HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα κοινοτικά συμβούλια, διακοσμητικός πλέον ο ρόλος τους

Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα κοινοτικά συμβούλια, διακοσμητικός πλέον ο ρόλος τους

Του Κακλαμάνη Θωμά – Κοινοτικού Συμβούλου Λευκάδας

Επιθυμούμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για θέματα των βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης» και συγκεκριμένα όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 “Ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ” στο νομοσχέδιο που τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή την Παρασκευή 2-8-19, εκτός από την αλλαγή στην εκλογή προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου (όπου ορίζει πλέον ότι πρόεδρος γίνεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του πρώτου συνδυασμού), καταργεί τις αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων που όριζε ο νόμος «Κλεισθένης». Για παράδειγμα καταργείται η αρμοδιότητα να αποφασίζει ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του Δήμου που της αναλογούν. Με τον τρόπο αυτό τα Κοινοτικά Συμβούλια μετατρέπονται σε συμβουλευτικά – διακοσμητικά όργανα, χωρίς ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες.

Ο ρόλος της κοινότητας είναι σημαντικός, γιατί αποτελεί τον πυρήνα της αυτοδιοίκησης και το θεμέλιο της δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο, αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι η προτεινόμενη ρύθμιση είναι σε αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού οι πολίτες ψήφισαν σε ξεχωριστή κάλπη για κοινοτικό συμβούλιο με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο συγκεκριμένο. Ενίσχυση και θεσμική ενδυνάμωση του ρόλου των κοινοτήτων απαιτείται και όχι νομοθετική απαξίωση. Η ρύθμιση για μετατροπή των αρμοδιοτήτων των κοινοτήτων από αποφασιστικές σε εισηγητικές, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση της νέας κυβέρνησης.

Οι Κοινότητες έχουν απόλυτη ανάγκη να αποφασίζουν για την καθημερινότητα τους, αν θέλουμε να πάμε σε μοντέλα αποκέντρωσης με βάση τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε την πεποίθηση πως ο ρόλος της Κοινότητας επικεντρώνεται στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση και ενδυνάμωση του ρόλου των κοινοτήτων και όχι η απαξίωση τους. Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή επαναφέρει με αυτόν τον τρόπο ένα καθεστώς που έχει βυθίσει τα χωριά μας σε μαρασμό: Να εξαρτιούνται δηλαδή οι απαραίτητες μικρές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, από την βούληση του κάθε δημάρχου! Προχωρούμε μπροστά λοιπόν με συνταγές που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει στην πράξη. Μεγάλοι χαμένοι οι τοπικές μας κοινωνίες και το όραμα για μια αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση.

Προηγουμενο αρθρο
Βυθίστηκε σκάφος στην παραλία του Αγίου Νικήτα, Μύλος
Επομενο αρθρο
4 συλλήψεις για κλοπές στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.