HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑπό το προεκλογικό παντεσπάνι στο ξεροκόμματο του απολογισμού

Από το προεκλογικό παντεσπάνι στο ξεροκόμματο του απολογισμού

Από το προεκλογικό παντεσπάνι στο ξεροκόμματο του απολογισμού. Άλμα με ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα για όλους

(Η ομιλία του Δημάρχου από τον απολογισμό είναι δημοσιευμένη [ΕΔΩ].
Τις επόμενες μέρες θα σας παρουσιάσουμε τις ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων όπως αυτές ακούστηκαν στο ΔΣ, αφού πρώτα της απομαγνητοφωνήσουμε.)

Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής ήταν ο τίτλος της χτεσινής (15/2) ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο ξεκίνημα της. Σύντομα ο κόσμος αποχώρησε καθώς η συνεδρίαση έπασχε από «παλμό».

Η συνεδρίαση χαιρετίστηκε πανηγυρικά επειδή πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Ξεκίνησε στις 6:15 περίπου. Παραμείναμε στην αίθουσα για σχεδόν τέσσερις ώρες. Φεύγοντας είμαστε σίγουροι πως δεν χάναμε και τίποτα από το γεγονός ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν συνήθιζαν να κάνουν τέτοιες απολογιστικές συνεδριάσεις.

Με τα λίγα που καταλαβαίνουμε, προσδοκούσαμε, ότι ο απολογισμός της Δημοτικής αρχής θα ήταν για το, τι έγινε ή τι δεν έγινε και τι μέλει γενέσθαι, με βάσει κάποιο μπούσουλα, κάποιο πλάνο, κάποιο πρόγραμμα. Θα υπήρχε δηλαδή το προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής αρχής σαν βασικός άξονας και με βάση αυτό, θα γινόταν ο απολογισμός. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, δεν νοείται απολογισμός χωρίς προηγούμενη στοχοθεσία, χωρίς προηγούμενο πλάνο ως μέτρο σύγκρισης. Αλλιώς γιατί απολογείσαι; Αν προχώρησες στα χνάρια του προηγούμενου;

Αντί γι’ αυτό ο δήμαρχος διάβασε 17 σελίδες. Ανέφερε κάθε τι που αφορούσε την καθημερινή λειτουργία του Δήμου. Το μόνο που ίσως παρέλειψε να αναφέρει, ήταν πόσα πιστοποιητικά εξέδωσαν οι υπηρεσίες του Δήμου στον ενάμιση χρόνο της θητείας του!

Ο απολογισμός που ακούσαμε ήταν, σαν να σου έδιναν να διαβάσεις τον ισολογισμό μιας επιχείρησης, από τον οποίο έχουν παραληφθεί, είτε τα στοιχεία της παρούσης χρήσης είτε αυτά της προηγούμενης. Και στις δυο περιπτώσεις δεν βγάζεις άκρη.

Ο λόγος που δεν έκανε πραγματικό απολογισμό η παρούσα Δημοτική αρχή, αλλά δεν έκαναν καθόλου και οι προηγούμενες, είναι ότι τα προγράμματα που προεκλογικά παρουσιάζουν, απέχουν από την πραγματικότητα. Ποτέ δεν έχουν μέτρο. Λαϊκίζουν. Τάζουν τα πάντα και στους πάντες. Υπερβάλουν και είναι εκτός πραγματικότητας. Κυρίως είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας. Όταν λοιπόν η δημοτική αρχή ήρθε σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα, που δεν έχει καμιά σχέση με όσα προεκλογικά ευαγγελιζόταν, αναγκάστηκε να προσγειωθεί απότομα.

Ως αντιπολίτευση π.χ. κατήγγειλε τις απευθείας αναθέσεις έργων, αφήνοντας σκιές στους προηγούμενους δημάρχους. Κι όμως στην μέχρι τώρα θητεία της, εκτέλεσε όλα σχεδόν τα έργα του δήμου, με απευθείας αναθέσεις! Οι απευθείας αναθέσεις χρειάζονται. Λύνουν τα χέρια του δημάρχου σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμα όμως και χτες, αυτό δεν ακούστηκε.

