HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑπάντηση Προέδρου Επιμελητηρίου σε πρόταση Καλούδη για τη μεταφορά της λευκαδίτικης άμμου σε παραλίες της Κέρκυρας

Απάντηση Προέδρου Επιμελητηρίου σε πρόταση Καλούδη για τη μεταφορά της λευκαδίτικης άμμου σε παραλίες της Κέρκυρας

Επιτακτική η ανάγκη της προστασίας των παραλιών του νησιού
και του τουριστικού μας προϊόντος

Με επιστολή του ο κύριος Καλούδης ζητάει από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων την αγορά ή τη δωρεά από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου της ωραίας άσπρης άμμου, που έχει συσσωρευτεί σε λοφίσκους στην βόρεια παραλία της Λευκάδας από την εκβάθυνση του δίαυλου της, για να επιστρωθούν και να εμπλουτιστούν οι παραλίες Δασιάς και Ύψου.

Γιατί, κε Καλούδη, να εμπλουτιστούν μόνο οι παραλίες Δασιάς και Ύψου κι όχι και κάποιες άλλες παραλίες της Κέρκυρας ή ακόμη και της Ζακύνθου ή της Κεφαλονιάς; Γιατί η ωραία άσπρη άμμος να μην πωληθεί και σε κάποιους ιδιώτες που αγόρασαν ή θα αγοράσουν ξενοδοχεία στην Αττική, όπως συνέβη και παλιότερα, αφού μας θυμίζετε ότι με άμμο της Λευκάδας είχε φτιαχτεί και η παραλία του Αστέρα στην Γλυφάδα Αττικής; Γιατί να μην αγοράσει και ο εμίρης του Κατάρ, για να εμπλουτίσει τις παραλίες της Οξιάς;

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κου Καλούδη προκειμένου να μην χαθεί η ευκαιρία για τον τουρισμό της Κέρκυρας είναι προτιμότερο να χαθεί το σημαντικότερο από τα πλεονεκτήματα της Λευκάδας για την προσέλκυση τουριστών, που δεν είναι άλλο από την εκπληκτικής ποιότητας άμμο των Δυτικών παραλιών του Νησιού.

Βεβαίως ο κος Καλούδης πολύ ορθά πράττει διεκδικώντας το καλύτερο για το νησί του. Διερωτώμαι, ωστόσο, οι δικοί μας άρχοντες τι έκαναν ή τι κάνουν, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να φύγει ούτε ένας κόκκος άμμου έξω από το νησί; Είναι δυνατόν να συζητάμε ακόμη αυτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο οποίος θα πλειοδοτήσει σε τυχόν δημοπρασία και θα πάρει μέρος της άμμου από το νησί μας; Είναι δυνατόν να μην έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα αυτό μετά από τόσο καιρό; Πώς μπορούν κάποιοι να ζητάνε με την άμμο της Λευκάδας να εμπλουτιστούν παραλίες άλλων νησιών, όταν υπάρχουν ενστάσεις ακόμη και για την μεταφορά της στις ανατολικές παραλίες του νησιού;

Φυσικά από το αρμόδιο Υπουργείο δεν περιμένω να καταλάβουν το πρόβλημα που δημιουργείται στο τόπο μας -παρά τα επανειλημμένα έγγραφα διαμαρτυρίας που έχουν δεχθεί- δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιφανειακά και αναλογίζονται μόνο τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τα ελάχιστα χρήματα που θα εισπράξει το κράτος από μια δημοπρασία!

Δεν αναλογίζονται, ωστόσο, την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί τα καταστήματα της περιοχής από την οποία έχει φύγει η άμμος και θα πρέπει να επανέλθει άμεσα, ούτε σκέφτονται το ενδεχόμενο της επαναφοράς της στις παραλίες από τις οποίες έχει απομακρυνθεί και τον εμπλουτισμό των υπολοίπων παραλιών του νησιού με το περίσσευμα της.

Ύστερα από τα παραπάνω περιμένω οι τοπικοί μας άρχοντες να λύσουν το πρόβλημα άμεσα και ξεκάθαρα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε κάθε ενδιαφερόμενο εκτός νησιού που θα θελήσει να πάρει μέρος σε ενδεχόμενη δημοπρασία ότι θα είναι κομματάκι δύσκολο να πάρουν άμμο από την Λευκάδα ούτως ή άλλως.

Σκιαδαρέσης Σωτήρης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Δήμου Λευκάδας για τα ανεπιτήρητα ζώα
Επομενο αρθρο
«Εκεί που έπεσε ο σπόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.