HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπάντηση Επιμελητηρίου στην Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λευκάδας

Απάντηση Επιμελητηρίου στην Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λευκάδας

Με μεγάλη λύπη διαβάσαμε σε τοπικές ιστοσελίδες την ανακοίνωση – καταγγελία της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λευκάδας (αξίζει να αναφερθεί ότι πρώτη φορά ακούμε να γίνεται λόγος για αυτή, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν απευθυνθεί στο φορέα μας) σχετικά με την ενημέρωση του Επιμελητηρίου μας προς τα μέλη του για την εξόφληση ή τον διακανονισμό των παλαιότερων ανεξόφλητων συνδρομών τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτά θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και θα σταλούν στην Εφορία.

Είναι περιττό να ειπωθεί ότι είναι δραματική η οικονομική κατάσταση που βιώνει στις μέρες μας ο επιχειρηματικός κόσμος και όχι μόνο. Ωστόσο, η ανακοίνωση καταλήγει ότι το Επιμελητήριο Λευκάδας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών του νησιού αλλά προάγει τα συμφέροντα μερικών δεκάδων επαγγελματιών.

Πώς μπορείτε να υποστηρίζετε κάτι τέτοιο, όταν η καθημερινή μας επιδίωξη συνίσταται στην ανάδειξη των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας (και όχι μόνο) και στην προώθηση της καλύτερης δυνατής λύσης, όταν πιέζουμε όσο μπορούμε σε κάθε ενέργεια που στρέφεται εναντίον του μικρομεσαίου επαγγελματία, αφού η κατάσταση που διαμορφώνεται θα οδηγήσει στον αφανισμό μας!

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ως προς αυτό, αξίζει να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις ενέργειες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των επαγγελματιών της Λευκάδας και όχι μόνο.

1) Με τα υπ. αριθμ. 714/ 15-3-2014 και 2781/22-7-2013 έγγραφά μας προς την Διοικήτρια του ΟΑΕΕ, με το υπ. αριθμ. 3913/21-11-2013 έγγραφο στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και στο Βουλευτή Λευκάδας, αλλά και σε υπόμνημα που υποβάλλαμε στην Κυβέρνηση στις 5/4/2013 τονίσαμε την αδυναμία των συναδέλφων μας να ανταποκριθεί στην καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών και προτείναμε οι ασφαλισμένοι να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από τον ασφαλιστικό φορέα όσο οι επιχειρήσεις τους υπολειτουργούν. Παράλληλα, τονίσαμε τις ανεπαρκείς υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, καθώς δεν παρέχει πρόσβαση στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε ιδιώτες γιατρούς στερούμενοι υπηρεσίες που πληρώνουμε και ως εκ τούτου δικαιούμαστε.

2) Με επανειλημμένα έγγραφα (2781/22-7-2013, 3079/21-8-2013, 1837- 2/7/2014) προς τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών προτείναμε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 15%, τη μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 30% για τις προσωπικές επιχειρήσεις και στο 60% για τις Α.Ε., ενώ για τα φυσικά πρόσωπα προτείναμε αφορολόγητο 7.000 € και ανώτατο συντελεστή φορολόγησης το 32%. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο εξοντωτικό ποινολόγιο της Εφορίας, ζητώντας τον εξορθολογισμό του και κυρίως την παύση της προσωποκράτησης. Τονίστηκε από τις αρχές του 2013 ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 25 σε 100 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής, καθώς και σημαντική μείωση του Φ.Π.Α. και μάλιστα επιβεβαιωθήκαμε ως προς αυτό, αφού η κυβέρνηση ενστερνίστηκε έστω και καθυστερημένα τις υποδείξεις της επιμελητηριακής κοινότητας.

3) Σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας έχουμε ζητήσει από τις αρχές του 2013 μια αποτελεσματική και εφαρμόσιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με κεφαλαιοποίησή τους και αποπληρωμή σε 100 μηνιαίες δόσεις, πρόταση που έγινε εν μέρει δεκτή.

4) Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου με επανειλημμένες επιστολές και παρεμβάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανώσαμε συναντήσεις για το θέμα αυτό προσκαλώντας εκτός από τους αρμοδίους φορείς και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως και τον επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου του ίδιου Υπουργείου.

