερα οι αστικές κυβερνήσεις μαζί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός. Εξυπηρετούν συνειδητά τα συμφέροντα του ξένου και ελληνικού κεφαλαίου. Η «δημοκρατία» τους γεννά Φασισμό. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλο το αστικό μπλοκ μας εντάσσουν σε επικίνδυνους πολιτικούς ανταγωνισμούς. ΝΑΤΟ και ΕΕ οργανώνουν τους πολέμους τους στην περιοχή και μας εμπλέκουν μέσα από την επικίνδυνη συμμαχία με Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο. Μόνο ένα νέο αντιπολεμικό και διεθνιστικό κίνημα των λαών της περιοχής μπορεί να σταματήσει την επέκταση και τη κλιμάκωση του πολέμου, να υπερασπιστεί και να επιβάλλει την ειρήνη.

Η πάλη για ψωμί, δουλειά, παιδεία και ελευθερία στην εποχή μας, μπορεί να γίνει το σύνθημα της σύγχρονης εξέγερσης του λαού́ για τα δικαιώματά του, με όπλο ένα ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένο, οργανωμένο, Εργατικό, Λαϊκό και Νεολαιίστικο Κίνημα και μια Αντικαπιταλιστική και σύγχρονα Κομμουνιστική αριστερά. Για να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο. Για τη δημοκρατία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των διακρίσεων.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ταξική πτέρυγα του κινήματος, θα συμβάλλουμε για να εκφραστεί μαζικά και δυναμικά η αντίθεση του λαού και της νεολαίας απέναντι στο σύγχρονο εργασιακό σφαγείο και στα νέα πολεμικά τους σχέδια! Υπάρχουν ένοχοι, γι’ αυτό και απαιτούμε σήμερα όπως και τότε:

«Κάτω η Χούντα»! Κάτω η σύγχρονη Χούντα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, των ΜΜΕ και των μηχανισμών καταστολής. Να ανατραπεί από τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε επίδοξος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής.

«Έξω το ΝΑΤΟ – έξω οι ΗΠΑ»! Έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ! Για να σταματήσουμε την πολεμική μηχανή. Όχι στην ιμπεριαλιστική επαναχάραξη των συνόρων. Νακλείσουν οι βάσεις. Για την ειρηνική συμβίωση των λαών.
«ΨΩΜΙ-ΔΟΥΛΕΙΑ». Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πάλη ενάντια στην εργασιακή δουλεία .

«ΠΑΙΔΕΙΑ». Μόρφωση για όλους ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Σχολείο και Πανεπιστήμιο για μια απελευθερωτική παιδεία στη βάση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της νεολαίας και όλου του λαού. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και τα σχολεία. Δουλειά. με πλήρη δικαιώματα και με βάση τα πτυχία, πάλη ενάντια στη μαθητεία.

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Δημοκρατικές, λαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες της εποχής μας! Να τσακίσουμε το Φασισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Στεκόμαστε μαχητικά στο κάλεσμα του Νοέμβρη .Στόχος κάθε μιας διεκδίκησης, για να μπορέσει να κερδηθεί και να μονιμοποιηθεί, είναι η σύγκρουση και η έξοδος από το σφαγείο της ΕΕ, η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ- ΔΝΤ- κυβέρνησης – κεφαλαίου! Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Για έναν κόσμο στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων μας!

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Οργάνωση βάσης Λευκάδας
συμμετέχει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
Νοέμβρης 2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973

Συνάδελφε-σσα: Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου από τις μέρες εκείνες που ο λαός μας αποφάσισε να σηκώσει το ανάστημα του ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ενάντια στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά του φασισμού, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.

