HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑυτοί που μας φέρνουν «πολιτισμό» ρυπαίνοντας

Αυτοί που μας φέρνουν «πολιτισμό» ρυπαίνοντας

Κάθε καλοκαίρι η ίδια κατάσταση. Αφίσες, λάβαρα και ότι σκαρφιστεί ο καθένας κρεμιέται στις κολώνες φωτισμού και τους κορμούς των δέντρων, μετατρέποντας την πόλη μας με μια απέραντη κουρελού.

Το ζήτημα που προκύπτει δεν αφορά μόνο την κακή αισθητική της πόλης. Επειδή οι αφίσες κρέμονται παράνομα στις κολώνες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, εγκυμονεί διαρκείς κινδύνους για την οδική ασφάλεια.

Με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει στο νησί μας και σε όλη σχεδόν την επικράτεια κάθε καλοκαίρι, είναι το εξής: Μπουλούκια (θίασοι δηλαδή), που είτε τον χειμώνα εκπολιτίζουν την πρωτεύουσα ή άλλες μεγάλες πόλεις, είτε δημιουργούνται για καλοκαιρινές αρπαχτές, έρχονται να μεταφέρουν τα φώτα του πολιτισμού και στο νησί μας. Αφού πρώτα μετατρέψουν το νησί σε κουρελού.

Επειδή όμως η αφισορρύπανση και ο πολιτισμός είναι αντίθετες και συγκρουόμενες έννοιες, κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Το μέτρο της επιβολής προστίμων δεν εφαρμόζεται. Οι δήμαρχοι δεν πάνε κόντρα στα… ντέρτια του λαού.

Εμείς σκεφτήκαμε μια άλλη λύση. Όλοι αυτοί οι περιφερόμενοι «καλλιτέχνες» δίνουν παραστάσεις στο Ανοιχτό Θέατρο που ανήκει στο Δήμο και παίρνουν έγκριση εκ των προτέρων. Θα μπορούσε λοιπόν το Πνευματικό Κέντρο να θέτει όρο για την παραχώρηση του Θεάτρου την απαγόρευση αφισορρύπανσης. H προβολή των εκδηλώσεων να γίνεται τοπικά μόνο από τα ΜΜΕ και όσα είναι εμπορικά να γίνεται αφιλοκερδώς.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση κάθε καλοκαίρι μας ντροπιάζει.

Προηγουμενο αρθρο
Καταγγελία συλλόγου εργαζομένων για σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας με ιστορικό ρεκόρ ψήφων

2 Σχόλια

  1. Vangelis
    20 Ιουλίου 2019 at 00:15 — Απάντηση

    Προτείνω τη δημιουργία συγκεκριμένων χώρων (π.χ μεταλλικά πλαίσια) στην πόλη αλλά και στο υπόλοιπο νησί (χωριά) που θα χρησιμοποιούνται για αφισοκόλληση. Οι χώροι αυτοί θα είναι εκ των προτέρων γνωστοί σε όσους σκοπεύουν να δώσουν κάποια παράσταση στο νησί. Ο Δήμος θα πρέπει να τους υποχρεώνει να αφισοκολλούν εκεί τις αφίσες τους. Σε αντίθετη περίπτωση, Πρόστιμο!
    Έτσι, πιθανόν να περιοριστεί η αλόγιστη αφισοκόλληση. Επίσης, οι πολίτες θα ξέρουν που ακριβώς θα πρέπει να ενημερώνονται για επικείμενες παραστάσεις, συναυλίες κτλ. χωρίς να ‘βομβαρδίζονται’ από όλες αυτές τις κακόγουστες αφίσες.

    Ευχαριστώ

  2. Aella
    19 Ιουλίου 2019 at 13:19 — Απάντηση

    Η αφισοκόλληση χωρίς άδεια είναι παράνομη, σύμφωνα με τον Νόμο σαφέστατα.

    Το ίδιο είναι και το να πετάξεις τη γόπα στην άμμο, ή / και για τους οικογενειάρχες: οι γεμιστές πάνες στην άμμο.
    Το να (διπλο)παρκάρεις όπου απαγορεύεται επίσης – βλέπε 2016 – χάσαμε τον κινηματογράφο “Απόλλων”, άλλοι έχασαν μια ζωή αναμνήσεις, σπίτια ολόκληρα.
    Το να έχεις παράνομες ξαπλώστρες σε παραλία.
    Το να μην τηρείς τις ώρες κοινής ησυχίας,
    το να κάνεις διαχωρισμούς σε ντόπιους και τουρίστες.

    Το να μην έχεις τα βασικά στο Νοσοκομείο και να μην υπάρχει ναυαγοσώστης ή τροχονόμος σε ένα νησί που βουλιάζει από κόσμο είναι τριτο-τριτοκοσμικό.
    Τριτοκοσμικό επίσης είναι όλα αυτά τα σκουπίδια στην άκρη του δρόμου από τη Λευκάδα μέχρι τη Βασιλική και από τη Βασιλική στη Λευκάδα, αλλά από την άλλη πλευρά! Όπως κι οι ντουντούκες, καφές, νερό…free delivery στο Πόρτο Κατσίκι.
    Το να μην κάνεις στην άκρη να περάσει το ασθενοφόρο είναι τριτοκοσμικό, το να το προσπερνάς επίσης!!!
    Το όλο μας το είναι είναι τριτοκοσμικό και παράνομο.
    Αλλά δεν πειράζει!… γιατί είμαστε Λευκαδίτες εμείς, από το νησί των ποιητών, με τα σμαραγδένια νερά, κουλτουριάρηδες και πολιτισμένοι.

    Α, επίσης, παράνομο είναι και να μιλάς στο κινητό την ώρα που οδηγείς, να μη φοράς κράνος, να οδηγείς χωρίς δίπλωμα, να μην ελέγχεις την ηλικία των παιδιών στα οποία πουλάς αλκοόλ κ.ο.κ.

    Αλλά ναι, το πιο σημαντικό είναι ότι η αφισοκόλληση είναι παράνομη.

    Όσον αφορά το αφιλοκερδές κομμάτι της υπόθεσης, ένας άνθρωπος – πολίτης που έχει αυτήν την συμπεριφορά, γιατί να ενδιαφερθεί να διαφημίσει ένα Έργο Δημιουργού με συντελεστές Καλλιτέχνες;
    Αναγνωρίζει τη διαφορά της Τέχνης από την σαβούρα; Αναρωτιέμαι. Ούτε ένα θέατρο με προδιαγραφές Θεάτρου δεν έχουμε…
    Στο Φεστιβάλ Φολκλόρ, τα γκρουπ τα έχουμε χωρίς ζεστό νερό, να κοιμούνται που; Αλλά αυτό δεν είναι τριτοκοσμικό…όχι. Τα χρήματα τα δίνουμε για τη Διαφήμιση του Φεστιβάλ, πόσα είπαμε;

    Και εντάξει, τι να τον κάνεις τον ποδηλατόδρομο στη Λυγιά; Αφού δεν έχει συνέχεια πουθενά, α, έχει, κάπου στην Καραβέλα και στον Πόντε.Αλλά ας παρκάρουμε καημένε πάνω του. Ή όπως λέμε ως λαός: Ωχ, αδελφέ!

    Με αγάπη για το Νησί αυτό και τους ανθρώπους του αυτό το ,χωρίς ιδιαίτερη συνοχή, σχόλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.