HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπολογισμός των 9ων Εκδηλώσεων «Μνήμης και Τιμής»

Απολογισμός των 9ων Εκδηλώσεων «Μνήμης και Τιμής»

Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας Λευκάδας «Οι Σκάροι» Έτος ιδρύσεως 1991 Ε-mail: polsylnik@yahoo.gr Τηλ./Fax.:+30 2645071383
Λευκάδα, 8 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 04/07/2015 διοργανώθηκαν για 9η συνεχόμενη χρονιά οι καθιερωμένες, πλέον, εκδηλώσεις «Μνήμης και Τιμής» προς τιμήν της 1ης Συγκέντρωσης των Ελλήνων Οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης τον Ιούλιο του 1807 στη θέση του «Μαγεμένου» στην Νικιάνα υπό την οργάνωση και καθοδήγηση του Ιωάννη Καποδίστρια.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε φέτος να αφιερώσουμε τις εκδηλώσεις μας στον Ι. Καποδίστρια με αφορμή και την συμπλήρωση 200 χρόνων από την ανέλιξή του μέχρι του θέση του Υπουργού των Εξωτερικών του Ρωσικού Κράτους.

Από το 2007 που ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις κύριος σκοπός μας ήταν η καθαρή προβολή αυτού του ιστορικού γεγονότος και η ανάδειξή του πέρα από τα στενά όρια του νησιού μας. Με γνώμονα αυτό προσπαθούμε κάθε χρόνο να πραγματοποιούμε ομιλίες με ποικίλα κάθε φορά και ανέκδοτα στοιχεία. Κύριο μέλημά μας είναι να εμπλουτίσει το κοινό μας τις γνώσεις του περί του γεγονότος, ανεξάρτητα από το ιδεολογικό ή (ενίοτε) κομματικό υπόβαθρο του εκάστοτε ομιλητή, μένοντας αποστασιοποιημένοι από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Καθιστούμε σαφές ότι δε γνωρίζουμε εξαρχής το περιεχόμενο της ομιλίας των καλεσμένων μας -και πώς θα μπορούσαμε άλλωστε- μακριά από εμάς οποιαδήποτε υπόνοια λογοκρισίας. Δεν υιοθετούμε καμία άποψη που δε σχετίζεται με το ιστορικό γεγονός αυτό καθεαυτό. Ενημερώνουμε, δε, ότι οι καλεσμένοι ορίζονται αποκλειστικά και μόνο από εμάς και μάλιστα πολλούς μήνες πριν από την εκδήλωση.

Τελειώνοντας, αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη που μας αναλογεί για οτιδήποτε συμβαίνει σε εκδήλωσή μας αλλά θέλουμε να προτρέψουμε όλους να στεκόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε στην ουσία των πραγμάτων και στον λόγο που έχει καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση και όχι στα παρελκόμενά της.

Στο καθαρά οργανωτικό κομμάτι, θεωρούμε ότι τόσο το πρώτο μέρος της βραδιάς στο Ηρώο, όσο και η ομιλία αλλά και η παρουσίαση των παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα ψυχαγώγησαν με τον καλύτερο τρόπο τους παρευρισκομένους. Ευχή μας είναι αυτή η Εκδήλωση να γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο και να αποτελεί σταθμό στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Λευκάδας.

Εμείς από την σειρά μας, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους παρακάτω που βοήθησαν τα μέγιστα να τελεσφορήσουν οι εκδηλώσεις «Μνήμης και Τιμής»:

● Στους επίσημους και όλους τους φορείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
● Στον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και τον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο Καρυάς «Ο Απόλλων» για την άψογη παρουσία τους στη βραδιά.
● Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σφακιωτών και τον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο Καρυάς «Ο Απόλλων» που όποτε τους ζητούνται μας στηρίζουν και μας βοηθάνε με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.
● Στην Ταβέρνα «Πανταζής», Ταβέρνα «Κατερίνα», Ψητοπωλείο «Σπύρος», Ταβέρνα «Porto Nikiana», όλες τους στο Λιμάνι της Νικιάνας.
● Στους τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκα Σπύρο, καθώς και σε όλους τους αφανείς συγχωριανούς και συγχωριανές που μας βοήθησαν τα μέγιστα.
● Στην κα Χαρά Μακρή για τη βοήθειά της το βράδυ της εκδήλωση.
● Στην Τροχαία, στο Λιμενικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Σώμα Λευκάδας.
● Στο Δήμο Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο για την συνδιοργάνωση.
● Στο χοροδιδάσκαλό μας κ. Σταύρακα Ευθύμιο που έχει την όλη ευθύνη για το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας. Τον ευχαριστούμε ειλικρινά για τη χρόνια συνεργασία.
● Και, τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλα τα ενεργά μέλη του Συλλόγου μας, και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά μας, που αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στηρίζοντας όλες τις δράσεις μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανάδειξη και τη διάσωση του πολιτισμού μας με μόνο σκοπό την ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου της περιοχής μας.

Υ.Γ.: Είμαστε βαθειά λυπημένοι από την επαναλαμβανόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά συγκεκριμένων συγχωριανών μας. Ευτυχώς αυτοί αποτελούν θλιβερή μειοψηφία. Ο σύλλογός μας θα προσπαθήσει να τους απομονώσει.

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήρια Φεστιβάλ Γαστρονομίας
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα μέσα από τη ματιά του Σωτήρη Παπαδήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.