Η επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε τον Απρίλη του 67, ήταν ένα φασιστικό σάπιο καθεστώς. Η εξουσία της αστικής τάξης δεν άλλαξε χέρια την περίοδο εκείνη. Αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης, του κεφαλαίου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η χούντα, στήριξε και διεύρυνε το κέρδος της ολιγαρχίας, όμως από την άλλη έβαλε στον γύψο τα λαϊκά εισοδήματα και τους λαϊκούς αγώνες. Όποιος τολμούσε να αντισταθεί έπαιρνε στη σειρά το δρόμο για την εξορία και τις φυλακές με επακόλουθο τον εγκλεισμό, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες. Όμως αυτοί οι αγωνιστές κράτησαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με την αστική τάξη και το φασιστικό καθεστώς Η παράνομη λειτουργία των πολιτικών, φοιτητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων έδωσε πνοή και κουράγιο στο λαό και στην πάλη του. Πρωτοπόρο ρόλο είχαν και τότε οι εξόριστοι κομμουνιστές που με την αλύγιστη στάση τους και με την παράνομη δράση τους έδωσαν ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξαν καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις πρώτα το Φλεβάρη στη Νομική και στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου από την νεολαία και το λαό ήταν η αρχή για το γκρέμισμα του φασισμού. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η χούντα κατέρρευσε. . Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της χούντας και των ιμπεριαλιστών δυνάμεων ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό. Ιδιαίτερα, τα συνθήματα “Εξω οι ΗΠΑ”, “Εξω το ΝΑΤΟ” στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, “Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σχεδιάζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ”.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για άλλη μια χρονιά θα “τιμήσει” στα λόγια την εξέγερση για να θάψει το αντιιμπεριαλιστικό – ανατρεπτικό της περιεχόμενο. Είναι η κυβέρνηση που έχει γεμίσει την Ελλάδα με βάσεις του ΝΑΤΟ, με ορμητήρια εγκλημάτων σε βάρος των λαών που μετατρέπουν τη χώρα μας σε “μαγνήτη” στρατιωτικών συγκρούσεων και πολέμων. Που “ξεπλένει” μέχρι και τον Τραμπ και μπλέκει τη νεολαία στα πολεμικά σφαγεία των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ!

Όταν ο λαός παλεύει κανένας ταξικός του αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Και τότε κάποιοι έλεγαν “η χούντα είναι πανίσχυρη”. Η Ιστορία τούς διέψευσε. Ο λαός με τις θυσίες του και τους αγώνες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση και στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα.
Οι σημερινοί υμνητές της χούντας, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, θα έχουν την ίδια τύχη των χουντικών και των άλλων ειδώλων τους, (Χίτλερ). Όλοι αυτοί ανήκουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Συνάδελφε-σσα: Έλα μαζί μας, να δυναμώσουμε παντού τον αγώνα κατά του κεφαλαίου και την εξουσία του, κατά του ΝΑΤΟ και ΕΕ, κατά των κυβερνήσεων της αστικής τάξης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλπ) που στόχο είχαν και έχουν τα λαϊκά δικαιώματα και τα λαϊκά εισοδήματα. Έλα μαζί μας να παλέψουμε, για το δίκιο του λαού, για μια νέα κοινωνία. Την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα!».

Η θέση σου είναι με το εργατικό-λαϊκό κίνημα στον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς!
Έτσι τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν και την ζωή τους!
Κάνε το αποφασιστικό βήμα και έλα στη συγκέντρωση που διοργανώνει το εργατικό κέντρο το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μμ στον Αγ. Μηνά.

Το ΔΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΑ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, έδρασαν γενικά στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το 1968, αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη, καθώς και ενάντια στη διαλυτική δράση του οπορτουνισμού.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, αποδεικνύει το χαρακτήρα της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, που παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των κερδών και των συμφερόντων του. Η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67-’74, υπηρέτησε «διά πυρός και σιδήρου» τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

Αναδεικνύει, ακόμα, ότι ο αντικομμουνισμός, που ήταν επίσημη ιδεολογία της χούντας, αποτελεί πάντα τον προπομπό συνολικότερης επίθεσης κατά των εργαζομένων και του λαού. Η χούντα χτύπησε με μανία, με το ρόπαλο και με το χαφιέ, τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Υπήρξε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που βασάνισε, εξόρισε, δολοφόνησε τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, ως «σιδερένια φτέρνα» του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι στις πύλες του Πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», στους οποίους σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανοίγει τις πύλες και τα παράθυρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η κυβέρνηση, με την ουσιαστική συμφωνία και στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, στο όνομα της λεγόμενης γεωπολιτικής αναβάθμισης, βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, Κίνας, άλλων δυνάμεων, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, με τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής, ενώ ήδη έχουν χυθεί ποταμοί αίματος στη Συρία, στην Υεμένη και αλλού, που συνοδεύονται με στρατιές προσφύγων.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά – λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Να διαδηλώσουν ενάντια στα κάθε λογής καλέσματα για «εθνική ενότητα» και «υπομονή» στο όνομα της «εξόδου της χώρας από τα μνημόνια» και τον κυβερνητικό εμπαιγμό της «δίκαιης ανάπτυξης», πάνω στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των δικών τους αναγκών.

Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της λεγόμενης «καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα», δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες συνθήκες, όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όσες κυβερνήσεις επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές. Η «επόμενη μέρα» για το λαό, με πραγματική διέξοδο προς όφελός του, μπορεί να ξημερώσει με τη διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το βάρβαρο και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό.

15/11/2018

Προηγουμενο αρθρο
Αίτημα Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Λευκάδας για τα απορρίμματα
Επομενο αρθρο
Το ντοκιμαντέρ «Το οροπέδιο της Εγκλουβής-Κωδικός: ILL 293» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.