HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑπάντηση τ. βουλευτή Θοδωρή Σολδάτου για το θέμα της άμμου

Απάντηση τ. βουλευτή Θοδωρή Σολδάτου για το θέμα της άμμου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ
τ. Βουλευτής Ν. Λευκάδας
11-03-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα άμμου και σχετικό δελτίο τύπου από τον Αντιπεριφερειάρχη, (09-03-2015).
«Ο Θ. Σολδάτος ως βουλευτής, σταμάτησε τη διαδικασία εκποίησης της άμμου.»

Σε σχετικό δελτίο τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Χαλικιάς, υποστηρίζει, ότι από την ενημέρωση που έλαβε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, προέκυψε ότι η επιστραφείσα ΚΥΑ προς τις υπηρεσίες του υπουργείου, δεν ήταν εκείνη την οποία ανέφερα ως βουλευτής τον περασμένο Οκτώβριο, (και όχι προεκλογικά όπως αναφέρει), η οποία θα διευθετούσε το πρόβλημα.
Πληροφορεί λοιπόν ο κ. Χαλικιάς τους συμπολίτες μας, ότι η επιστραφείσα ΚΥΑ, ήταν η αρχική, δηλαδή εκείνη που προέβλεπε εκποίηση μέρους της άμμου και επομένως υπάρχει αντίθεση με τη δημόσια πληροφόρηση του Οκτωβρίου, (όχι προεκλογικά επαναλαμβάνω), που ως βουλευτής τότε παρείχα με σχετικές μου ανακοινώσεις.

Η σχετική παρέμβαση του κ. Χαλικιά, μόνο έκπληξη μου προκαλεί, γιατί:
1. Ο κ. Χαλικιάς γνωρίζει από τις 30 Ιανουαρίου, ότι η αρχική ΚΥΑ επεστράφη, βάσει εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας που του κοινοποιήθηκε.
Αν και ενήμερος δηλαδή προ διμήνου περίπου για την επιστραφείσα αρχική ΚΥΑ, επιλέγει να μας πληροφορήσει περιέργως ότι ενημερώθηκε μόλις τώρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του και συνεργασία του με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.
2. Από το δελτίο τύπου ωστόσο που ο κ. Χαλικιάς εξέδωσε, προκύπτει, ότι ήταν ο Σολδάτος που ως βουλευτής σταμάτησε τη διαδικασία εκποίησης 52.000 κυβικών άμμου, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται ακριβώς, από το γεγονός της επιστραφείσης ΚΥΑ στις 23 Ιανουαρίου, 2 μέρες δηλαδή πριν τις εκλογές.
Αντί επομένως να αναγνωρίσει το γεγονός ότι σταμάτησα το θέμα της εκποίησης, απευθύνει κατηγορίες, περί δήθεν μη αληθινής πληροφόρησης και μάλιστα προεκλογικώς, εντελώς αβάσιμα.

Για την οικονομία του δημοσίου διαλόγου, πληροφορώ τους συμπολίτες μου στα εξής:
1. Με σχετική μου ανακοίνωση στις 14-07-2014, ως απάντηση σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Meganisi News, είχα αναφέρει:
«…Ο βουλευτής ενήργησε ώστε να μη χαθούν οι πολύτιμες για τη Λευκάδα ποσότητες άμμου που προέκυψαν και το πέτυχε.
Αρμοδιότητες όμως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ελλιπείς μελέτες ως προς το κόστος μεταφοράς και διάθεσης, καθώς επίσης και η συμμόρφωση προς τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, δεν του ανήκουν, αφού οι βουλευτές ούτε τεχνικές υπηρεσίες διαθέτουν, ούτε προϊστάμενοι προσωπικού είναι.»
2. Διαπιστώνοντας ωστόσο ότι το θέμα καθυστερούσε να οριστικοποιηθεί θετικά για τη Λευκάδα, μόλις ξεκίνησε η χειμερινή σύνοδος της βουλής, (06-10-2014), απευθύνθηκα στο Μαξίμου, ενημερώνοντας και γραπτώς για το ζήτημα.
Συνεργάστηκα τότε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, ο οποίος αφού κάλεσε το Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας κ. Α. Γούναρη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και τους έδωσε οδηγίες για την επίλυση του θέματος, με ενημέρωσε ότι το θέμα δρομολογήθηκε προς επίλυση και ότι μόλις ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών ολοκληρώσει τη συνεργασία του με τους ευρωπαϊκούς φορείς που βρισκόταν τότε στην Ελλάδα, θα εξέδιδε τη σχετική ΚΥΑ.

Σχετική ανακοίνωση έκανα τότε, (17-10-2014), με επιστολή μου προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θ. Γαλιατσάτο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μεσολάβησε η προεδρική εκλογή, προκηρύχθηκαν εκλογές και το ζήτημα δεν ολοκληρώθηκε.
Φαντάζομαι ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει λόγους να μην προχωρήσει η ίδια στην οριστική ολοκλήρωση του ζητήματος.
3. Ο κ. Χαλικιάς ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, εισηγήθηκαν θετικά στην πολιτική ηγεσία για το θέμα και ότι η αρνητική στάση ανήκε λίγο πολύ στην πολιτική ηγεσία. Δεν γνωρίζω σε ποια αποδεικτικά στοιχεία βασίζει αυτή του την άποψη. Θα είχε ενδιαφέρον να τα παρουσιάσει.
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι βαθειά νυχτωμένος…

 

Το ενημερωτικό μου προς το Μαξίμου.

