HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑποστολή στον Σκορπιό

Αποστολή στον Σκορπιό

Καθόμαστε λίγα βήματα μακριά από το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη Ωνάση, στο λιμάνι της Λευκάδας, στο Νυδρί. Είναι 6.30 το πρωί, λίγα μόλις 24ωρα πριν από το μεγάλο πάρτι της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα – στις 4 Ιουνίου κλείνει τα 25 χρόνια της – και στο άλλοτε ήσυχο αγκυροβόλιο επικρατεί κίνηση. Αυτή βεβαίως η κίνηση, η οποία έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερις μήνες, την ημέρα δηλαδή που άρχισε και η μεγάλη ανακαίνιση του Σκορπιού από τους νέους ιδιοκτήτες του.

Δεκάδες αγουροξυπνημένοι εργάτες, κρατώντας τον καφέ τους, περιμένουν και σήμερα να μπουν στα σκάφη που τους οδηγούν στον επίγειο παράδεισο που δημιούργησε κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Συνεργεία μαστόρων, καθαρίστριες, κηπουροί, οικοδόμοι, ανειδίκευτοι εργάτες επιβιβάζονται στα δρομολόγια που όλο και πυκνώνουν. Τα δύο παλιά κόκκινα σκάφη του Ωνάση, ο «Σκορπιός» και η «Σπάρτη», δεν αρκούν για να μεταφέρουν τα περισσότερα από 300 άτομα που αυτή την περίοδο εργάζονται στο νησί. Επιστρατεύθηκαν και νοικιάστηκαν και τα καραβάκια, τα οποία το καλοκαίρι πραγματοποιούν τις κοντινές κρουαζιέρες των τουριστών. Για παράδειγμα, λέγεται ότι το επιβλητικό ημερόπλοιο «Nidri Star I» μεταφέρει τις τελευταίες ημέρες το προσωπικό της ισραηλινής εταιρείας η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση του φαντασμαγορικού πάρτι της Εκατερίνα.

Ενας κάτοικος μας διηγείται τη δική του εκδοχή για τον νέο ιδιοκτήτη. Περιγράφει τη στιγμή που τον είδε: «Εκανε τζόγκινγκ. Πίσω του πάντα οι άνδρες της προσωπικής φρουράς του, ντυμένοι στα μαύρα. Πραγματικά θηριώδεις τύποι. Περιμέναμε με το φεριμπότ που εξυπηρετεί το Μεγανήσι, λίγο πιο έξω από το λιμάνι του Σκορπιού. Πλέον, από ό,τι γνωρίζω, το φεριμπότ σταματά συχνά εκεί, καθώς μεταφέρει τις νταλίκες που πηγαίνουν στο νησί. Μόλις ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ απομακρύνθηκε με τη συνοδεία του από το λιμάνι, τότε και μόνο τότε, δόθηκε άδεια και δέσαμε στον Σκορπιό. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά. Ναι, λένε ότι του αρέσει πολύ να κάνει τζόγκινγκ όποτε έρχεται. Στον Αριστοτέλη Ωνάση, πάλι, άρεσε να κολυμπά για ώρες. Τι να πεις; Νέος ιδιοκτήτης, νέες συνήθειες».

Το τελευταίο πάρτι

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την τελευταία μεγάλη γιορτή στο νησί – όταν η Χριστίνα Ωνάση βάπτισε την κόρη της Αθηνά το 1985 – ο Σκορπιός ετοιμάζεται να ζήσει ξανά στιγμές δόξας. Σε λίγα 24ωρα δεκάδες γιοτ αναμένεται να αγκυροβολήσουν στα καταγάλανα νερά του. Οι αρχικές φήμες ήθελαν σε ένα από αυτά να επιβαίνει και η Beyoncé. Οι τελευταίες, όμως, ψιθυρίζουν ότι η Lady Gaga θα τραγουδήσει το «Ηappy Βirthday» στην Εκατερίνα, επάνω στην παραθαλάσσια πλατφόρμα που λέγεται ότι έχει στηθεί ειδικά για την περίσταση. Σύμφωνα με άλλες διαδόσεις, πάλι, και τα ενδεχόμενα αποκλείονται. Θα είναι άραγε καλεσμένος και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και οι παίκτες της ομάδας του Πριγκιπάτου, ιδιοκτησίας του ρώσου μεγιστάνα και πατέρα της Εκατερίνα; Τα νέα θέλουν ακόμη και την Αθηνά Ωνάση να δίνει το «παρών» στο πάλαι ποτέ νησί του παππού της. Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά θα συμβεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τρεις υπαίθριες πίστες χορού έχουν στηθεί, τα ηχητικά συστήματα και τα φωτιστικά εφέ με λέιζερ τελευταίας τεχνολογίας είναι έτοιμα, όπως και οι γιγαντοοθόνες.

