HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑπρόσμενη «εμπλοκή» παρουσιάστηκε στα έργα διάνοιξης του διαύλου Λευκάδας

Απρόσμενη «εμπλοκή» παρουσιάστηκε στα έργα διάνοιξης του διαύλου Λευκάδας

Μεγάλη καθυστέρηση στα εκτελούμενα έργα διάνοιξης του διαύλου πρόκειται να δημιουργήσει -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας- ένα αναπάντεχο γεγονός.

Είναι γνωστό πως στην εκτέλεση του έργου του διαύλου η αρχαιολογία έχει τον πρώτο λόγο, λόγω της εγγύτητας των έργων με το κάστρο της Αγίας Μαύρας και των «μυστικών» που κρύβει η Λιμνοθάλασσα. Μάλιστα στη σύμβαση εκτέλεσης του έργου περιλαμβάνεται ο όρος για την υποχρεωτική παρουσία δυτών αρχαιολόγων, γεγονός που υπήρξε ένας από τους λόγους της καθυστέρησης έναρξης των εργασιών.

Υποθαλάσσιες εκπλήξεις

DSCN7608

Εντελώς ανεξήγητα προ ημερών μειώθηκε ο ρυθμός των εργασιών διάνοιξης, ενώ παράλληλα υπάρχει μια σιωπηλή κινητικότητα, εκτός του καθορισμένου πλαισίου του έργου. Αιτία της καθυστέρησης, που προξένησε έντονο προβληματισμό ήταν η ανακάλυψη στο λασπερό βυθό της θάλασσας, κοντά στο Κάστρο- ενός ναυαγίου!

Η αρμόδια εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων που είναι εφοδιασμένη με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό διερεύνησης του βυθού, με τη βοήθεια των κατάλληλων οργάνων «σάρωσε» περιφερειακά το βυθό. Τα έγχρωμα ολογράμματα και κηλίδες που άρχισαν να εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή ανέβασαν την αδρεναλίνη των αρχαιολόγων στα ύψη. Στην οθόνη άρχισε να σχηματίζεται ένα ατρακτοειδές σχήμα, του οποίου το μήκος σύμφωνα με τον υπολογιστή φτάνει στα 12 μέτρα περίπου, ενώ το εσωτερικό του σχήματος γέμισε με κηλίδες διαφόρων χρωμάτων. Όλοι πείστηκαν ότι λίγα μέτρα βαθύτερα βρισκόταν ένα αρχαίο ναυάγιο που ανήκε μάλλον σε εμπορικό σκάφος, αν κρίνει κανείς από τις πολύχρωμες κηλίδες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το φορτίο του.

Το γεγονός γέμισε χαρά τους αρχαιολόγους και μεγάλη θλίψη την κατασκευάστρια εταιρεία που βλέπει με μαθηματική ακρίβεια μεγάλη καθυστέρηση στο δικό της έργο.

Οι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται για την παραπέρα διαχείριση του ναυαγίου, του οποίου η θέση, μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις μέχρι τώρα απόψεις γύρω από τη θέση του αρχαίου καναλιού και ακόμα να υποθέσουμε μήπως είναι αρχαιότερο της διάνοιξης από τους Κορίνθιους. Ήδη γεωλόγοι έχουν αποφανθεί ότι ο πορθμός της Λευκάδας κατά το μακρινό παρελθόν ήταν φαρδύτερος και βαθύτερος από ότι είναι σήμερα. (Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών Τόμος Β΄ σελίδα 254/1972).

Για τη διαχείριση του όλου θέματος έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις από τους αρμοδίους της εταιρείας με τους υπευθύνους του νησιού. Οι αρχαιολόγοι από τη μεριά τους, κάλεσαν σε συνεργασία δυο φορές το συνεργάτη της σελίδας μας Νίκο Βαγενά, λόγω των γνώσεών του σε θέματα ανασκαφών αλλά και των ιδιαίτερων γνώσεών του για το Κάστρο της Λευκάδας. Θυμίζουμε ότι η εργασία του για το Κάστρο της Λευκάδας διήρκησε 10 χρόνια.

DSCN7610

Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση των έργων προβλέπεται μεγάλη. Ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος. Από την άλλη τα οφέλη που θα προκύψουν στο νησί από την ανέλκυση του ναυαγίου θα είναι πολλαπλά, εξαιτίας της συρροής επισκεπτών. Τέτοια ευρήματα είναι ελάχιστα στον κόσμο, οπότε θα δικαιολογηθεί το ενδιαφέρον, ίσως και πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Για να προλάβουμε όμως τη θερινή περίοδο χρειάζεται συντονισμός και επίσπευση των εργασιών ανάσυρσης και συντήρησης του πλοίου, ώστε να καμαρώνουμε όλοι το έργο των προγόνων μας.

Βιολέττα Σάντα

Υ.Σ.Όσα αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο θα ήταν πολύ όμορφα αν ήταν αληθινά. Τα έργα διάνοιξης του διαύλου συνεχίζονται κανονικά και κανένα δυστυχώς ναυάγιο δεν βρέθηκε. Ήταν από μεριάς μας η τήρηση για μια ακόμα χρονιά του πρωταπριλιάτικου εθίμου.

Ευχόμαστε καλό μήνα σε όλους.

Προηγουμενο αρθρο
Καλό μήνα με… παγωτά!
Επομενο αρθρο
Ο Ορφέας στο 15ο Σεμινάριο Χορού στην Αριδαία

2 Σχόλια

  1. Παϊσιος
    2 Απριλίου 2015 at 16:04 — Απάντηση

    Ανασκίρτησα από χαρά όταν το διάβασα, αλλά η κρυάδα μου ήρθε στο τέλος.
    Και του χρόνου με υγεία.

  2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΡΕΣ
    1 Απριλίου 2015 at 08:32 — Απάντηση

    ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.