HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπό την εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του σωματείου: Φίλοι Ιεράς Μονής Φανερωμένης

Από την εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του σωματείου: Φίλοι Ιεράς Μονής Φανερωμένης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, ακριβώς 76 χρόνια μετά την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδος, το Σωματείο μας «Φίλοι τής Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος», αποφάσισε να τιμήσει τους ήρωες προγόνους μας για τον τιτάνιο αγώνα τους. Με τον συνδυασμό μίας εξαιρετικής ομιλίας, τής Διδάκτορος Ιστορίας κ. Μαρίας Παπαευσταθίου-Τσάγκα και μίας μοναδικής σε αισθητική και ποιότητα συναυλίας από το Βυζαντινό Μουσικό Σύνολο τού Μουσικού Σχολείου Αλίμου, σε πείσμα των καιρών, που στις μέρες μας ζητούν (και η αλήθεια είναι συνήθως καταφέρνουν) τέτοιες πρωτοβουλίες όλο και να αραιώνουν. Σκοποί τής εκδηλώσεως ήταν αφενός να κρατηθούν ψηλά οι σημαίες τής Ορθοδοξίας και τής Ελλάδας, και αφετέρου να υπενθυμίσουμε την αξία τής ελευθερίας, έστω και αν το τίμημα για τους αγωνιστές είναι η θυσία τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Πεφανερωμένης Λευκάδος Ιερομόναχος πατήρ Νικηφόρος, ο Βουλευτής Λευκάδος κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο πρώην Βουλευτής Λευκάδος κ. Ξενοφών Βεργίνης, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, διευθυντές Σχολείων, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων και πλήθος μελών και φίλων τού Σωματείου.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σωματείου και γέμισε την αίθουσα ασφυκτικά. Ζητάμε ωστόσο κατανόηση από όσους συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν να απολαύσουν την εκδήλωση καθήμενοι.
Η αρχή έγινε με όλους τους ευρισκομένους να ψάλουν «Τη Υπερμάχω…» στην Υπέρμαχο Στρατηγό τού Γένους μας, την Παναγία.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος τού Σωματείου κ. Γεράσιμος Φωκάς αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, προλόγισε την εκδήλωση μιλώντας για το ιστορικό ΟΧΙ και κατόπιν αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας στον ιστορικό ρου των πραγμάτων, αλλά και στο καθημερινό γίγνεσθαι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, κόντρα στο “Διαίρει και βασίλευε” και τις καταστροφικές αυτού συνέπειες. Αυτό ήταν το κλειδί τής νίκης τών προγόνων μας στον αγώνα τους για ελευθερία.

Θύμισε την Ουράνια βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου που σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, ακόμη και Ιταλών, σκέπασε την πατρίδα μας στον πόλεμο τού 1940!

Τόνισε δε την μεγάλη ανάγκη για ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία τού λαού μας απέναντι στη «Νέα Εποχή», που μάχεται πλέον φανερά τον Χριστιανισμό με διωγμούς και πολέμους. Χρειαζόμαστε όμως Πίστη και αγώνα για ‘Πατρίδα και Σταυρό’, όπως λέει ο Διονύσιος Σολωμός στον ‘Ύμνο στην Ελευθερία’.

Στη συνέχεια, με λόγο απλό, ζεστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο, η Διδάκτωρ Ιστορίας κ. Μαρία Παπαευσταθίου Τσάγκα παρουσίασε όλες τις πτυχές του ηρωικού έπους και προχώρησε σε μία εξαιρετική και υψηλοτάτου επιπέδου πολιτική, κοινωνιολογική και ιστορική ανάλυση. Ανθρώπινος αγώνας και Θεία βοήθεια. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά! Κλήρος και Λαός! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ έδωσαν τα πάντα! Έσωσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη!

Η σπουδαιότητα των λόγων και η παραστατικότητα της ομιλήτριας κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα video – προβολή ζωντανών μαρτυριών για το έπος, οι οποίες ήταν διαφωτιστικές και εξαιρετικά συγκινητικές.

Ύστερα πήραν τη σκυτάλη τα νιάτα μας, 24 μουσικοί, μαθήτριες και μαθητές τού Μουσικού Σχολείου Αλίμου, οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση της κ. Ιωάννας Αγγέλου, καθηγήτριας παραδοσιακής & Βυζαντινής μουσικής, μάς ταξίδεψαν με το πλούσιο μουσικό τους ταλέντο σε πολλά μέρη τού Ελληνισμού, από την Προποντίδα μέχρι και την Κρήτη, περνώντας φυσικά και από την όμορφη Λευκάδα μας. Απολαύσαμε παραδοσιακά όργανα και αγνές, ταλαντούχες μα και έμπειρες φωνές σε μία ‘μουσική πανδαισία’, όπως εύστοχα διαπιστώθηκε.

Ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά όλους τους χορηγούς και συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως όλους όσους παρευρέθησαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Το Σωματείο μας, με συναίσθηση τής ευθύνης που τού αναλογεί, θα προσπαθήσει να κρατήσει τη σημαία Ελληνισμού και Ορθοδοξίας ψηλά.

Διαβάσετε επίσης την τελευταία έκδοση του περιοδικού του σωματείου. [ΕΔΩ]

Από το Δ.Σ.

Προηγουμενο αρθρο
Κάποιος να σβήσει τα φώτα
Επομενο αρθρο
Επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.