Οσοι δουλεύουν στον Σκορπιό σιωπούν. Προφυλάσσουν την ιδιωτικότητα του νέου εργοδότη τους. Καθώς προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες, στο φεριμπότ στο λιμάνι επιβιβάζονται 30 νταλίκες από την Τουρκία με υλικό ειδικά για το πάρτι. Περίπου δύο τόνοι παγάκια λέγεται ότι έχουν αγοραστεί ειδικά για την περίσταση. Ο Σκορπιός ζει την παλιά του αίγλη. Τότε που εκατοντάδες κιβώτια κόκα-κόλα διαίτης μεταφέρονταν εκεί το καλοκαίρι. Ειδικά για τη Χριστίνα.

Το νησί, το δαχτυλίδι και το διαζύγιο

Το όνομα του Ριμπολόβλεφ ακούγεται συχνά στα ταβερνάκια στο Νυδρί. Οι φορές που ο ρώσος μεγιστάνας έχει επισκεφθεί το ιδιωτικό νησί του λέγεται ότι δεν ξεπερνούν τις δέκα. Οι παρατηρητικοί κάτοικοι κοιτούν συχνά προς τον «εναέριο χώρο» για να δουν αν κάποιο ελικόπτερο προσγειώνεται στο ελικοδρόμιο ή στρέφουν το βλέμμα προς το νερό μήπως διακρίνουν τη θαλαμηγό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρέθηκε για τελευταία φορά στον Σκορπιό πριν από λίγες εβδομάδες. Τότε ακόμη το δικαστήριο της Γενεύης δεν είχε επιδικάσει πρωτόδικα ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο από τα 3,2 δισ. ευρώ στην πρώην σύζυγό του, Ελενα.

Ο 47χρονος μεγιστάνας, η περιουσία του οποίου προήλθε από τα ορυχεία ποτάσας – βρίσκεται σήμερα στην 147η θέση στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου του περιοδικού «Forbes» – το 2010 πούλησε την επιχείρησή του και πλέον μετακινείται μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Σήμερα είναι ο πρωταγωνιστής του πιο ακριβού διαζυγίου στον κόσμο. Ο Ριμπολόβλεφ, ο οποίος σπούδασε Ιατρική στα Ουράλια, γνώρισε την πρώην γυναίκα του στο πανεπιστήμιο. Οι σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια πέρασαν από σαράντα κύματα, με αποκορύφωμα τη σύλληψη της Ελενας στην Κύπρο για κλοπή ενός πανάκριβου διαμαντένιου δαχτυλιδιού, το οποίο και ανήκε στον διαχειριστή του καταπιστεύματος των δύο θυγατέρων της.

Οι άνθρωποι που τον ξέρουν μεταφέρουν ότι ο ρώσος μεγιστάνας δεν έχει χάσει το κέφι του, ακόμη και έπειτα από αυτή την τελευταία δικαστική απόφαση-κόλαφο για εκείνον. Οπως σημειώνει μάλιστα και το περιοδικό «Forbes», δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι η πρώην γυναίκα του, έπειτα από 23 χρόνια γάμου και δύο παιδιά – της οσονούπω 25χρονης Εκατερίνα και της 13χρονης Αννας -, θα μπορέσει να εισπράξει τελικά αυτό το ποσό, εξαιτίας τόσο των περίπλοκων καταπιστευμάτων όσο και του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας βρίσκεται εκτός Ελβετίας, με αποτέλεσμα η δικαιοδοσία του δικαστηρίου να αμφισβητείται. Προς το παρόν, λοιπόν, ο Ριμπολόβλεφ ετοιμάζεται για το μεγάλο πάρτι, δείχνοντας μεγάλη αδυναμία στο νέο απόκτημά του, τον Σκορπιό.

