HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑντίδραση Θοδωρή Σολδάτου και 27 Βουλευτών της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ

Αντίδραση Θοδωρή Σολδάτου και 27 Βουλευτών της Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντίδραση 27 Βουλευτών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Θοδωρής Σολδάτος, για τις απαράδεκτες χρεώσεις του νέου φόρου ακινήτων, ΕΝΦΙΑ.

Ανάμεσά τους 8 πρώην Υπουργοί

Ερώτηση και προτάσεις προς την κυβέρνηση, κατέθεσαν 27 Βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Θοδωρής Σολδάτος, για τις απαράδεκτες χρεώσεις του νέου φόρου ακινήτων, ΕΝΦΙΑ.

Απευθυνόμενοι προς το νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, οι Βουλευτές προτείνουν:

α) Σε κάθε νομό να συσταθεί επιτροπή με την συμμετοχή του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ, εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας, εκπροσώπου των φοροτεχνικών και των κατασκευαστών ακινήτων, η οποία θα καθορίσει άμεσα τιμές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες ή να γίνει ανάρτηση των περσινών συγκριτικών πινάκων τιμών, κατά νόμο, πόλη, χωριό και οικισμό, που υπέβαλαν οι Δ.Ο.Υ για τον καθορισμό του Φ.Α.Π. Αυτοί οι πίνακες, μπορούν προς το παρόν να ληφθούν υπόψη, μέχρι να προχωρήσετε στον καθορισμό νέων, αναθεωρημένων αντικειμενικών τιμών.

β) Εφόσον δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει για όλες τις περιοχές της χώρας, να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης ή στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις περιοχές της χώρας, οι αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν για τα επόμενα 3 χρόνια, μειωμένες για τον υπόχρεο καταβολής ΕΝΦΙΑ, ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό φόρου και να μπορέσουν οι πολίτες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

γ) Πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ τα ημιτελή κτίσματα, τα αδόμητα και ανεκμετάλλευτα οικόπεδα, καθώς και τα κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, δηλαδή τα μη αποδίδοντα εισόδημα, διότι ενώ ο κάτοχος δεν έχει κανένα έσοδο από εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων, εμείς τον θεωρούμαι πλούσιο και του «ζητάμε» να πωλήσει κάποια από αυτά τα ακίνητα, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του, για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

δ) Μέχρι σήμερα ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα από τα ακίνητα άνω των 12.000 ευρώ, έχει συντελεστή φορολόγησης 33%. Να ισχύσει για όλα τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, ένας ενιαίος συντελεστής που να προσεγγίζει το 11% όπως ισχύει για εισοδήματα από ακίνητη περιουσία ως 12.000 ευρώ.

ε) Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων ο οποίος έχει όριο τις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία ή να γίνει αναπροσαρμογή του ορίου προς τα πάνω.

στ) Πρέπει να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης που έχει ορισθεί για το τέλος Αυγούστου, ώστε το Υπουργείο να έχει ικανό χρόνο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά και να τροποποιήσει σημεία στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Ακόμη πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από 5 σε 10.

Επειδή η υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων δεν πρέπει να αίρει τον σκληρό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Οι 27 βουλευτές, ερωτούν παράλληλα τον Υπουργό στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου:

Τα προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με

α) την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που έχει επιφέρει ο ΕΝΦΙΑ σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας λόγω εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών,

β) την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δεν αποδίδουν έσοδα,

γ)τα λάθη που έχουν γίνει από το Υπουργείο και τους πολίτες,

δ) τις αλλαγές στην φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα,

ε) την κατάργηση του συμπληρωματικοί φόρου,

στ) την αναβολή πληρωμής της πρώτης δόσης, αλλά και

ζ) την δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις και όχι μόνο 5;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης
Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Τρικάλων
Βλάχος Γεώργιος Βουλευτής Υπολοίπου Αττικής
Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Λέσβου
Δαβάκης Αθανάσιος Βουλευτής Λακωνίας
Δήμας Χρήστος Βουλευτής Κορινθίας
Καραμανλή Άννα Βουλευτής Β Αθηνών
Καράμπελας Γιάννης Βουλευτής Βοιωτίας
Κλειτσιώτης Κώστας Βουλευτής Καβάλας
Κόλλιας Κώστας Βουλευτής Κορινθίας
Κοντογιάννης Γεώργιος Βουλευτής Ηλείας
Κοντός Αλέξανδρος Βουλευτής Ξάνθης
Κουτσογιαννακόπουλος Κώστας Βουλευτής Φθιώτιδας
Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Βοιωτίας
Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Γρεβενών
Λυκουρέντζος Ανδρέας Βουλευτής Αρκαδίας
Μανδρέκα Ασπασία Βουλευτής Φωκίδας
Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ηλείας
Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Αχαΐας
Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Καβάλας
Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Μεσσηνίας
Σολδάτος Θόδωρος Βουλευτής Λευκάδος
Στυλιανίδης Ευριπίδης Βουλευτής Ροδόπης
Τζαβάρας Κώστας Βουλευτής Ηλείας
Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Πέλλας
Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ημαθίας
Τσιάρας Κώστας Βουλευτής Καρδίτσας

Προηγουμενο αρθρο
Το Σάββατο 9 Αυγούστου η ορκωμοσία στην Περιφέρεια
Επομενο αρθρο
Εσπερινός στο ‘ξωκλήσι του Παντοκράτορα στον Κάβαλο Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Σπυρος Πολιτης
    6 Αυγούστου 2014 at 01:49 — Απάντηση

    Ελεος!!!! Σηκωνουν τα χερακια τους, νομιζω το Δεκεμβρη του 2013, τα ψηφιζουν, εξαθλιωνουν το κοσμο, αποσκοπουν και το ξερουν πολύ καλα στην αρπαγη της ακινητης περιουσίας του του Ελληνα κι απο πανω εχουν το θρασος να κανουν κι ερωτησεις στους υπουργούς τους γι αυτα που με απιστευτο θρασος και κοινωνικη αναλγησία ψηφισαν. Ντροπη τους. Αν θελουν να κανουν πραγματι κατι γι αυτη την ερμη την πατριδα εχουν μια και μοναδικη πλεόν λυση: Καταδικη της πολιτικης και παραιτηση ! Να εξαφανιστουν απο την πολιτικη κονιστρα και να κρυφτουν στα βαθυτερα λαγουμια της ιστορίας κι οχι να μας δουλευουν κι απο πανω. Πολίτης Σπυρος, Δημοτικός συμβυλος Δημου Λευκαδας , Συντονιστης ΑΝΕΛ Λευκάδας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.