HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπό το Μόλο μέχρι το Καρνάγιο – Ανέλκυση σκάφους (Φωτό + βίντεο)

Από το Μόλο μέχρι το Καρνάγιο – Ανέλκυση σκάφους (Φωτό + βίντεο)

Μια όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία είχα χτες το μεσημέρι. Με τη συνδρομή του φίλου μου Θανάση Κανέλλου, επιβιβάστηκα σε ένα κότερο που ήταν δεμένο στο Μόλο, έφτασα στο καρνάγιο και παρακολούθησα όλη τη διαδικασία της ανέλκυσης ενός σκάφους.

Τα περισσότερα σκάφη απ’ όσα είναι αραγμένα εντός και εκτός μαρίνας, ξεχειμωνιάζουν στη στεριά. Το καρνάγιο που βρέθηκα χτες το μεσημέρι δεν χρησιμεύει μόνο για να φιλοξενεί τα σκάφη, αλλά και να τα επισκευάζει. Κάθε σκάφος πριν πάρει τη θέση του στο καρνάγιο δέχεται εποχιακές επισκευές.

Το κότερό μας ονομάζεται «Etoile» και είναι 36,2 πόδια. Στο καρνάγιο οι ανελκύσεις γίνονται σε εσχάρες ολίσθησης με την παραδοσιακή μέθοδο των βάζων.

Μόλις φτάσαμε ο κ. Αντώνης Φωτεινός με δυο βοηθούς του μας περίμεναν έχοντας κάνει όλες τις σχετικές προετοιμασίες, που έχουν να κάνουν με το μέγεθος και τον τύπο του πλοίου. Σχάρα είναι ξύλα τοποθετημένα (σαν σχάρα) μέσα στη θάλασσα. Πάνω στη σχάρα τοποθετούνται τα βάζα, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα αυξομείωσης του ύψους. Εκεί θα «καθίσει» το σκάφος για να βγει μαλακά στη στεριά. Υπάρχει διαφορετικός τύπος βάζων για μεγαλύτερα πλοία.

DSCN1415DSCN1424

Με μια μικρή βάρκα ο Αντώνης και οι βοηθοί του ήρθαν κοντά στο σκάφος φέροντας μαζί τους σκοινιά. Δέθηκε το πλοίο από τις δυο πλευρές μέχρι που ακινητοποιήθηκε και προσαρμόστηκε ώστε να καθίσει «μαλακά» πάνω στα βάζα. Ένα συρματόσχοινο δέθηκε στα βάζα και με μηχανικό τρόπο τραβιόνταν προς την ακτή, «παρασύροντας και το σκάφος» μαζί με τα βάζα, αφήνοντας τη σχάρα στη θάλασσα. Τη στιγμή της ανέλκυσης το πλοίο φαίνεται τεράστιο.

DSCN1434DSCN1430

Το σκάφος βγήκε από το νερό γλυκά και μαλακά. Η κινήσεις των ανθρώπων ήταν συγκεκριμένες και γνώριμες για όσους δουλεύουν εκεί. Η διαδικασία κράτησε πολύ λίγο. Η θάλασσα ήταν λάδι, γεγονός που βοήθησε στη ταχύτητα επειδή το πλοίο έμεινε τελείως ακίνητο.

Αμέσως μετά το σκάφος θα πλυθεί με νερό και θα καθαριστεί. Χιλιάδες μικροοργανισμοί έχουν κολλήσει σαν χαλκομανίες στα ύφαλα του πλοίου, οι οποίοι αν δεν αφαιρεθούν μπορούν να προξενήσουν ζημιά.

DSCN1437DSCN1438

Το κότερο που με μετέφερε μέχρι το καρνάγιο θα δεχτεί περιποιήσεις και θα ξεχειμωνιάσει στη στεριά, για να ξαναπέσει στο νερό μετά από έξι μήνες όμορφο, ανανεωμένο και φρεσκαρισμένο.

 

Προηγουμενο αρθρο
Τα παιδιά του πολέμου – Μέρος Β΄
Επομενο αρθρο
ΕΛΜΕ Λευκάδας: Ένα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.