07-10-2014

Εξαιρετικά σημαντικό θέμα έχει δημιουργηθεί στη Λευκάδα, αναφορικά με τη διάθεση δεκάδων χιλιάδων κυβικών άμμου, η οποία έχει εξορυχθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον ανάδοχο του έργου, «Διαπλάτυνση και εκβάθυνση Διαύλου Λευκάδας», έργο που αφορά στη θαλάσσια λωρίδα ανατολικά της Λευκάδας, μεταξύ του νησιού και της Αιτωλοακαρνανίας.
Εδώ και δεκαετίες, μεταφέρεται άμμος μέσω της φυσικής και ήπιας διαδικασίας των θαλασσίων ρευμάτων, από τις δυτικές παραλίες της Λευκάδας προς τη βόρεια και ανατολική πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η δίοδος των σκαφών ανατολικά της Λευκάδας και σε κάποιες περιπτώσεις να αποκλείεται η διέλευσή τους.
Κατά το παρελθόν, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φρόντιζαν για τη μερική επιστροφή της άμμου με πλωτά μέσα, στις παραλίες από τις οποίες προερχόταν.
Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγάλη διάβρωση των ακτών της Λευκάδας και τη συσσώρευση της άμμου στην προαναφερθείσα περιοχή.
Με άλλα λόγια, η έκταση της Λευκάδας, είναι σήμερα σημαντικά μικρότερη εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών της και της εξαφάνισης των παραλιών της.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκαν στη μελέτη του προαναφερθέντος έργου, τα σημεία στα οποία θα πήγαινε η εξορυσσόμενη άμμος, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υποχρεώνει την ανάδοχο εταιρεία να μεταφέρει το υλικό σε οποιαδήποτε σημεία της υποδειχθεί και μέχρι την απόσταση των 20 χλμ.
Εξαιτίας αυτής της ελλείψεως στη μελέτη, η υπηρεσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη Λευκάδα, υποχρέωσε τους φορείς και την ανάδοχο εταιρεία, να αποθηκεύσει την εξορυχθείσα άμμο, δίπλα κυρίως στο εργοτάξιο.

Παράλληλα η υπηρεσία της Κτηματικής Εταιρείας στη Λευκάδα, επικαλούμενη Διάταγμα του 1929 !!!, επιχείρησε να θεμελιώσει την προοπτική δημοπράτησης του εξορυχθέντος υλικού και τελικά να πείσει το Υπουργείο Οικονομικών, να προχωρήσει σε έκδοση Κ.Υ.Α. με το Υπουργείο Εσωτερικών, δια της οποίας το μεγαλύτερο μέρος της άμμου να διατεθεί σε δημοπρασία και επομένως να χαθεί από τη Λευκάδα.

Σημειωτέον ότι όταν προέκυψε το ζήτημα στις αρχές του 2014, ζήτησα και έγινε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Αβραάμ Γούναρη και υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία πήρα τη διαβεβαίωση ότι η άμμος θα παραμείνει στη Λευκάδα, με την προϋπόθεση ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής Έκθεσης, που θα περιγράφει τις απώλειες των παραλιών του νησιού, ώστε να τεκμηριωθεί η επιστροφή του υλικού.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω, όπως και οι συμπολίτες μου στη Λευκάδα, ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών, διαφωνούν με τη δημοπράτηση του υλικού, βασιζόμενοι στο άρθρο 200 του ν. 3463/2006, το οποίο προβλέπει τη δωρεάν και χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, κατόπιν σχετικής εγκριτικής απόφασης του αρμοδίου Ο.Τ.Α.
Προς το παρόν η προτεινόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών Κ.Υ.Α., δεν έχει συνυπογραφεί από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Το παράδοξο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες μου, η προτεινόμενη Κ.Υ.Α., εδράζεται ακριβώς στο προαναφερθέν άρθρο 200 του ν. 3463/2006, ενώ δεν έχει ζητηθεί εγκριτική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως ο νόμος ορίζει πριν την έκδοσή της.

Όπως μπορεί ο καθένας να συμπεράνει, είναι αναγκαίο να επιστρέψει η άμμος στα σημεία από τα οποία προήλθε.
Το γεγονός ότι επιχειρείται δημοπράτηση του μεγαλύτερου μέρους της, βρίσκει αντίθετους το σύνολο των πολιτών και των φορέων της Λευκάδας. Πρόκειται για καθαρή κλοπή της Λευκαδίτικης περιουσίας, με ανυπολόγιστη ζημιά στις παραλίες του νησιού, οι οποίες πρέπει να εμπλουτιστούν με το υλικό που έχασαν.

Είναι γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να αγοράσουν την άμμο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ίδιες ανάγκες. Προφανώς το να διαθέτει κανείς χρήματα δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο υλικό προς αγορά. Στην περίπτωσή μας φαίνεται, ότι ενδεχόμενη δημοπράτηση σας Λευκαδίτικης άμμου, εξυπηρετεί τους επίδοξους αγοραστές κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ζητείται η άμεση παρέμβασή σας στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μου και της λευκαδίτικης κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ

Θεόδωρος Σολδάτος

Σχετικό άρθρο: Θεόδωρος Χαλικιάς: Υπήρξε παραπληροφόρηση για δήθεν νέα ΚΥΑ στο θέμα της άμμου

Προηγουμενο αρθρο
Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου πραγματοποιεί τριήμερη εκδρομή
Επομενο αρθρο
Απάντηση βουλευτή Σταύρου Γρηγόρη στην ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.