5) Πιέσαμε την προηγούμενη δημοτική αρχή για τη μη χορήγηση υπερβολικά μεγάλου αριθμού αδειών υπαιθρίου και πλανόδιου εμπορίου υπογραμμίζοντας τη τεράστια ζημιά που υφίσταται το στεγασμένο εμπόριο.

6) Με έγγραφό μας στη προηγούμενη δημοτική αρχή εκφράσαμε την αντίθεσή μας στις αυξήσεις των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης.

7) Με επιστολές μας στο Υπουργείο Οικονομικών διατυπώσαμε τις προτάσεις μας για το πρόστιμο αναφορικά με το τέλος παρεπιδημούντων χαρακτηρίζοντάς το εξωπραγματικό και άκρως επιβαρυντικό για τους επαγγελματίες.

8) Αντιδράσαμε στο ενδεχόμενο της χορήγησης αδειών σε καταστήματα υπεραγορών λιανικού εμπορίου άνω των 500 τμ, που θα εξοντώσουν τον μικρομεσαίο επαγγελματία. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχουμε κινηθεί δικαστικά και πρόκειται να εξεταστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Απρίλιο του 2015 καταβάλλοντας αρκετά χρήματα για το συμφέρον των συναδέλφων.

9) Υποβάλλαμε αιτήματα για ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

10) Με επιστολή μας στο Υπουργείο Οικονομίας καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

11) Με έγγραφά μας στο Υπουργείο Υγείας αντισταθήκαμε στην πρόταση για συγχώνευση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας. Υποστηρίξαμε την αναγκαιότητα της αναβάθμισης των ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει και ζητήσαμε επανειλημμένως την επάνδρωση του με όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Μάλιστα με προχθεσινή μας επιστολή ζητήσαμε και την επάνδρωση του ΕΚΑΒ, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι μετά από συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων υπάρχει έντονο πρόβλημα.

12) Με επιστολή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητήσαμε την αναβάθμιση του Κάστρου της Αγίας Μαύρας ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πόλο έλξης επισκεπτών που εκτός από τις φυσικές καλλονές θα ενδιαφερθούν να γνωρίσουν την ιστορία και το πολιτισμό του τόπου μας προωθώντας το τουριστικό μας προϊόν.

13) Αντιδράσαμε στο θέμα της δημοπράτησης της άμμου αξιώνοντας να μη φύγει από το νησί μας ούτε κόκκος.

14) Παράλληλα, προσφέρουμε στα μέλη μας τη δυνατότητα να έχουν εντελώς δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε νομικά, λογιστικά, φορολογικά θέματα, καθώς και σε όσα αφορούν την εισαγωγική ή εξαγωγική δραστηριότητά. Εκτός αυτών έχουν δρομολογηθεί και πλήθος άλλων υπηρεσιών που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες μετατρέποντας το Επιμελητήριο σε έναν οργανισμό που θα προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη στα μέλη του σε σχέση με τα πενιχρά χρήματα που πληρώνουν σε αυτό.

15) Προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της καθαριότητας και στα πλαίσια της προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος προσλάβαμε τα δυο τελευταία χρόνια οδοκαθαριστή κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, που ανέλαβε τον καθαρισμό των κατεξοχήν τουριστικών περιοχών του Νομού κατά τις απογευματινές ώρες.

16) Πάνω από όλα, όμως, εστιάσαμε στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας. Επιδιώξαμε τη συνεργασία με όλους τους τουριστικούς φορείς του τόπου και των όμορων περιοχών και ενεργώντας τεχνοκρατικά επιτύχαμε: α) την έναρξη από το 2014 αεροπορικών πτήσεων από τη Βενετία προς το Άκτιο μέσω της low cost εταιρείας Volotea, η οποία ανακοίνωσε την εξακολούθηση των δρομολογίων και για το έτος 2015, β) την άφιξη από την επόμενη τουριστική περίοδο της καλύτερης εταιρείας κρουαζιεροπλοίων Seabourn με πελάτες υψηλού εισοδήματος, γ) την επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Άκτιο από το προσεχές καλοκαίρι μέσω της εταιρείας Aegean, δ) τη διαφημιστική προβολή του νησιού σε χώρες του εξωτερικού (Ρωσία, Βέλγιο, Ιταλία, κτλ), ε) στη παρούσα φάση συζητάμε το ενδεχόμενο της έναρξης πτήσεων από Αγγλία με νέα αεροπορική εταιρία low cost. Παράλληλα, καταβάλλουμε προσπάθειες για το άνοιγμα νέων αγορών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο οι τελευταίες αυτές επιτυχίες θα αυξήσουν τον τζίρο στα καταστήματα της περιοχής μας περί τα 10.000.000 € το χρόνο.

