HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΒερόνα, Πόλη του Ερωτα και όχι μόνον

Βερόνα, Πόλη του Ερωτα και όχι μόνον

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ο Ιανουάριος μας έφερε στην Ιταλία για δουλειές. Μα εγώ προσπάθησα ανάμεσα στις υποχρεώσεις να περάσω όμορφες στιγμές σε πόλεις που λατρεύω. Μία από τις αγαπημένες μου είναι η Βερόνα, πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, τόπος δημιουργίας του Δάντη. Δεδομένου ότι ο καιρός ήταν ηλιόλουστος σαν άνοιξη, αλωνίσαμε αυτή τη μεσαιωνική πόλη που είναι λαχαριστή και λουσάτη.

Η πόλη χτισμένη μέσα σε μεσαιωνικό κάστρο παντρεύει τη γοητεία της ιστορίας και του μοντερνισμού. Η κεντρική πλατεία της απέναντι από το Κολοσσαίο είναι γιά περατζάδες ατελείωτες που μοιραία σε οδηγούν στις μνήμες, αφημένες από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ωραία η αγορά στην οδό Μαντσίνι οδηγεί στην Πιάτσα Ντελ Ερμπε και λιγο πιό βαθειά στην Πιάτσα ντει Σινιόρι. Εδώ η ιστορία κυκλοφορεί στη φαντασία των περιπατητών. Καλοστημένα εστιατόρια με τραπεζάκια έξω ακόμη και μέσα στο χειμώνα, ορίζουν την ομορφιά της ανάμεσα σε παλάτσα και στο επιβλητικό άγαλμα του ποιητή της Κόλασης.

5
Βεβαίως ένα πέρασμα απο το αρχοντικό της Ιουλιέτας,όπου ξεχτυλίχθηκε το μοιραίο ερωτικό δράμα του Σέξπιρ, είναι υποχρέωση κάθε επισκέπτη. Στους τοίχους και στα πλακόστρωτα υπάρχουν χιλιάδες ονόματα ερωτευμένων, θαρρείς και η αναγραφή τους θα προδικάσει την αιωνιότητα της Αγάπης!

Το ποτάμι που φαίνεται από το λόφο να περιβάλλει την πόλη σα ζώνη ασφαλείας προσθέτει στην ομορφιά και την ελεγεία της. Πλατείες χωμένες εδώ κι εκεί στολισμένες με υπερήφανα αρχοντικά συμπληρώνουν την ομορφιά και το μεγαλείο της.

3

Το Κολοσσαίο ή Αρένα στην αρχή της πόλης, είναι το ρωμαϊκο θέατρο που δεσπόζει ολόκληρης της περιφέρειας και αποτελεί το ιστορικό σήμα κατατεθέν. Εκεί τα καλοκαίρια ξεδιπλώνονται υπέροχοι γιορτασμοί της όπερας, που οι ήχοι της πλημμυρίζουν ολάκερη την Βερόνα.

Η Βερόνα, ούτε μικρή ούτε μεγάλη, συνδυάζει τη γοητεία της ιστορικής διαδρομής της στο χρόνο με τη νεότητα της εποχής μας.

4

Τι θα επισκεφθείτε

Η ιδιαίτερη πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, το μέρος όπου οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι «σφαγίασαν» άδικα έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες από καταβολής του ανθρώπινου γένους, σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο της ιστορίας της Ιταλίας αλλά και μια πόλη με εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως φαίνεται από το φινετσάτο ντύσιμο των κατοίκων της, από τις εξαιρετικές βιτρίνες των καταστημάτων της, από τα προσεγμένα εστιατόριά της.

Ξεκινήστε από την τεράστια πλατεία Μπρα, όπου βρίσκεται και η περίφημη Αρένα -σήμα κατατεθέν της πόλης- με τις διάσημες καλοκαιρινές παραστάσεις όπερας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αμφιθέατρα των ρωμαϊκών χρόνων, χωρητικότητας 20.000 ατόμων! Ανεβείτε στο επάνω διάζωμά της και θαυμάστε από εκεί τη θέα στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την οδό Mατσίνι με τα κομψά καταστήματα. Περάστε από τη γραφική Πιάτσα ντελ Έρμπε με την πολύχρωμη τουριστική αγορά και τα μοναδικής ομορφιάς αναγεννησιακά σπίτια, καθώς και από την Πιάτσα ντέι Σινιόρι. Από την κορυφή του Πύργου των Λαμπέρτι θα απολαύσετε όλη τη Βερόνα να απλώνεται στα πόδια σας.

Προηγουμενο αρθρο
Το οχυρό Αλεξάνδρου ή Torretta της Λευκάδας: Ένα άγνωστο ιστορικό μνημείο
Επομενο αρθρο
Ένα μουσικό ταξίδι στην αποκριάτικη Λευκάδα από τη Φιλαρμονική

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.