Η νέα μούσα του Σκορπιού

Και η Εκατερίνα, όμως, αγαπά τον Σκορπιό. Δεν είναι μόνο οι ντόπιοι ψαράδες που μαρτυρούν ότι τους χαιρέτησε κάνοντας τζετ σκι, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις της στο περιοδικό «Ρaris Match», σε ένα άρθρο με τίτλο «Η νέα μούσα του Σκορπιού».

«Για να εξυμνήσω τον Σκορπιό, την ομορφιά του τόπου, τη γενναιόδωρη φύση, σκέφτηκα να καλέσω εδώ περίπου 100 φίλους μου για τα 25α γενέθλιά μου» δήλωσε, ενώ ζήτησε από τους φίλους της να μην της κάνουν δώρα, αλλά να δώσουν τα χρήματα στο ίδρυμά της, προκειμένου να συνδράμουν σε τοπικά φιλανθρωπικά έργα.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο. Η πανέμορφη ξανθιά Εκατερίνα ποζάρει για το περιοδικό με φόντο τον Σκορπιό και τη θαλαμηγό της, φορώντας λευκό σορτς, μαντίλι στα μαλλιά και τεράστια γυαλιά ηλίου, σε στυλ που θυμίζει έντονα την Τζάκι Κένεντι. Οι συγκρίσεις είναι μοιραίες και δεν αδικούν το άψογο στυλ της Εκατερίνα.

Η μεγάλη ανακαίνιση

Το 1963 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό έναντι 3 εκατομμυρίων δραχμών. Πριν από περίπου 14 μήνες, όλος ο κόσμος μάθαινε ότι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ξεκινά τη μετά Αριστοτέλη Ωνάση εποχή του θρυλικού νησιού, καταβάλλοντας στην εγγονή του, Αθηνά, ένα τίμημα που εικάζεται ότι ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια.

Ο ρώσος μεγιστάνας τους τελευταίους μήνες έχει προβεί σε μια πλήρη ανακαίνιση του Σκορπιού, θυμίζοντας έντονα τις πρώτες κινήσεις του Αριστοτέλη Ωνάση όταν αγόρασε το νησί. Οπως ακριβώς ο έλληνας μεγιστάνας έφερε ειδικούς αμερικανούς επιστήμονες για να εξολοθρεύσουν τα φίδια που υπήρχαν τότε στο νησί, έτσι και πριν από λίγες εβδομάδες στον Σκορπιό εγκαταστάθηκαν κύπριοι ειδικοί, με στόχο την οφιοκτονία.

Την ίδια στιγμή, συνεργεία εργάστηκαν πυρετωδώς για να φτιάξουν και να ανοίξουν τους δρόμους, να συντηρήσουν τα φυτά και να φυτέψουν νέα, ενώ, όπως έγινε και επί Ωνάση, μεταφέρθηκε πρόσφατα νέα άμμος για να διαμορφωθούν καλύτερα οι ιδιωτικές παραλίες. Λέγεται μάλιστα ότι εργάτες «έσβηναν» τα πρώτα ίχνη που άφησαν, ώστε η άμμος να είναι ανέπαφη για τα πρώτα μπάνια του Ριμπολόβλεφ και της κόρης του. Φυσικά, εγκαταστάθηκαν γραμμές Internet, καθώς και διάφορα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ενώ οι παλιές γεννήτριες αντικαταστάθηκαν με τρεις νέες, που η καθεμία εικάζεται ότι κοστίζει περίπου 300.000 ευρώ.