Ύστερα από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι κάνουμε πολλά πράγματα, όμως εύκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι χωρίς πόρους δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε απολύτως καμία δράση. Κατηγορούμαστε ότι είμαστε το πρώτο Επιμελητήριο που κάνει χρήση του Νόμου είσπραξης εσόδων υπέρ τρίτων από τις Δ.Ο.Υ., ενώ η αλήθεια είναι ότι στην ίδια ενέργεια έχουν προβεί εδώ και καιρό τα περισσότερα Επιμελητήρια σε όλη τη χώρα αγωνιώντας για τη βιωσιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού, που όσο κι αν δεν συμμερίζεστε την άποψη αυτή, είναι η φωνή του επαγγελματία! Αν μέχρι σήμερα και παρά τις αντιδράσεις η Κυβέρνηση προχωρεί σε επώδυνα μέτρα, φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί, όταν θα πάψει η φωνή μας να ακούγεται! Κατηγορούμαστε ότι στην εποχή του διαδικτύου αποκρύπτουμε από τους συναδέλφους μας την προαιρετική εγγραφή στα Επιμελητήρια από 1/1/2015, γιατί θα μείνουμε μόνοι μας σύμφωνα με την άποψή σας και δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτή θα είναι η ταφόπλακα της επιχειρηματικότητας! Μας παρουσιάζετε ως ανάλγητους που προσθέτουν βάρη και χαράτσια στις πλάτες των συναδέλφων, αλλά δεν γνωρίζετε ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου μας στηρίζει με κάθε τρόπο τα μέλη της που αδυνατούν πραγματικά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που η επιμελητηριακή νομοθεσία ορίζει και παρουσιάζετε το ποσό των 50 € ετησίως (τόσο πληρώνει το 90% των επιχειρήσεων) ως εξωπραγματικό, ενώ θα έπρεπε να απαιτείτε με τα χρήματα αυτά να γίνονται περισσότερες δράσεις, να αναλαμβάνονται πιο πολλές πρωτοβουλίες και με συλλογικές προσπάθειες να επιχειρήσουμε δυναμικά την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων.

Και κάτι ακόμη. Διερωτόμαστε για ποιους λόγους η διοίκηση της Ένωσης Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Λευκάδας (για τις αρχαιρεσίες της οποίας ο φορέας μας δεν πληροφορήθηκε απολύτως τίποτα και την ύπαρξη της οποίας αγνοούν ακόμα και τα ίδια της τα μέλη) δεν έχει επιδιώξει μια συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ώστε να παρουσιάσει τα προβλήματα του κλάδου της σε περίπτωση που νομίζει ότι δεν ενεργούμε αποτελεσματικά στα θέματα που την απασχολούν και σε πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας να επιδιώξουμε από κοινού το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας παρέχει συνεχή ενημέρωση στα μέλη του με διαρκή δελτία τύπου, ώστε να είναι ενήμερα για κάθε δράση που υλοποιεί και δηλώνει ότι είναι στην διάθεση του οποιουδήποτε προκειμένου να ενημερωθεί για κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει, καθώς και για να ακούσει τις προτάσεις που επιθυμεί να υποβάλλει.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Προηγουμενο αρθρο
Σαν σήμερα: Η Χριστίνα Ωνάση πεθαίνει μυστηριωδώς σε μια μπανιέρα
Επομενο αρθρο
Έλεος τόσα χρόνια... το κακό παράγινε

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.