Έτσι από: «Δεν θέλουμε δημοτική αρχή που θα συνεχίσει να λειτουργεί με αδιαφάνεια και μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά ανοιχτή στο δημότη, που θα επιδιώκει τη συμμετοχή της κοινωνίας…» που διαβάζαμε στα προεκλογικά φυλλάδια, φτάσαμε σε: Σχεδόν ανύπαρκτη συμμετοχή στα καλέσματα για προτάσεις και διαβουλεύσεις: περιπτώσεις των κανονισμών, κείμενο της τουριστικής επιτροπής, ερωτηματολόγιο και επιχειρησιακό πρόγραμμα. Η επιτροπή διαβούλευσης να έχει συνεδριάσει μόλις 2 φορές. Οι δυο τελευταίοι δημοτικοί σύμβουλοι που αποχώρησαν να κατηγορούν το Δήμαρχο για συγκεντρωτισμό, για έλλειψη συνεργασίας και συμμετοχικότητας.

Η δημοτική αρχή χτες το βράδυ βρέθηκε στη θέση, που βρίσκεται όλο τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση. Σε διάσταση λόγων, έργων και πραγματικότητας. Όταν καλλιεργείς ψεύτικες ελπίδες, ανέφικτα προγράμματα, εξωπραγματικές υποσχέσεις, είναι βέβαιο ότι θα διαψευστείς. Όταν έχεις βάλει τον πήχη τόσο ψηλά, ακούγεται αστείο, να παρουσιάζεις ως μεγάλο έργο ότι, φύτεψες πέντε λουλούδια. Ή να αναφέρεις τις τρέχουσες λειτουργίες του Δήμου -που θα γίνονταν και μόνο με τη λειτουργία των υπηρεσιών-  ως απολογισμό.

Η αλήθεια δυστυχώς είναι σκληρή. Όσο οι αιρετοί μας δεν λένε την αλήθεια, και διακατέχονται από ιδεοληψίες, ποτέ το έργο τους δεν θα είναι επαρκές. Μετατρέπουν σε εξαγριωμένους δημότες όλους όσους προεκλογικά έχουν αφηνιάσει, υπόσχοντας τους, ότι όλα γίνονται. Και σε αυλοκόλακες, όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν το ασήμαντο για σημαντικό. Ποτέ όμως ευχαριστημένους δημότες.

Ούτε μας προξένησε εντύπωση η αποφυγή τόσο του κ. Μαργέλη όσο και του κ. Βασίλη Αραβανή να επιμείνουν στην ανακολουθία προεκλογικών λόγων με τα έργα της δημοτικής αρχής. Και οι δυο είναι παλιές καραβάνες και ξέρουν να αποφεύγουν τις «κακοτοπιές». Εκεί όμως που συμφώνησαν, ήταν στην αυστηρή κριτική τους προς τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Γεώργιο Γεωργάκη, για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του.

Ήταν απογοητευτικός ο χτεσινός απολογισμός και για έναν άλλο λόγο. Γιατί ο πήχης από τα 3 μέτρα έφτασε στο πάτωμα. Γιατί δεν είδαμε ένα όραμα. Μην ξεχνάμε πως η παρούσα δημοτική αρχή ψήφισε να μην κατασκευαστεί η υπόγεια ζεύγη του νησιού. Και εμείς συμφωνούμε. Ποιο είναι το όραμά της για τη σύνδεση του νησιού; Τι έχουν βάλει στη θέση της υπόγειας ζεύξης, έστω και σαν σκέψη; Το θέμα της ζεύξης του νησιού είναι κατά την άποψή μας -και με βάση την ηλικία της υπάρχουσας γέφυρας- από τα επείγοντα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς του 19ου αιώνα ο Γερμανός καγκελάριος Otto von Bismarck είπε τη φράση: «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Θεωρούμε πως μετά από ενάμιση χρόνο στη διακυβέρνηση του Δήμου, η Δημοτική αρχή πρέπει να το έχει εμπεδώσει καλά. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η γενναιότητα να το παραδεχτεί.