Αυτό που προκαλεί περιέργεια είναι ότι οι Ριμπολόβλεφ δεν προχώρησαν στην ανέγερση νέων κατοικιών: η ροζ βίλα της Τζάκι, η βίλα της Χριστίνας, που χτίστηκε μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, οι ξενώνες και τα σπιτάκια του προσωπικού τούς είναι αρκετά, χωρίς να ζητούν περιττές πολυτέλειες. Μοναδική παρέμβαση η σχεδίαση ενός στάβλου, όπου θα φιλοξενηθούν τα άλογα της Εκατερίνα. Ηδη στο νησί του Σκορπιού έχει μεταφερθεί σανό.
Μπορεί να μην προστέθηκαν νέα κτίρια, αλλά εκτιμάται ότι η ανακαίνιση ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στην τοπική οικονομία της Λευκάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οπως εικάζεται, τα έπιπλα της οικογένειας Ωνάση έχουν απομακρυνθεί, όμως ο ρώσος μεγιστάνας και η κόρη του θέλουν να διατηρήσουν τη μορφή και αρκετά στοιχεία των εσωτερικών χώρων. Ακόμη, λοιπόν, και όταν μια παλιά σκάλα ξηλώνεται, δίνεται ειδική παραγγελία ώστε να δημιουργηθεί ένα πιστό αντίγραφό της.

Στο Νυδρί συναντάμε και τον κ. Γιώργο Χατζητάκη, ο οποίος δούλεψε για χρόνια δίπλα στον Ωνάση, τόσο στη θαλαμηγό «Χριστίνα» όσο και στον Σκορπιό, από τον οποίο μάλιστα συνταξιοδοτήθηκε το 2001. «Η Τζάκι διακόσμησε τη ροζ βίλα με το προσωπικό της γούστο και την έφτιαξε για να μένει εκεί. Αγαπούσε πολύ τις αντίκες. Πήγαινε σε γνωστούς αντικέρ και έφερνε πράγματα από το Μοναστηράκι» αναφέρει.

Πράγματι, με την Τζάκι, ο Σκορπιός αναμφισβήτητα έζησε τη χρυσή εποχή του. Οπως αναμόρφωσε διακοσμητικά τον Λευκό Οίκο, επιδόθηκε και στη διακόσμηση των κατοικιών του Σκορπιού, με τη βοήθεια του διάσημου διακοσμητή και προσωπικού φίλου της, Μπίλι Μπάλντουιν.

Σήμερα, όσοι έχουν καταφέρει να δουν το σαλόνι της ροζ βίλας κάνουν λόγο για μια καλόγουστη κλασική διακόσμηση με δέρμα και ξύλο. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι τα καδράκια που έχουν τοποθετηθεί ανά οκτάδες με φωτογραφίες του Σκορπιού. Αν αληθεύει η πληροφορία, ο Ριμπολόβλεφ φαίνεται να αγαπά πολύ το νησί του.

Ενας νέος Ωνάσης;

Συναντάμε τον δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Αραβανή στο δημαρχείο λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος, έπειτα από μια επιτυχημένη θητεία η οποία σημαδεύτηκε και από την αγορά του Σκορπιού από τον ρώσο μεγιστάνα, επέλεξε να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές. «Τα τελευταία χρόνια ο Σκορπιός ήταν εγκαταλελειμμένος. Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον του Αριστοτέλη Ωνάση και των παιδιών του, δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επόμενους, και αναφέρομαι και στην Αθηνά, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψη αυτή να είναι ορατή στο νησί όλα αυτά τα χρόνια» αναφέρει και συνεχίζει: «Η δόξα του Σκορπιού άρχισε να φθίνει τα τελευταία χρόνια και η επισκεψιμότητά του δεν είχε τους ρυθμούς που είχε παλαιότερα. Το γεγονός ότι ένας νέος επενδυτής έρχεται και επιλέγει την περιοχή μας είναι σημαντικό και θεωρούμε ότι ο Σκορπιός θα είναι ένας πόλος έλξης τουριστών-επισκεπτών για τη Λευκάδα. Με τον ιδιοκτήτη μιλήσαμε, και τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του θέλουν ο Σκορπιός να παραμείνει ένα νησί για τις δικές τους, προσωπικές διακοπές. Θα σεβαστούν απόλυτα το περιβάλλον και την ιστορία του Σκορπιού, δεν θα κάνουν μετατροπές για να γίνει τουριστικό μέρος. Κάπως έτσι, θα βοηθηθεί και η τοπική οικονομία».

