HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑυγουστιάτικη πανσέληνος με δώρο έκλειψη τη Δευτέρα

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με δώρο έκλειψη τη Δευτέρα

Μια ακόμη αφορμή για να γιορτάσει κανείς την πανσέληνο του Αυγούστου θα έχει αυτή τη Δευτέρα, αφού το ολόγιομο φεγγάρι θα εμφανιστεί στον ελληνικό ουρανό μέσα στη σκιά της Γης.

Η πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22.

Συγκεκριμένα, η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23, η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Πανσέληνος και εκλείψεις -πλήρεις ή μερικές- πάντα συμπίπτουν, βέβαια.

Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το 25% της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ετσι, ένα μικρό σκοτείνιασμα θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο. Αυτό θα δώσει στη Σελήνη ένα κοκκινωπό χρώμα χωρίς να χαθεί εντελώς.

Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφησή της ακόμη και με μια απλή φωτογραφική μηχανή.

* Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.

Αλλα και όσοι θα συμμετέχουν σε κάποια «βραδιά πανσελήνου» ή σε άλλη εκδήλωση ή απλώς έχουν βγει βόλτα για να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, ας θυμηθούν λίγο νωρίτερα να δουν και τη μερική έκλειψη!

Στις 21 Αυγούστου θα ακολουθήσει μια ηλιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Θα είναι, ωστόσο, ορατή από μεγάλο μέρος των ΗΠΑ: εκατομμύρια Αμερικανών θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα σπάνιο θέαμα, γεγονός που έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού.

Προηγουμενο αρθρο
Θάνατος υποβρύχιου αλιέα
Επομενο αρθρο
Κοιτώντας το Κάστρο από τη Φανερωμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.