Βέβαια κανένας δεν περίμενε από τη δημοτική αρχή σε ενάμιση χρόνο να παρουσιάσει έργο τετραετίας. Αυτό για το οποίο κρίνεται είναι τα δείγματα γραφής, η ρότα, η διαχείριση, η νοοτροπία, σε σχέση με όσα προεκλογικά υπόσχονταν. Ούτε μπορούμε να παραβλέψουμε το σεισμό, ένα έκτακτο και συγκλονιστικό από μόνο του γεγονός. Έχει μπροστά της ακόμα τρία χρόνια. Διάστημα πολύ μεγάλο για πολλά…

Και κατι τελέιως ασχετο εκ πρώτης όψεως με την περιπτωση: Οι πολιτικοί που τους ενοχλούν τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα. (Enoch Powell, Βρετανός πολιτικός)

Προηγουμενο αρθρο
Έφτιαξαν σπίτι για τα αδέσποτα στο Μουσικό Σχολείο της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Στα 2,8 εκατ. οι εκτιμώμενες αποζημιώσεις για τον σεισμό στη Λευκάδα

3 Σχόλια

  1. Μητσος Κ.
    17 Φεβρουαρίου 2016 at 13:46 — Απάντηση

    Οι τυποι αυτοι που κυβερναν τον τοπο λειτουργουν σαν μια(συγγνωμη ) δημοσιουπαλληλικη παρεα που νομιζει οτι κατι κανει ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ δημαρχε. Και σας ψηφισα!! Ξημεροβραδιαζεστε στα γραφεια σας και δεν μπορειτε να κανετε τιποτα. Οτι γινεται,γινεται απο συνηθεια(σκουπιδια,νερο κλπ).Δεν εχετε οραμα,δεν κανετε μια κινηση να πειτε:Να αυτος ειναι για εμας ο δρομος να παμε μπροστα. Παντα εισαστε αντιθετη με την κινηση του κοσμου προς τα μπρος για να βρισκετε βλακες σαν εμενα να σας ψηφισουν.Το καναμε.Τωρα??Τιποτα,Κωστα,τιποτα..

  2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    17 Φεβρουαρίου 2016 at 12:23 — Απάντηση

    Ότι πιο αντιαναπτυξιακό, αντιπαραγωγικό και αντιεπενδυτικό για τη Λευκάδα. Αγγυλωμένοι σε μιά ιδεοληψία πανομοιότυπη της κυβερνητικής, βαδίζουν το δρόμο της τελμάτωσης του νησιού άβουλοι και μοιραίοι. Τα αποτελέσματα αυτής της ΄πολιτικής είνα άμεσα αλλά θα είναι και μελλοντικά. Κατ’ αρχάς έχει κάτσει ολόκληρο το νησι σήμερα, μετά από κάποια χρόνια, όμως, θα είναι οχι μόνο ορατά αλλά κραυγαλέα όσα η σημερινή τους ιδεοληψία τους αποτρέπει να κάνουν , για να προχωρήσει αυτό το νησί μπροστά…

  3. Καχύποπτος
    17 Φεβρουαρίου 2016 at 10:38 — Απάντηση

    Οχι μόνο δίνουν όλα τα έργα με απ’ ευθείας αναθέσεις, όπου μπορούν να βρουν κάποια δικαιολογία για το “επείγον” κλπ. Αλλά και όλες τις προμήθειες, από την αγορά καρφιτσών και πινεζών μέχρι φωτοτυπικό χαρτί και κόλες αναφοράς, όπου δεν δικαιολογείτε καμία πρεμούρα, τις δίνουν με τον ίδιο τρόπο. Και δεν τις μοιράζουν τουλάχιστο σε όλους τους επαγγελματίες του τόπου αλλά έχουν σταθερές προτιμήσεις, λες και μοιράζουν δικά τους λεφτά και όχι του δημόσιο χρήμα! Όλο αυτό τι λέτε δεν βρωμάει καραμπινάτη “Διαπλοκή”, αυτή ντε που θέλουν οι Συριζαίοι να πολεμήσουν; Όποιος έχει αμφιβολίες ας μπει στη Διαύγεια και κει θα διαλυθεί καθε του αμφιβολία!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.