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ήδη έχει φανεί γενναιόδωρος, προσφέροντας εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ένα φορτηγό ανατρεπόμενο με αρπάγη στον Δήμο Λευκάδας, καθώς και ένα ολοκαίνουργιο σκάφος τύπου Motomarine Superonda, μήκους 8,30 μ., στο Λιμενικό, δώρα που ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις 180.000 ευρώ. Υπάρχει έντονη φημολογία και για άλλες επενδύσεις στην περιοχή, έπειτα και από τη συνάντηση που είχε πέρυσι τέτοια εποχή με τον Αντώνη Σαμαρά.

Παράπονο, ωστόσο, των κατοίκων είναι ότι ο ρώσος επιχειρηματίας δεν έχει περπατήσει ποτέ στους δρόμους του Νυδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επισκεφθεί τόσο με τους τοπικούς παράγοντες όσο και με την παρέα του τη χασαποταβέρνα «Ο Παύλος» στα Χαραδιάτικα, λίγο έξω από το Νυδρί, όπου έφαγε κατσικάκι στη σούβλα, αλλά και αρνάκι κοντοσούβλι. Οσοι τον είδαν περιγράφουν έναν ευγενικό, ιδιαίτερα ήρεμο άνθρωπο, που του αρέσει περισσότερο να ακούει τον συνομιλητή του παρά να μιλάει. Μάλιστα, δεν απαίτησε να εκκενωθεί η ταβέρνα και συνέφαγε κανονικά με τους υπόλοιπους πελάτες που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από το τραπέζι του. Πολλοί ίσως κατάλαβαν αργότερα ότι είχαν απέναντί τους τον ρώσο μεγιστάνα. Δεν τίμησε το τοπικό κρασί. Είχε μαζί του τις δικές του ετικέτες.

Σκορπιός-αστακός

Τα μέτρα προστασίας αυτές τις ημέρες στον Σκορπιό είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Γύρω από τις παραλίες έχουν τοποθετηθεί σημαδούρες και οποιοσδήποτε περνάει από το νησί καταγράφεται από τους άνδρες ασφαλείας. Στο νησί έχουν εγκατασταθεί κάμερες που ελέγχουν τους χώρους απ’ άκρη σ’ άκρη, ενώ οι περιπολίες των σεκιούριτι είναι συχνές, τόσο με αυτοκίνητα όσο και με σκάφη. Επίσης, όπως ακούγεται, μεταφέρθηκαν και πολλές μπουκάλες κατάδυσης στον Σκορπιό. Κανείς δεν ξέρει αν προορίζονται για υποβρύχια φύλαξη ή για κάποιο υποθαλάσσιο event.

Σίγουρα, πάντως, οι εντυπωσιακοί άνδρες της φρουράς του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον στο Νυδρί, όπως ακριβώς στα τέλη της δεκαετίας του ’60 την περιέργεια είχαν εξάψει οι αμερικανοί φρουροί των παιδιών της Τζάκι, του Τζον Τζον και της Κάρολαϊν Κένεντι. Οι φήμες θέλουν τους φρουρούς να προέρχονται από το ίδιο γραφείο στο οποίο έχει εμπιστευθεί την ασφάλειά του και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Ο Σκορπιός είναι έτοιμος για το μεγάλο πάρτι. Σε αντίθεση με τη μικρότερη γιορτή που είχε διοργανωθεί πέρυσι και στην οποία ο τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης είχε τραγουδήσει με φόντο απομιμήσεις αρχαίων αγαλμάτων, το ντεκόρ στο πάρτι της Εκατερίνα αλλάζει, με χιλιάδες λουλούδια να στολίζουν τους δρόμους, οχήματα-αντίκες και βαγόνια τρένων να έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία, αποπνέοντας μια ατμόσφαιρα 60s. Αν η Lady Gaga τραγουδήσει το «Αpplause», θα το γνωρίζουμε σε λιγότερο από 72 ώρες.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Προηγουμενο αρθρο
Μήνυμα του Σπύρου Μαργέλη για το αποτέλεσμα των εκλογών
Επομενο αρθρο
Ένα παλιό αρχοντικό, μια μικρή εκκλησία, και μια πλατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.