HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΑποκαλυπτήρια προτομής Διονυσίου Δεβάρη

Αποκαλυπτήρια προτομής Διονυσίου Δεβάρη

Πραγματοποιήθηκαν την Τέταρτη το απόγευμα (19/8),  στην πλατεία του Μαρκά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Διονυσίου Δεβάρη (1884 -1955). Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης καλωσορίζοντας τους παριστάμενους. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκανε ο Δήμαρχος κ. Κώστας Δρακονταειδής, ο οποίος μίλησε για το έργο και την προσφορά του Διονυσίου Δεβάρη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν εμφανώς συγκινημένοι ο Παναγιώτης-Ερρίκος Δεβάρης (ανιψιός) και Φωτεινή Βαχλιώτη (εγγονή).

DSCN2286DSCN2290

Η σημερινή εκδήλωση ήταν απόρροια και υλοποίηση αποφάσεων προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων: Τον Αύγουστο του 2010 στα πλαίσια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης πραγματοποιήθηκε ημερίδα – Αφιέρωμα στο Διονύσιο Δεβάρη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας με την 142/2010 απόφασή του ονόμασε την πρώτη αριστερή πάροδο της κεντρικής αγοράς μετά την κεντρική πλατεία, που υπήρχε το σπίτι Δεβάρη, σε οδό Διονυσίου Δεβάρη. Βρίσκεται πίσω από το κτίριο που στεγαζόταν το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας. Το έτος 2011 η εγγονή του κ. Φωτεινή Βαχλιώτη δώρισε στο Δήμο Λευκάδας την ορειχάλκινη κεφαλή του παππού της. Το Διοικητικό συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου αποφάσισε όπως στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του Διονυσίου Δεβάρη, τοποθετηθεί η ορειχάλκινη κεφαλή του σε μαρμάρινη στήλη στο χώρο της πλατείας του Μαρκά.

DSCN2305

Ο Διονύσιος Δεβάρης γεννήθηκε το 1883 στο Αργοστόλι και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λευκάδα, όπου φοίτησε στο 4τάξιο Γυμνάσιο Λευκάδος από τη σχολική περίοδο 1896-97 έως και το 1900-01. Στη συνέχεια έζησε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αρκετές αθηναϊκές εφημερίδες, όπως η «Ακρόπολη» και η «Βραδυνή», ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με επιτυχία και με το θέατρο, ως θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. Πέθανε το 1955 στην Αθήνα και ετάφη στη Λευκάδα.

DSCN2072

Στη δημοσιογραφική αλλά και στη θεατρική του καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, ευτύχησε να συναντήσει, να μιλήσει και να συνεργαστεί με μερικους από τους σημαντικότερους ανθρώπους της εποχής του. Αναφέρουμε ενδεικτικά: (Ελευθέριο Βενιζέλο, Μπέρναρ Σω, Ζοζεφίν Μπαίηκερ, Άγγελο και Εύα Σικελιανού, Κάρολο Κουν Γιάννη Τσαρούχη κ.α.) καθώς και με τα μεγαλύτερα ονόματα ηθοποιών της εποχής.

DSCN2083

DSCN2078

DSCN2076

Προσκύνημα στον τάφο του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Η Έυα με τον Άγγελο Σικελιανό και πίσω ο Λευκαδίτης δημοσιογράφος Διονύσης Δεβάρης
Προσκύνημα στον τάφο του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Η Έυα με τον Άγγελο Σικελιανό και πίσω ο Λευκαδίτης δημοσιογράφος Διονύσης Δεβάρης

Να τονίσουμε το γεγονός ότι ελάχιστοι στη Λευκάδα γνωρίζουν το τιμώμενο πρόσωπο. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με την αξία ούτε με το «ανάστημα» του Διονυσίου Δεβάρη. Αλλά με τον τρόπο που αναδυκνείονται οι άξιοι στο τόπο μας γενικότερα.

Προηγουμενο αρθρο
Για τον Ορφέα - Από το προσωπικό αρχείο του πατέρα μου…
Επομενο αρθρο
Παραιτείται η κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.